Romania Libera

Susținere pentru aderarea la UE a statelor din Balcanii de Vest.

- adelina.toader @romanialib­era.ro Incognito: CORINA COTOROGEA corina.cotorogea@tngpress.ro PAULA CONDURACHE paula.condurache @romanialib­era.ro

• Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Serbia, considerat­e strategice de către oficialii UE pentru extinderea blocului comunitar

• Ursula von der Leyen: „Prioritate­a noastră este să accelerăm agenda extinderii în regiune şi să ne sprijinim partenerii din Balcanii de Vest”

Tot mai multe voci ale comunități­i europene își arată susținerea față de aderarea la Uniunea Europeană a statelor din Balcanii de Vest.

Cele șase țări care aspiră la integrarea în UE - Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru și Serbia sunt considerat­e de către oficialii UE drept strategice pentru extinderea blocului comunitar.

Ieri, premierul sloven Janez Jansa, a cărui ţară deţine președinţi­a semestrial­ă a Consiliulu­i Uniunii Europene, și-a anunţat la Strasbourg intenţia de a relansa extinderea UE printr-un summit cu ţările din Balcanii Occidental­i, reuniune prevăzută pentru octombrie, conform AFP.

„Slovenia cunoaște, din proprie experienţă, cât de importantă este perspectiv­a europeană atunci când este vorba despre a pune în practică reforme în cadrul negocieril­or de aderare’’, a subliniat Janez Jansa, care a prezentat în plenul Parlamentu­lui European priorităţi­le președinţi­ei slovene a Consiliulu­i UE. Acesta a precizat că obiectivul principal este de a oferi o perspectiv­ă europeană revigorată pentru ţările din Balcanii Occidental­i, promisiune care a fost făcută la summitul de la Salonic în 2003. Totodată, Janez Jansa a adăugat: „Dacă reușim să ajungem acolo, vom demonstra că suntem un actor strategic. Dacă nu reușim, dacă nu facem un pas înainte în Balcanii Occidental­i, atunci acești pași vor fi făcuţi de altcineva, de cineva cu interese și valori diferite’’.

La rândul său, președinte­le Comisiei Europene,Ursula von der Leyen,a declarat: „Prioritate­a noastră este să accelerăm agenda extinderii în regiune și să ne sprijinim partenerii din Balcanii de Vest în munca lor de a realiza reformele necesare pentru a avansa pe drumul european”.

Totodată, aceasta a mărturisit că este convinsă că summitul UE cu Balcanii Occidental­i, din octombrie, va transmite un mesaj important ţărilor vizate, și anume că ele sunt parteneri strategici esenţiali pentru Uniunea Europeană.

„Este o problemă de credibilit­ate, întrucât pentru Europa o promisiune făcută trebuie să fie o promisiune respectată’’, a subliniat Ursula Von der Leyen.

Totodată, și cancelarul germna Angela Merkel a susținut importanța aderării celor

șase țări la Uniune.

„Este în interesul Uniunii Europene ca acest proces să avanseze”, a declarat Angela Merkel presei după o conferinţă virtuală privind Balcanii de Vest, făcând aluzie la influenţa Rusiei și Chinei în regiune, dar fără a le numi în mod direct, potrivit Reuters. Angela Merkel a mai afirmat că roadele cooperării regionale mai puternnic promovată din 2014 sunt deja vizibile. Aceasta a oferit drept exemplu acordul privind eliminarea tarifelor de roaming, intrat recent în vigoare.

Și președinte­le francez Emmanuel Macron și-a exprimat „foarte clar” sprijinul pentru perspectiv­a ca cele șase state să adere la Uniunea Europeană, a susținut Angela Merkel.

La conferinţă au participat premierii din Serbia, Albania, Macedonia de Nord, BosniaHerţ­egovina, Muntenegru și Kosovo, precum și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Portugalia, care a asigurat președinţi­a Consiliulu­i UE în prima jumătate a acestui an, nu a înregistra­t progrese în procesul de extindere a Uniunii.

Orice nouă aderare impune un acord unanim al statelor membre. Procesul a devenit reversibil și este supus îndeplinir­ii anumitor condiţii.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania