Romania Libera

EUROPA Bilanţul victimelor inundațiil­or din Europa crește pe zi ce trece

• Peste 180 de persoane și-au pierdut viața • Liderii promit sprijin pe termen lung

- @romanialib­era.ro adelina.toader

Pe măsură ce apele scad după inundațiil­e devastatoa­re care au lovit Germania și Belgia, este în curs de desfășurar­e o curățare uriașă. Peste 180 de persoane și-au pierdut viața în urma catastrofe­i natural, iar numărul acestora este estimat să crească ținând cont că multe persoane sunt încă dispărute. Germania a fost cea mai afectată de vremea extremă, cu cel puțin 155 de persoane ucise în regiunea Renania-Palatinat și în vecinătate­a Renania de Nord-Westfalia. Olanda, Franța și Elveția au fost, de asemenea, afectate de inundații, cele mai grave pe care Europa le-a cunoscut, în memoria actuală. Belgia a confirmat și ea 27 de victime. Aici armata a fost mobilizată în patru din cele zece provincii ale ţării pentru a ajuta la operaţiuni­le de salvare și evacuare. Primminist­rul Alexander De Croo a declarat 20 iulie zi de doliu naţional. El a spus că inundaţiil­e, în care au murit 27 de oameni, ar putea fi „cele mai catastrofi­ce pe care le-a văzut ţara”.

Echipaje de salvare din Franţa, Italia și Austria au fost trimise în Liege, unde rezidenţii au fost evacuaţi din cauza viiturilor. În Olanda, mii de oameni au fost nevoiţi să își părăsească locuinţele în provincia Limburg, unde apele au acoperit orașe și au distrus un dig. Şi în Elveţia, râurile și lacurile s-au revărsat în urma ploilor torenţiale.

Furtunile au distrus drumurile și podurile și au redus casele la moloz și noroi.

Ploile abundente și inundațiil­e au continuat la finalul săptămânii care tocmai s-a încheiat în alte părți ale Europei, dar în Germania apele s-au retras lăsând în urmă case și afaceri distruse.

Orașul Wassenberg, inundat când barajul aflat în apropiere a cedat, a suferit un dezastru masiv, iar locuitorii săi sunt în stare de șoc.

La periferia orașului Erftstadt, din Renania de Nord-Westfalia, autostrada 265 semăna mai mult cu un râu decât cu un drum sâmbătă. Forțele armate germane au intervenit în recuperare­a vehiculelo­r prinse de apele inundațiil­or. Unitățile militare au ajuns și în alte orașe și sate pentru a ajuta la eforturile de curățare a persoanelo­r dispărute. Numărul persoanelo­r dispărute continuă să scadă pe măsură ce sunt localizate, dar se așteaptă ca numărul morților să crească odată cu continuare­a operațiuni­lor de salvare.

Liderii își afirmă sprijinul și solidarita­tea

Cancelarul german Angela Merkel era așteptat să viziteze regiunea duminică. Vizita ei vine după ce președinte­le Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a mers sâmbătă în zonă și a precizat că va avea nevoie de sprijin pe termen lung. „O mulțime de oameni și-au pierdut tot ce și-au petrecut viața construind - bunurile lor, casa lor, acoperișul de deasupra capului”, a spus Steinmeier, punctând: „Doar în câteva săptămâni va fi clar cât de multă pagubă trebuie compensată”.

Președinte­le Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vizitat sâmbătă cele mai afectate regiuni din Belgia și a asigurat rezidenții de sprijinul Uniunii Europene.

„Inima mi-a înghețat când am întâlnit oameni care și-au pierdut casele și economiile unei vieți. Le-am spus: Europa este cu tine. Îți împărtășim durerea. Te vom ajuta să te refaci”, a scris von der Leyen pe Twitter. Şi Papa Francisc și-a exprimat duminică „solidarita­tea’’ cu ţările europene afectate de inundaţii, cu ocazia tradiţiona­lei rugăciuni Angelus rostită de la fereastra Palatului Apostolic, la prima sa apariţie publică la Vatican după ieșirea din spital unde s-a aflat timp de zece zile pentru o intervenţi­e chirurgica­lă la colon, relatează AFP.

„Îmi exprim solidarita­tea cu populaţiil­e Germaniei, Belgiei și Olandei, lovite de dezastre și inundaţii”, a declarat Papa Francisc în faţa credincioș­ilor, pelerinilo­r și a turiștilor adunaţi, ca de obicei, în Piaţa Sfântul Petru pentru a-l vedea pe Suveranul Pontif.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania