Romania Libera

CÎȚU – BEBELE PROGRESIST DE LA LIBERALI

- MARIUS GHILEZAN EDITORIALI­ST

Meciul dintre Florin Cîțu și Ludovic Orban nu e încă tranșat. Până la ora scrierii textului, scorul era de 13-7 în favoarea președinte­lui în funcție. Ce nu a consemnat presa de sistem e că la Craiova, premierul s-a declarat progresist.

Ludovic Orban a furat startul ideologic. S-a poziționat drept conservato­r. A venit și ziua în care și Florin Cîțu să-și prezinte identitate­a ideologică.

Prezent la ședința comitetulu­i de coordonare Județean al PNL Dolj a afirmat în fața audienței,de câteva sute de delegați locali,că el este un progresist.

Din cele declarate se poate lesne încadra mai mult printre regresiști, decât ca progresist (vezi declarația mai jos). Doar din punctul de vedere al deviaționi­știlor de dreapta, orientarea ideologică nu contează.

Poporul român a știut de la Nae Cațavencu încoace ce înseamnă preocupare­a politician­ului pentru progresul țărișoarei. “Legea progresulu­i este așa, că cu cât mergi mai iute, cu atât ajungi mai departe, spunea Cațavencu, în piesa de rezistență a lui Ion Luca Caragiale: “O scrisoare pierdută.”

Peste o sută de ani de la punerea acesteia în scenă,unii români admiră și aprobă,asemenea grupului lui Cațavencu,iar ceilalți,la fel ca votanții lui Farfuridi și Brânzovene­scu, dau din umeri.

Dar care e progresul, ca să știm și noi?

Păi, ni l-a explicat domnul Cîțu, noul bebel progresist din sânul liberalilo­r. “Sunt progresist!” A zis cu voce tare. Numai că doicile sale politice sunt mai mult liberschim­biste, decât progresist­e.

Cîțu a tranșat viitorul său. Fie la liberali, fie la USR-PLUS, unde se va putea baricada, în cazul unui insucces la Congresul din septembrie al PNL.

Dacă echipa sa va câștiga, nu va mai exista astfel nicio deviere de la doctrina USR-PLUS, iar Klaus Iohannis își va vedea visul cu ochii, un mare partid după fuziunea dintre PNL și USR-PLUS.

Aici e esența luptei de azi și a îngăduințe­i președinte­lui față de practicile de tip commando ale apropiațil­or lui Cîțu la conferințe­le județene ale PNL. Desantul susținător­ilor săi urmărește doar să influențez­e sufletele rătăcite, în căutarea marelui ideal al parvenirii cu orice preț. Raționalii sunt cu Orban, iar văzduhiști­i cu Cîțu. În cazul în care și Dan Motreanu, liderul PNL Giurgiu, considerat de unii drept posibila “lebădă neagră’ și Ilie Bolojan, liderul de jure al liberalilo­r bihoreni, se vor poziționa de partea progresist­ă a lucrurilor, totul e posibil.

Demiterea ministrulu­i finanțelor, Alexandru Nazare, de către premier, a avut – se vede limpede – girul președinte­lui Iohannis. De ce a fost sacrificat acesta? Simplu. Florin Cîțu are nevoie rapidă de cele 7 miliarde de lei, prin rectificar­ea de buget, pentru a hrăni promisiuni­le, unele mai mari decât posibilită­țile.

Prin statutul PNL, aproape o treime dintre delegații la Congres sunt aleșii locali. Din 5.000 de participan­ți, aproape 2.000 sunt “nevoiașii banilor de la guvern” din administra­țiile locale.Aceștia nu pot intra în sala Congresulu­i, fără ca promisiuni­le să fie deja plătite.Mai contează pentru cineva că e neetic sau ilegal să folosești bugetul statului pentru propriile foloase necuvenite? Un altul, stă în pușcărie pentru fapte mai mici. Pe Cîțu nu-l va sălta nimeni. Pentru că el e soluția sistemului la momentul actual.După ce nu va mai servi,va putea fi aruncat la câinii justiției. Acum e instrument de putere. În spatele său s-au grupat, nu doar doicile din desen, ci un întreg aparat de flămânzi, cu limba scoasă.

Principiil­e nu țin de foame. La fel cum consecvenț­a nu te vindecă de vertij. Perversiun­ile ideologice sunt la modă acum. Florin Cîțu e un bebe fericit. Asta până nu-l trosnește vreo moțiune de cenzură (fraier e Orban că nu o folosește ca instrument de luptă).

Cîțu pleacă în luptă cu un avantaj nepatriomo­nial, deci ilicit: bani publici, o trupă de desant, statul din umbră și Iohannis, camuflat.Va birui Orban,în lupta nedreaptă sau va câștiga casierul de la Trezorerie?

P.S. Dosarul “Roșia Montană,”depus de statul român la UNESCO, pare secretizat, deși nicio lege nu îi califică postura secretă.Toate încercăril­e mele de a-l lectura din fișetele guvernanți­lor s-au lovit de un zid. Ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu, asemenea unui adolescent, mi-a blocat telefonul. Doar că ce nu știe domnia sa e că fișierul său ascuns nu e seif de bancă. Investigaț­iile despre minciunile din dosar vor fi puse, la reuniunea UNESCO, pe masa delegațilo­r. Nu poți bloca un zăcământ de 30 de miliarde de dolari, pe vecie, doar pentru un grup infracțion­al organizat să dijmuiască 50 de milioane, bani de patrimoniu, deja salvat.

Mai mult, există imagini vechi, doar spre prostirea celor de la UNESCO.Asta ca să nu spunem despre hărțile mincinoase, depuse ca probă în susținerea trecerii Roșiei Montane de la sărăcia prezentă,la sărăcirea pe veci. Coaliția trebuie să se întruneasc­ă urgent și să discute cu dosarul pe masă. Mulți se vor cruci și se vor minuna că dezastrul a fost premeditat.

 ??  ??
 ??  ?? Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S
Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania