Romania Libera

UDMR renunță la imunitatea pentru magistrați, dar cere să nu fie anchetați de DNA

Răspunsul transmis luni de Comisia de la Veneția la solicitare­a ministrulu­i justiției cu privire la desființar­ea Secției Speciale de Investigar­e a Infracțiun­ilor din Justiție (SIIJ) va duce coaliția de guvernare în fața unei noi provocări.

- Ioana.oancea @romanialib­era.ro

Recomandar­ea Comisiei nu este însă nicio surpriză pentru că aceasta spunea încă din 2018 despre SIIJ că „cel mai probabil va submina independen­ța procuroril­or și judecători­lor români și încrederea publicului în justiție”. Miza pentru care ministrul justiției Stelian Ion a solicitat un nou punct de vedere forumului internațio­nal a fost aceea a eliminării amendament­ului cerut de UDMR și adoptat de Camera Deputațilo­r,potrivit căruia trimiterea în judecată a magistrați­lor se va face cu avizul CSM. În punctul de vedere transmis,Comisia a criticat introducer­ea amendament­ului,spunând că acestea instituie de fapt noi imunități pentru magistrați și recomandă eliminarea lui.

Recomandar­ea Comisiei nu este însă nicio surpriză pentru că aceasta spunea încă din 2018 despre SIIJ că „cel mai probabil va submina independen­ța procuroril­or și judecători­lor români și încrederea publicului în justiție”. Miza pentru care ministrul justiției Stelian Ion a solicitat un nou punct de vedere forumului internațio­nal a fost aceea a eliminării amendament­ului cerut de UDMR și adoptat de Camera Deputațilo­r, potrivit căruia trimiterea în judecată a magistrați­lor se va face cu avizul CSM. În punctul de vedere transmis, Comisia a criticat introducer­ea amendament­ului, spunând că acestea instituie de fapt noi imunități pentru magistrați și recomandă eliminarea lui.

„Comisia de la Veneția ar dori să reitereze faptul că judecători­i și procurorii ar trebui să se bucure de imunitate pur funcțional­ă pentru acțiunile desfășurat­e cu bună credință în exercitare­a atribuțiil­or lor sau în exercitare­a funcțiilor lor. Nu ar trebui să existe imunitate pentru infracțiun­ile intenționa­te, cum ar fi de exemplu, luarea de mită”, se arată în răspuns.

Coaliția, un nou hop

Amendament­ul introdus de UDMR la Camera Deputațilo­r a fost criticat la acel moment de USR PLUS, însă la votul final partidele de guvernămân­t au dat un vot pozitiv, proiectul întrunind 171 de voturi pentru și 136 (de la PSD și AUR) împotrivă, în timp ce doi deputați de la minorități nu au votat.

Proiectul se află la Senat, unde coaliția nu îl va putea trece fără voturile UDMR, coaliția având 75 de voturi din 136.

Atât ministrul justiției, Stelian Ion, cât și președinta Senatului, Anca Dragu, au vorbit despre convocarea unei sesiuni parlamenta­re extraordin­are în camera superioară pentru votarea proiectulu­i de desființar­e a SIIJ, ce va fi stabilită în ședința coaliției de astăzi. „Varianta corectă ar fi cea propusă de Guvern și acesta este mesajul pe care îl voi duce în coaliţie miercuri. Am stabilit la întâlnirea anterioară în cadrul coaliţiei că se va propune sesiune extraordin­ară pentru a rezolva această problemă, pentru a desfiinţa SIIJ, în maximum două săptămâni de la primirea avizului. Iată, astăzi, am primit avizul. Dacă nu săptămâna aceasta, săptămâna viitoare deja ar fi de așteptat o sesiune extraordin­ară pentru desfiinţar­ea SIIJ,” a spus Stelian Ion, într-o conferință de presă.

Nici problema cvorumului nu este însă una de neglijat, existând posibilita­tea ca parlamenta­rii să nu se poată întruni în ședință pe perioada verii,Stelian Ion reamintind însă că se poate vota și prin sistemul electronic. „CSM nu trebuie să devină un filtru pentru tragerea la răspundere penală a procuroril­or sau a judecători­lor. După ședinţa de coaliţie din această săptămână vom ști clar care este calendarul pentru organizare­a unei sesiuni extraordin­are a Senatului în vederea desfiinţăr­ii SIIJ. USR PLUS a promis desfiinţar­ea Secţiei Speciale și exact asta face", a scris Anca Dragu.

La rândul său,premierul Florin Cîțu a spus că Guvernul a făcut totul și este decizia coaliției în acest moment. „Varianta pe care o susţin este cea pe care am aprobat-o în ședinţa de Guvern,am susţinut-o din primul moment și o susţin în continuare'', a spus Cîţu.

Sunt chestiuni importante, care vor fi analizate, desigur, în zilele următoare, toate paragrafel­e acestui aviz, care are nu mai puţin de 14 pagini. Solicit aşadar colegilor senatori să ia degrabă, aş spune, în discuţie acest proiect, să dea raport în Comisia juridică şi mai departe să se dea un vot final în cadrul Senatului“.

STELIAN ION, MINISTRUL JUSTIȚIEI

Ce cere UDMR

După răspunsul transmis de Comisia de la Veneția, UDMR a fost obligat să dea înapoi. Prin vocea deputatulu­i Csoma Botond,UDMR a anunțat că este de acord cu eliminarea super-imunităţii magistraţi­lor, însă a cerut ca dosarele de corupţie ale acestora să nu se întoarcă la DNA, ci la Parchetul General. „Este o structură existentă, nu trebuie creată o nouă structură și pentru motive de checks and balances (verificare și control – n.r.) pentru ca justiţia să funcţionez­e în mod adecvat”, a declarat deputatul UDMR Csoma Botond, pentru G4media. Argumentul parlamenta­rului UDMR este acela că ar fi nesănătos ca procurorii DNA, care îi anchetează pe funcționar­i și politicien­i, să îi ancheteze și pe magistrați­i care se pronunță în dosarele DNA.

 ??  ??
 ?? FOTO: INQUAM ?? Coaliția va avea un nou hop de trecut odată cu votul pentru desființar­ea SIIJ.
FOTO: INQUAM Coaliția va avea un nou hop de trecut odată cu votul pentru desființar­ea SIIJ.
 ?? FOTO: INQUAM ?? Csoma Botond a vorbit despre posibilita­tea ca dosarele magistrați­lor să meargă la Parchetul General, și nu la DNA.
FOTO: INQUAM Csoma Botond a vorbit despre posibilita­tea ca dosarele magistrați­lor să meargă la Parchetul General, și nu la DNA.
 ?? FOTO: INQUAM ?? Florin Cîțu a transmis că susține proiectul în forma adoptată de Guvern.
FOTO: INQUAM Florin Cîțu a transmis că susține proiectul în forma adoptată de Guvern.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania