Romania Libera

Turcan avertizeaz­ă: „Riscăm să avem soarta PSD, să ne dăm jos propriul guvern”

- Ioana.oancea @romanialib­era.ro

Prim-vicepreşed­intele PNL Raluca Turcan, una dintre susținătoa­rele premierulu­i Florin Cîțu, a tras un semnal de alarmă cu privire la unitatea partidului, după Congresul din 25 septembrie La conferința de la Bistrița-Năsăud au participat atât Ludovic Orban, cât și mai mulți susținător­i ai lui Cîțu, precum Turcan sau Robert Sighiartău. În final, alegerile au fost însă câștigate de Ioan Turc, primarul Bistriței, care îl susține pe actualul președinte al PNL. Potrivit lui Turcan, dacă se vor crea falii în partid în campania internă,care,în opinia sa, seamănă cu „o bătălie aproape pe viaţă și pe moarte”, liberalii riscă să aibă soarta PSD, aceea de a-și da jos propriul guvern. „Avem o bătălie aproape pe viaţă și pe moarte, nu mai recunosc atmosfera din PNL, ne spunem cuvinte grele, punem sub semnul întrebării rezultatel­e pe care noi le-am obţinut“, a spus Turcan

Prim-vicepreşed­intele PNL Raluca Turcan, una dintre susținătoa­rele premierulu­i Florin Cîțu, a tras un semnal de alarmă cu privire la unitatea partidului, după Congresul din 25 septembrie. Actualul președinte al PNL, Ludovic Orban, declarase la rândul său că liderul partidului trebuie să fie prim-ministru.

La conferința de la Bistrița-Năsăud au participat atât Ludovic Orban, cât și mai mulți susținător­i ai lui Cîțu, precum Turcan sau Robert Sighiartău. În final, alegerile au fost însă câștigate de Ioan Turc, primarul Bistriței, care îl susține pe actualul președinte al PNL. Potrivit lui Turcan, dacă se vor crea falii în partid în campania internă, care, în opinia sa,seamănă cu „o bătălie aproape pe viaţă și pe moarte",liberalii riscă să aibă soarta PSD, aceea de a-și da jos propriul guvern.

„Avem o bătălie aproape pe viaţă și pe moarte, nu mai recunosc atmosfera din PNL, ne spunem cuvinte grele, punem sub semnul întrebării rezultatel­e pe care noi le-am obţinut.Cum se poate ca,atunci când obţineam rezultate,să fi fost buni,iar acum,pentru că avem o opţiune în alegerile interne,să devenim brusc răi? Vă îndemn: nu distrugeţi ceea ce am construit, pentru că ar fi realmente păcat, pentru că ne batem joc de munca noastră, ca partid, împiedicăm Guvernul să facă ceea ce trebuie să facă și ce este obligat să facă și,în același timp,ne slăbim și puterea în Parlament", a spus Turcan.

„Deliciul PSD”

Raluca Turcan și-a îndemnat colegii ca partidul să nu arate „sfâșiat,îngenunchi­at,spre deliciul PSD”.

De altfel, liberala nu a fost singura care a făcut declarații referitoar­e la coeziunea din PNL. Secretarul general Robert Sighiartău a susținut că „unii colegi s-au transforma­t în lideri de opoziţie" la guvernul condus de Florin Cîţu și a cerut ca atacurile la adresa premierulu­i să înceteze.

„Această competiţie internă,că este la nivel naţional,că este la nivel local,nu are voie să afecteze guvernarea PNL.Așa ar trebui.Din păcate, constat că unii colegi s-au transforma­t în lideri de opoziţie la Guvernul României, ceea ce nu este în regulă. (...) Fac un apel la responsabi­litate,de aici,din Bistriţa, ca cei care au responsabi­lităţi în funcţiile de conducere ale PNL să înceteze orice atac la prim- ministrul României și la membrii Guvernului PNL.Asta pentru că nu face bine partidului", a spus Sighiartău.

Orban: Sunt garantul unității PNL

La rândul său,Orban și-a exprimat mai multe critici cu privire la acțiunile lui Cîțu în ultimele zile.Totuși,liderul PNL făcuse mai înainte o declarație potrivit căreia, în momentul de faţă, orice evaluare a activităţi­i premierulu­i sau a Guvernului,făcută în coaliţie,ar fi privită din perspectiv­a competiţie­i interne pentru stabilirea șefiei PNL.Întrebat dacă ar putea PNL să îi retragă sprijinul premierulu­i, Ludovic Orban a negat. „Suntem departe de o astfel de decizie", a susţinut el. Orban a spus însă că a devenit „sac de box" pentru mulţi dintre colegii de partid, dar că nu vrea să răspundă atacurilor,ci să promoveze un mesaj pozitiv și să atingă obiectivul de a câștiga cu partidul toate alegerile din anul 2024. Orban a menţionat și faptul că nu a dat afară niciun membru PNL dintr-o funcţie publică doar pentru că nu îl susţine. „Eu nu am adus o echipă de bodyguarzi la nicio conferinţă judeţeană, văd că aici nu există una, eu nu am dat afară niciun membru al PNL dintr-o funcţie publică doar pentru că nu mă susţine pe mine. (...) Nu vreau să mă plâng de faptul că am devenit sac de box pentru mulţi colegi de-ai mei; sunt obișnuit”, a subliniat Orban. El a întărit că a fost,este și va fi „garantul unităţii Partidului Naţional Liberal" și că nu a făcut diferenţe între membrii proveniţi din PNL și cei din PD, în urma fuziunii celor două partide. Premierul Florin Cîțu a participat însă la conferința PNL Mehedinți,unde alegerile au fost câștigate de susținător­ul său, ministrul energiei,Virgil Popescu.

„Vreau să îi asigurăm pe români că această competiţie nu va afecta în niciun fel guvernarea României, pentru că noi avem o responsabi­litate faţă de români. Am auzit că sunt oameni care și-ar da viaţa pentru partid. Posibil. (...) Noi ne vedem de treabă în partid, iar guvernarea va fi lăsată în pace și merge mai departe. Este foarte importantă imaginea pe care o dă acest partid", a spus Cîţu.

Gândiţi-vă că majoritate­a parlamenta­ră este una sensibilă. Dacă noi creăm falii acum, în PNL, riscăm, ferească Dumnezeu, soarta PSD, să îşi dea jos propriul Guvern şi pentru asta nu ne va ierta nimeni, niciodată“.

RALUCA TURCAN, PRIM-VICEPREȘED­INTE PNL

 ?? FOTO: INQUAM ?? Liderii PNL, Turcan, Cîțu, Orban și Sighiartău, pe vremea când falia din interiorul partidului nu exista.
FOTO: INQUAM Liderii PNL, Turcan, Cîțu, Orban și Sighiartău, pe vremea când falia din interiorul partidului nu exista.
 ??  ??
 ??  ?? Primarul din Bistrița, Ioan Turc, a câștigat un nou mandat de președinte al PNL Bistrița-Năsăud, fiind un susținător al lui Orban.
Primarul din Bistrița, Ioan Turc, a câștigat un nou mandat de președinte al PNL Bistrița-Năsăud, fiind un susținător al lui Orban.
 ??  ?? Florin Cîțu a câștigat susținerea filialei Mehedinți, odată cu alegerea lui Popescu în funcția de președinte.
Florin Cîțu a câștigat susținerea filialei Mehedinți, odată cu alegerea lui Popescu în funcția de președinte.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania