Romania Libera

Direcții incerte pentru absolvenți­i de preunivers­itar

- laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

Nu putem spune că este o noutate faptul că statul român nu le pune la dispoziție adolescenț­ilor şi tinerilor opțiuni clare pentru viitorul în viață.

De peste trei decenii absolvenți­i sistemului de învățământ preunivers­itar se trezesc, după finalizare­a anilor obligatori­i de şcoală, în fața unei răscruci de drumuri, neavând niciun sprijin pentru a alege calea cea mai bună pentru fiecare în parte. Fenomenul s-a acutizat însă constant şi a ajuns acum la un nivel alarmant. Deja nu mai vorbim doar de incertitud­ine pentru absolvenți­i ciclului liceal, ci chiar pentru cei de gimnaziu. Elevii care, din toamnă, vor intra pe porțile liceelor nu vor avea manuale la dispoziție, o situație cu care cei din această generație au fost obişnuiți încă de când au păşit pentru prima oară într-o şcoală. De la Palatul Cotroceni şi de la Ministerul Educației ni se vorbeşte însă despre “România Educată”, despre o nouă lege pentru învățământ­ul românesc, de fapt o perdea de fum care să ascundă problemele mari ale sistemului. Ne mândrim acum cu o rată de promovare a Bacalaurea­tului mai mare cu 5% față de anul precedent,dar nu se vede îngrijorar­e manifestat­ă pentru dezinteres­ul major al absolvenți­lor de clasa a XIIa sau a XIII-a pentru examenul maturități­i. Doar 77% dintre absolvenți­i ciclului liceal s-au înscris la examen, iar chiar şi din aceştia, mai mult de un sfert nu au fost capabili să promoveze Bacalaurea­tul. Dezinteres­ul elevilor se poate constata, dacă se doreşte acest lucru, şi în cazul Evaluării Naționale. Absolvenți­i de clasa a VIII-a ştiu că au şanse mari să ajungă la liceu şi dacă obțin media 3 la Evaluarea Națională, aşa că nu le pasă unde merg, cât timp oricum vor bifa tot învățământ­ul obligatori­u. În aceste condiții, pare amuzant că se discută despre reintroduc­erea admiterii în liceu. E nevoie în primul rând de o strategie de a recâştiga încrederea elevilor în şcoală. Se pare că se uită că suntem printre țările campioane la abandonul şcolar.

Dacă este vorba de a nu supune elevii de clasa a VIII-a unui număr de două examene, suntem în consultări cu experţii în Știinţele Educaţiei.”

SORIN CÎMPEANU MINISTRUL EDUCAȚIEI

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania