Romania Libera

BCE IA MĂSURI PENTRU RECUPERARE­A BLOCULUI COMUNITAR EUROPEAN

Banca Centrală Europeană își îndreaptă atenția asupra creditoril­or în încercarea de a se asigura că băncile centrale vor fi pregătite în cazul unei viitoare recesiuni.

- Adelina.toader @romanialib­era.ro

Confruntaț­i cu efectele unei recesiuni profunde, oficialii europeni vor să scutească băncile de prevederil­e privind creditele neperforma­nte (NPL) susținute de garanții publice legate de pandemie în primii șapte ani, oferindu-le o ușurare chiar atunci când există posibilita­tea unei creșteri a creditelor neperforma­nte. Acordarea băncilor din zona euro o marjă de manevră mai mare în recunoaște­rea împrumutur­ilor neavantajo­ase poate fi o greșeală care ar putea încetini recuperare­a blocului după o recesiune indusă de pandemia COVID-19, a declarat marți, supraveghe­torul Băncii Centrale Europene, Andrea Enria, potrivit Reuters.

„Nu sunt deloc convins că amânarea calendaris­tică a regulilor asupra provizioan­elor acum,când recuperare­a abia începe, este alegerea corectă”,a spus Andrea Enria, supraveghe­torul Băncii Centrale Europene, în cadrul unui discurs.

Domnia sa a subliniat: „Amânarea sau diminuarea acestor reguli ar însemna acceptarea faptului că sectorul bancar al UE poate rămâne blocat cu credite neperforma­nte garantate în urma pandemiei mai mult de un deceniu, lăsându-l nepregătit și incapabil să facă față următoarei recesiuni”.

BCE a avertizat deja că băncile nu se pregătesc în mod adecvat pentru potopul împrumutur­ilor neperforma­nte și că unii creditori eliberează provizioan­e, chiar dacă impactul complet al crizei poate să nu fie clar și să aibă efecte de-a lungul a mai multor ani de zile.

În loc să acorde clienților mai mult timp pentru a efectua plăți, băncile ar trebui să discute despre restructur­are pentru a proteja clienții de îndatorare­a excesivă, consideră Andre Enria.

„Reducerea creditelor neperforma­nte este asociată cu o creștere economică mai rapidă, investiții corporativ­e mai mari și șomaj mai scăzut”, a spus reprezenta­ntul BCE, adăugând că alte țări, inclusiv Statele Unite, respectă termene mai scurte pentru a anula complet împrumutur­ile depreciate.

Băncile din Europa au acordat aproape un trilion de dolari de împrumutur­i neperforma­nte după criza datoriilor blocului și a fost nevoie de o presiune persistent­ă din partea BCE pentru a recupera o mare parte din acestea.

BCE, deschisă să acorde mai mult timp creditoril­or pentru a-şi reconstrui rezervele de capital

Totuși,Banca Centrală Europeană s-a arătat deschisă să acorde creditoril­or din zona euro mai mult timp pentru a-și reconstrui rezervele de capital (capital buffers), dacă actuala criză duce la o deteriorar­e semnificat­ivă a calităţii activelor, potrivit declarații­lor lui Andrea Enria, citat de Reuters.

„Intenţionă­m să ne menţinem flexibilit­atea și să permitem băncilor să-și folosească rezervele de capital cel puţin până în 2022. Dar, de asemenea, putem reconsider­a momentul, dacă băncile vor fi afectate de o deteriorar­e semnificat­ivă a calităţii activelor”, a declarat Enria la o conferinţă online.

Acesta a adăugat: „Nu vrem să începem înăsprirea reglementă­rilor privind rezervele de capital în timp ce criza încă are impact asupra bilanţuril­or băncilor”.

BCE desfășoară o serie de acţiuni pentru a se asigura că rezervele de capital ale băncilor sunt suficient de solide pentru a face faţă unei scăderi semnificat­ive a activităţi­i economice. Deși a cerut băncilor să dea dovadă de o „extremă moderaţie” cu privire la bonusuri și să își utilizeze capitalul pentru a finanţa gospodării­le și companiile, BCE ia, de asemenea, în considerar­e cerinţe mai stricte de capital pentru cele care nu gestioneaz­ă în mod adecvat riscul de credit, susţin surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Alte surse au anunţat recent că Banca Centrală Europeană ar urma să extindă cu nouă luni măsurile de sprijin, pentru a se asigura că băncile menţin furnizarea de împrumutur­i pentru economie.

Consiliul de supervizar­e al BCE intenţione­ază să permită creditoril­or să continue să excludă depozitele deţinute la băncile centrale când calculează rata de îndatorare, până în martie 2022. Măsura trebuie

Reducerea creditelor neperforma­nte este asociată cu o creștere economică mai rapidă, investiții corporativ­e mai mari și șomaj mai scăzut“.

ANDREA ENRIA, SUPRAVEGHE­TORUL BĂNCII CENTRALE EUROPENE

aprobată de Consiliul guvernator­ilor Băncii Centrale Europene pentru a intra în vigoare, susţin sursele.

Purtătorul de cuvânt al BCE nu a dorit să comenteze informaţia. Din 2014, BCE supervizea­ză în mod direct cele mai mari 115 grupuri bancare din zona euro, reprezentâ­nd aproape 82% din piaţă.

 ?? SURSA FOTO WIKIPEDIA ?? Andrea Enria, supraveghe­torul Băncii Centrale Europene.
SURSA FOTO WIKIPEDIA Andrea Enria, supraveghe­torul Băncii Centrale Europene.
 ??  ?? Sediul Băncii Centrale Europene din Frankfurt
Sediul Băncii Centrale Europene din Frankfurt

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania