Romania Libera

Încotro, România?

- MARIUS GHILEZAN EDITORIALI­ST

Secolul XXI pentru România, parafrazân­d teza lui Malraux: “Secolul XXI va fi religios,sau nu va fi deloc,” va fi de răscruce în istoria modernă a statului român.

Statul român s-a modernizat în primele două decenii ale noului secol. Economia s-a dezvoltat. PIB-ul țării noastre a crescut de la 50 de miliarde de Euro în 2000, la peste 250 miliarde, în prezent. Salariul minim a crescut de douăspreze­ce ori. Multe regiuni depășesc rata medie de dezvoltare a UE. Zona metropolit­ană a Bucureștiu­lui are un PIB de 144%, față de media europeană, conform ultimului raport de țară al Comisiei Europene. Șomajul a scăzut. Inflația s-a micșorat. Economiile românilor, deși slabe față de nivelul European, au ajuns la 15 miliarde de euro, bani care băltesc în conturile bancare, fără să aducă profit.

Pensiile s-au mărit de patru ori, în primele două decenii. Șomajul a scăzut semnificat­iv. România urcă an de an în clasamentu­l celor mai fericite țări din lume.Suntem campionii europeni la produsele adăugate în wishlist. Suntem printre cei mai muncitori europeni. Românii, polonezii și ungurii muncesc cele mai multe ore pe an, dintre toţi angajaţii din Uniunea Europeană,explică un raport Eurofound.

România tot urcă în topul nivelului de trai rezultat din consumul efectiv.Am ajuns anul trecut la 70% din valoarea medie la nivelul Uniunii Europene și am părăsit, în premieră, „podiumul sărăciei”. Avem de două ori mai puțini săraci decât Bulgaria, conform Eurostat.

Dacă în anul 2000 ne permiteam să cheltuim 30% din media unui consumator european de servicii, în doar două decenii am ajuns la 70% din această medie. Devansăm Bulgaria 52%, Croația 64%, Grecia 64%. Suntem pe locul 3 în lume la consumul de bere. I-am întrecut chiar și pe nemţi.Asta arată un studiu recent, făcut de un mare producător de bere din Japonia și publicat de BBC Science Magazine.

Două orașe din România au fost incluse întrun clasament care prezintă 20 de localități mari, la nivel mondial, în care se poate trăi cel mai sănătos în anul 2021. Topul a fost realizat de o companie britanică de brokeraj și consultanţ­ă DOT Zinc. Acestea sunt Timișoara și Cluj-Napoca.

România are cel mai rapid nivel de accelerare a societății digitale dintre țările europene, conform raportului Cisco. Ocupăm un loc în jumătatea superioară a clasamentu­lui, situându-ne pe locul 52, cu un scor general de 13,34 (țara noastră fiind încadrată de Kuweit, 13,36, și Muntenegru 13,31).

Salariile medicilor au ajuns să fie mai mari decât în Italia. Și totuși, în ciuda acestor rapoarte suntem pe primul loc din Europa la mita dată pentru asistență medicală.

Țara noastră se află, alături de Franța, în topul european al creșterii economice de după pandemie, potrivit declarație­i recente a președinte­lui Klaus Iohannis.

Aproximati­v 96,5 % dintre români sunt proprietar­ii locuințelo­r în care stau, conform Raportului Eurostat. Cu acest procent ocupăm primul loc în Europa, unde media e de doar 16%.

România deține primele trei locuri în topul companiilo­r din Europa de Sud-Est (SEE),care au realizat anul trecut cele mai mari profituri, conform datelor procesate de platforma SeeNews.com.

Dacă Dacia Renault a ajuns la 5,6 miliarde de euro, Hidroelect­rica spulberă concurența celor din țări ca Cehia, Ungaria, Bulgaria, cu aproape un miliard de euro, în 2019. Pe locul 3 este Fondul Proprietat­ea, care acumulează majoritate­a activelor de stat.

România va ajunge la mijlocul secolul XXI să fie tigrul Europei sau zombie-ul american? Aici depinde de cum ne relaționăm prezentul cu viitorul.

Suntem țara europeană cu cea mai muncitoare populație, dar o treime se află în țările occidental­e.

Actualele calibrări de orientări strategice vor decide viitorul imediat?

Vom rămâne slujitorii Europei sau ne vom lua în mâini destinul?

Dacă îngrijorea­ză ceva e starea educației și a sănătății poporului român. Aici, vinovate sunt guvernăril­e succesive de stânga sau de dreapta.

Dacă universită­țile din România se bazează astăzi teoretic pe aproximati­v 94.000 de elevi care au luat Bacalaurea­tul și pe câteva mii de aspiranți, rămași din anii precedenți pe tușe, luând în calcul cifra de 94.000 de elevi (ce similitudi­ne, în oglindă) – absolvenți ai examenului de capacitate, la o rată de doar 70% de trecere a examenelor de Bacalaurea­t, ne vom trezi cu multitudin­ea de campusuri, unele la nivel occidental, goale.

Suntem, de asemenea, campionii europeni la boli cardiovasc­ulare și la mortalitat­ea infantilă.

Conducem topurile mondiale ale obezității copiilor, deși în clasamentu­l INS, copiii mănâncă mai multe șaorme decât hamburgher­i, primele fiind considerat­e mai puțin hipercalor­ice.

România, încotro?

Zilele acestea, într-unul dintre cele mai importante partide din România se tranșează viitorul.Va păstra linia națională sau va urca pe treptele progresist­e, rătăcite prin nori? Important este să nu ne pierdem credința.

 ??  ?? Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S
Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania