Romania Libera

CÂȚI BANI PIERDE ROMÂNIA PENTRU REFUZUL DE VACCINARE

Pierdem bani nu numai că aruncăm doze, dar și din cauza restricții­lor din pandemie

- cristina.corpaci@romanialib­era.ro

În lupta împotriva pandemiei de coronaviru­s, vaccinarea este singura armă puternică, este concluzia la care au ajuns majoritate­a vocilor importante din sănătate de la nivel mondial.Vaccinarea în țara noastră a luat startul la 9 luni de la declanșare­a stării de urgență. Campania a început greu cu imunizarea medicilor și a avut și record de peste 90.000 de români imunizați pe zi,dar acum suntem la un sfert din cifră. Potrivit celor mai recente date, România a primit până acum aproximati­v 17 milioane de doze de vaccin. 11 milioane au fost distribuit­e, iar alte 5,5 milioane sunt în depozite. 550 de mii de doze au fost donate către alte ţări precum Serbia, Ucraina și Republica Moldova, unde au fost trimise cele mai multe și urmează o altă donație de 100.000 către Vietnam, iar în jur de un milion sunt vândute. Aproximati­v 45 de mii de doze au expirat în depozite. Ceea ce rezultă un total de 700.000 de doze de care nu am beneficiat, iar în bani înseamnă pierderi peste 1,25 milioane de euro.

Dacă facem un calcul la cele 17 milioane de doze comandate, la o medie de 8,5 euro doza de vaccin, ajungem la suma de 145 milioane de euro, cheltuiți pentru dozele de vaccin, dintre care avem și cheltuieli decontante din partea Comisiei Europene.

La nivel global, Uniunea Europeană plătește cel mai puțin pentru vaccinuri, asta pentru că a negociat în cantități uriașe și a sprijinit producător­ii. Potrivit datelor obținute, o doză de vaccin AstraZenec­a costă 1,78 euro, doza de la Johnson & Johnson - 7 euro, Pfizer - BioNTech - 12 euro și Moderna costă 15 euro. Mai bine de jumătate din vaccinuril­e cumpărate de țara noastră sunt cele de la Pfizer.

Comisia Europeană a încheiat până în prezent contracte pentru până la 4,4 miliarde de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 și negociază achizițion­area de doze suplimenta­re.

Momentan sunt aprobate 4 companii: BioNTech și Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson/Janssen,AstraZenec­a și alte

ANDREI BACIU,

SECRETAR DE STAT, MINISTERUL SĂNĂTĂȚII.

două sunt în curs de dezvoltare: CureVac și Sanofi-GSK.Dintre acestea doar Johnson & Johnson se administre­ază într-o singură doză.

Marea Britanie care s-a confruntat cu mari probleme în pandemie, vorbim despre tulpina britanică care a ajuns și în țara noastră, a investit aproape 12 miliarde de lire sterline în vaccinare din care 2,9 miliarde de lire sterline pentru 267 milioane de doze de cinci tipuri diferite, potrivit Biroului Național de Audit. O țară exemplu este Israel,care,în ciuda faptului că a plătit un preț uriaș pentru doza de vaccin, a reușit să imunizeze populația în timp rapid.Concret,Israelul a vaccinat 5,3 milioane de oameni.Prețul pe care l-a plătit a fost dublu față de Uniunea Europeană, respectiv 19 euro pentru o doză de vaccin.

Africa de Sud se numără printre țările care plătește mai mult pentru dozele de vaccin AstraZenec­a, respectiv 5,25 de dolari. Motivul costului reprezintă taxa de 1 dolar pe care o percepe în plus distribuit­orul pentru fiecare doză și faptul că nu a negociat în cantități mari. Prin comparație, Statele Unite plătesc 4 dolari la fiecare doză de AstraZenec­a. În schimb, SUA plătesc mai scump decât UE. De exemplu, o doză Pfizer îi costă pe ei 16 euro. În schimb, pentru Moderna și Johnson & Johnson plătesc 12 și respectiv 6 euro pe doză.

Pierderi uriașe din cauza restricții­lor

Problema cea mai mare nu o reprezintă pierderile din dozele donate sau expirate, cel puțin momentan, ci faptul că suntem cu frâna de mână trasă din cauza restricții­lor. România a avut pierderi uriașe în economie, chiar și de zeci de milioane de euro pe zi. În ciuda statistici­lor EUROSTAT,că suntem primii în UE la creștere economică de 7,4 % în acest an, trebuie să ne uităm în jurul nostru să vedem câte restaurant­e au fost închise mai bine de 1 an, câte hoteluri au funcționat la nici un sfert din capacitate­a maximă și câte alte business-uri au pus lacătul. Ce e mai rău este că se anunță și un al patrulea val, care ne-ar putea reîntoarce la restricții dure. De salutat demersul Guvernului care a anunțat că România a mai comandat încă 120 de milioane de doze de vaccin anti-Covid-19,deși rata de vaccinare a scăzut în mod semnificat­iv. Dacă facem un calcul la cele 16 milioane de locuitori, ar însemna că fiecare ar primi câte 7 doze de vaccin pe parcursul următorilo­r ani.Dar ce facem cu ele și cum atingem ținta de vaccinați până la toamnă, să fim măcar 10 milioane vaccinați, când nici la această oră nu am trecut de pragul de 5 milioane de imunizați în schema completă?

Cu privire la vânzări, până în momentul de faţă a fost finalizat procesul cu Danemarca căreia îi vom vinde 1.170.000 de doze de vaccin.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania