Romania Libera

UN WEEKEND DE CAZARE LA MAMAIA POATE ATINGE 1.000 DE EURO

Litoralul românesc este la mare căutare în acest sezon estival, gradul de ocupare fiind de aproape 100%. Cererea pentru vacanțele la malul mării a crescut însă și tarifele, astfel că două nopți pe litoral la 4 stele costă și 4500 de lei.

- Cristina.corpaci @romanialib­era.ro

Aproape 100.000 de turiști au fost prezenți în weekend-ul care tocmai s-a încheiat în stațiunile de pe litoralul românesc, potrivit datelor operatoril­or din turism. Aceștia susțin că nici înainte de pandemie nu a fost un număr atât de mare de turiști la mare, lucru care se explică prin faptul că vacanțele în afara țării în plină pandemie sunt mai puțin căutate pe fondul temerilor și al restricții­lor care se impun.

Operatorii din turism vorbesc despre cifre record.Totuși, cererea masivă de pe litoral a crescut și prețurile la cazare, astfel că o noapte în Mamaia la un hotel de 4-5 stele costă și 500 de euro, adică salariul mediu pe o lună al unui angajat.

România liberă a făcut o simulare de cazare pe site-urile de rezervări pentru weekend-ul 16-18 iulie, iar rezultatel­e obținute sunt de-a dreptul surprinzăt­oare. Două nopți de cazare într-un apartament de 4 stele în Mamaia, ideal pentru o familie cu doi copii, costă în jur de 4500 de lei.

Dacă facem un calcul simplu și adăugăm și alte cheltuieli, vedem că suma cheltuită pentru 3 zile la mare în stațiunea Mamaia de o familie cu 2 copii ajunge ușor la 10.000 de lei, adică peste 2000 de euro. Totodată,o camera la un hotel de 4-5 stele pentru două nopți ajunge la aproximati­v 3000 de lei, pentru două persoane.

În plus, cei dispuși să plătească acest preț trebuie să își asigure din timp rezervarea având în vedere că gradul de ocupare din stațiune este foarte aproape de 100%. Am făcut o simulare și pentru stațiunea Eforie Nord. Nici aici lucrurile nu se schimbă prea mult. Un weekend cu două nopți de cazare costă între 3.000 și 4.000 de lei, iar gradul de ocupare este deja în proporție de 100%.

Dacă ne mutăm mai la sud, în Vama Veche, stațiunea cunoscută ca fiind sufletul petreceril­or, tarifele pentru două nopți de cazare la unități de 4 stele ating 3000 de lei,însă potrivit site-urilor de rezervări locurile sunt deja epuizate.Totuși,de multe ori în Vamă turiștii preferă de multe ori să facă camping.

Dacă trecem granița la vecinii noștri bulgari și ne uităm, de exemplu, în stațiunea Nisipurile de Aur, prețurile pentru 2 nopți de cazare la un hotel de 4 stele pentru două persoane sunt de aproximati­v 2000 de lei, dar în acest cost intră serviciile all inclusive, ceea ce înseamnă că suma totală alocată va fi considerab­il mai redusă.

Am făcut și o simulare de preț pentru același week-end peste ocean. Mai exact, în Miami, în aceeași perioadă, cazarea pentru două persoane la un hotel de 4 stele, costul total este de până în 3.000 de lei, pentru 2 nopți de cazare.

Două nopți de cazare la 4 stele în Mamaia, aproape cât un sejur all inclusive în Grecia - 4.500 de lei

Grecia,una dintre destinații­le favorite ale turiștilor români, era cea mai vândută destinaţie până la finalul lunii iunie, potrivit datelor operatoril­or din turism, cererea din acest sezon depășind-o deja pe cea din 2019. Există zboruri charter spre Heraklion/Creta, Chania/Creta, Rodos, Zakynthos,Corfu,Santorini din București; Heraklion, Chania, Zakynthos, Rodos din Cluj-Napoca; Heraklion din Timișoara și Iași.

Agențiile de turism estimează că peste 15.000 de turiști vor merge vara acesta în Grecia cu zboruri charter,cu 20% mai mulţi faţă de 2019.

Alţi 4.000 vor pleca cu mașina proprie în nordul Greciei.Tariful pentru un sejur în Grecia de 7 nopți de cazare cu all inclusive, zbor cu avionul cu plecare pe 21 iulie, de exemplu, costă aproximati­v 1000 de euro de persoană, în cazul în care vreți să vă cumpărați în această perioadă.

Prețurile de achiziție sunt mai mari cu aproximati­v 300 de euro acum, față de perioda de Early Booking, din primăvară. Chiar și în această perioadă, tarifele la vacanțele în Grecia sunt mult mai accesibile față de cele de pe litoralul românesc.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania