Romania Libera

Fotografia Zilei

- anca.stratulat @romanialib­era.ro

CĂLĂTORIE SPAȚIALĂ Richard Branson, primul „turist” care zboară în spațiu

• Miliardaru­l a plecat în spațiu ieri, 11 iulie, cu 9 zile înainte de călătoria lui Jeff Bezos

• Omul de afaceri a zburat cu racheta SpaceshipT­wo Unity din deșertul New Mexico, însoțit de cinci specialișt­i

Miliardaru­l britanic Richard Branson devine primul om care zboară în spațiu fără o pregătire în prealabil, după 17 ani de teste și investiții în compania sa, Virgin Galactic. Afaceristu­l a fost însoțit de cinci specialișt­i, pilotul principal al navei fiind Dave Mackay. Richard Branson, cunoscutul afacerist britanic, intră în istorie drept primul om care a ajuns în spațiu în scop turistic. Călătoria a fost planificat­ă până la cel mai mic detaliu timp de 17 ani, perioadă în care filantropu­l a investit nu mai puțin de 1 miliard de dolari pentru ca visul său să devină realitate. La vârsta de 70 de ani, Richard Branson va fi primul om care ajunge în spațiu fără o pregătire în prealabil, fiind practic primul „turist” spațial.

Lansarea a avut loc din deșertul New Mexico și a pornit către marginea spațiului. Branson a zburat la bordul navei spațiale SpaceshipT­wo Unity, a companiei Virgin Galactic, dezvoltată chiar de el, alături de alți cinci specialișt­i. Pilotul principal al navei este Dave Mackay, iar lansarea a putut fi urmărită în direct de întreaga omenire. Conform planului inițil, afaceristu­l britanic a ajuns până la altitudine­a de 80 de kilometri deasupra Pământului, considerat­ă de Guvernul american ca fiind limita la care începe spațiul cosmic. Timp de câteva minute, călătorii au simțit lipsa gravitație­i, ca mai apoi să se întoarcă spre pământ. Visul lui Richard Branson din copilărie a fost să ajungă în spațiu, iar după 17 ani de muncă intensă și teste, este pe care să ajungă primul miliardar care face posibil acest lucru.

Branson a fondat în 2004 compania de zboruri spațiale Virgin Galactic, care a dezvoltat avionul suborbital SpaceShipT­wo, cu scopul de a încuraja turismul spațial. Astfel, cei care își doresc să experiment­eze lipsa gravitație­i la zeci de kilometri altitudine de Pământ au acum posibilita­tea de a-și împlini visul contra sumei de 250.000 de dolari cu ajutorul navei lui Branson. Conform informații­lor din presa internațio­nală, prețul unui astfel de zbor este estimat să ajungă în curând la valoarea 500.000 de dolari.

Richard Branson nu este singurul miliardar pasionat de zborurile spațiale. Și Jeff Bezos, fondatorul Amazon, va pleca într-o călătorie în spație pe 20 iulie, la 52 de ani de la primul pas al omului pe Lună. Ca și Branson, Jeff Bezos a investit în crearea unei rachete proprii- Blue Origin. Cu toate că Richard Branson a declarat că nu este vorba de o cursă între el și fostul CEO Amazon, Branson a mărturisit că această coincidenț­ă nu poate fi ignorată.

„Cred cu adevărat că spațiul ne aparține tuturor.Virgin Galactic se află în avangarda unei noi industrii spațiale comerciale, care este gata să deschidă spațiul pentru omenire”, a declarat Richard Branson. Miliardaru­l nu este la prima încercare de a pleca în spațiu. Însă călătoria a fost întârziate după ce, în 2014, a avut loc un accident fatal în timpul testelor necesare pentru SpaceShipT­wo. Nava s-a rupt în bucăți la scurt timp de la aprinderea motorului, iar copilotul a decedat, în timp ce pilotul a fost rănit grav.

După 2 ani plini de anchete și întârzieri ale zborului, în 2016 Virgin Galactic a reușit să-și reia zborurile de testare cu un nou SpaceShipT­wo, VSS Unity.

Richard Branson este cunoscut drept unul dintre miliardari­i care vor să „spargă barierele” și atrage atenția asupra inițiative­lor sale. A fost prima persoană din lume care a traversat Atlanticul cu balonul, iar în anul 2007 a sărit de pe acoperișul Casino Palms din Las Vegas.

 ?? SURSA FOTO WIKIPEDIA ?? Nava VSS Unity cu care Richard Branson a zburat ieri, devenind primul turist în spațiu.
SURSA FOTO WIKIPEDIA Nava VSS Unity cu care Richard Branson a zburat ieri, devenind primul turist în spațiu.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania