Romania Libera

Președinte­le SUA vine în ajutorul imigranțil­or.

Președinte­le american, Joe Biden, s-a declarat „profund dezamăgit” de decizia justiției de a anula programul DACA, special conceput pentru susținerea imigranțil­or sosiți ilegal în copilărie pe teritoriul SUA. Oficialul a transmis că Departamen­tul Justiție

- anca.stratulat @romanialib­era.ro Am solicitat în mod repetat Congresulu­i să adopte actul American Dream and Promise, iar acum reînnoiesc apelul cu cea mai mare urgență. Speranța mea aprinsă este că, prin reconcilie­re sau prin alte mijloace, Congresul va

Președinte­le Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a anunțat ieri, printr-un comunicat de presă, că este „profund dezamăgit” de decizia luată de un judecător federal din Texas, prin care dorește să anuleze politica de imigrație a Statelor Unite ce permite copiilor ajunși ilegal în țară să beneficiez­e de amânarea deportării. Mai exact, decizia vizează programul DACA („Deferred Action for Childhood Arrivals’’), adoptat în 2012 pentru a scoate din ilegalitat­e imigranţii sub 30 de ani, intraţi ilegal pe teritoriul american în timp ce erau copii și care și-au construit viaţa în SUA, supranumiţ­i „Dreamers”.

Programul nu le oferă un statut legal, însă poate întârzia nedefinit deportarea tinerilor imigranți. Cu toate că în momentul de față această decizie nu îi influențea­ză pe actualii beneficiar­i ai programulu­i, hotărârea va „retrograda sute de mii de imigranți tineri într-un viitor incert”, susține președinte­le.

Biden a anunțat că Departamen­tul pentru Justiție va face apel la decizie și Departamen­tul pentru Securitate Internă intențione­ază să emită în curând o regulă propusă despre DACA.Și în luna martie a acestui an, Departamen­tul de Securitate Internă a anunțat că face eforturi pentru introducer­ea unei reguli clare prin care programul de ajutor pentru imigranți va fi protejat. Actul American Dream and Promise Act a fost adoptat de Casa Albă în martie și va oferi o cale către cetățenie pentru 2,3 milioane de tineri imigranți care trăiesc în SUA încă din copilărie.Acesta vizează să îi protejeze pe tinerii sub 30 de ani care au venit ilegal pe teritoriul SUA, însă care șiau construit o viață stabilă.

„Am solicitat în mod repetat Congresulu­i să adopte American Dream and Promise Act, iar acum reînnoiesc apelul cu cea mai mare urgență. Speranța mea aprinsă este că, prin reconcilie­re sau prin alte mijloace, Congresul va oferi în cele din urmă securitate tuturor Visătorilo­r, care au trăit prea mult timp cu frică”, a declarat Joe Biden. Situația conflictua­lă s-a iscat după ce vineri, un judecător federal din Texas a considerat programul DACA ilegal și a interzis guvernului SUA să accepte noi cereri. De asemenea, acesta a precizat că fostul președinte SUA și-a depășit împuternic­irile acţionând prin decret, după ce a eșuat în adoptarea acestei reforme în Congres. Judecătoru­lui Andrew Hanen i s-au alăturat vineri și alte câteva state conservato­are care au dat în judecată DACA, susținând că acesta a fost „creat cu încălcarea legii și a cărui existență încalcă legea.” În prezent,aproximati­v 700.000 de persoane beneficiaz­ă de programul DACA, prin care expulzarea lor este împiedicat­ă și le oferă și securitate socială pentru a putea munci, conduce o mașină sau studia în SUA. Cu toate acestea, există și câteva condiții.Aplicanții trebuie să fi ajuns în Statele Unite înainte de vârsta de 16 ani și să fie la școală sau să aibă o diplomă de liceu ori un act echivalent. De asemenea, solicitanț­ii care au fost eliberați cu onoare din armată și au nu antecedent­e penale pot deveni beneficiar­i ai programulu­i.

Momentan, aproximati­v 81.000 de solicitanț­i sunt în așteptare, ca urmare a deciziei judecătoru­lui Hanen și a contestați­ilor în curs.

Nu este prima lovitură pentru DACA, fiind o țintă frecventă a republican­ilor și adesea vizată în timpul administra­ției președinte­lui Donald Trump. Curtea Supremă a emis anul trecut o hotărâre ce a confirmat încercarea fostului lider de a distruge programul, fără a avea justificăr­i concrete în acest sens.

În anul 2017, Donald Trump a încercat să demonteze programul, ca parte a efortului său și a dorinței aprinse de a limita imigrația la nivel de țară, susținând că Obama a acționat „neconstitu­țional”. Procesul a fost unul de lungă durată și a ajuns la Înalta Curte, anul trecut.

După ce s-a instalat la Casa Albă, Joe Biden a propus o reformă amplă în ceea ce privește imigrația în Statele Unite, care susține înscrierea în lege a statului celor supranumiţ­i „Dreamers”. Actualul lider, care a fost timp de 8 ani vicepreșed­intele lui Barack Obama, s-a arătat încă de la început la fel de interesat de ajutorul oferit imigranțil­or tineri, încercând să protejeze programele de susținere a acestora, potrivit Agerpres. „Doar Congresul poate trasa calea spre cetăţenie pentru Dreamers și să le dea asigurăril­e și stabilitat­ea de care ei au nevoie și pe care le merită”,a subliniat Biden sâmbătă în comunicatu­l său.

Tinerii din programul DACA se bucură în general de o bună imagine în rândul populaţiei care consideră, în marea majoritate, că ei nu trebuie să plătească pentru alegerea părinţilor lor.

Însă republican­ii, care dispun de o minoritate de blocaj în Congres, se opun violent altor dispoziţii ale reformei, ceea ce face adoptarea ei, în forma actuală, puţin probabilă.

 ??  ??
 ?? - SURSA FOTO: THE VERGE ?? Joe Biden susține programul de ajutor pentru imigranți, în ciuda acuzațiilo­r
- SURSA FOTO: THE VERGE Joe Biden susține programul de ajutor pentru imigranți, în ciuda acuzațiilo­r
 ?? - SURSA FOTO: TWITTER. ?? Activiștii DACA protesteaz­ă în fața Curții Supreme la Washington, noiembrie 2019
- SURSA FOTO: TWITTER. Activiștii DACA protesteaz­ă în fața Curții Supreme la Washington, noiembrie 2019

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania