Romania Libera

COMISIA EUROPEANĂ CERE ROMÂNIEI SĂ GRĂBEASCĂ VACCINAREA

În România au fost vaccinate anti - Covid sub 30 la sută dintre persoanele adulte, iar situația cea mai gravă este în mediul rural, unde au fost vaccinați doar 9 la sută dintre adulți.

- Mihai.diac @romanialib­era.ro

Nivelul sub 30 de la sută de persoane vaccinate, indicat într-un studiu făcut public în ultimele zile, plasează țara noastră sub media Uniunii Europene în ceea ce privește imunizarea anti – Covid. Mai mulți responsabi­li medicali din România au atras atenția că țara noastră va intra curând în cel de-al patrulea val al pandemiei, val care va fi, probabil, cu tulpina Delta.

Acesta este contextul în care, la finalul săptămânii trecute, comisarul european pentru Sănătate și Siguranţă Alimentară, Stella Kyriakides, a sosit în România și a avertizat autorități­le de la București că trebuie să crească ritmul de vaccinare anti - Covid a populației. Stella Kyriakides, originară din Cipru, a lansat acest mesaj în prezența ministrulu­i român al Sănătăţii,Ioana Mihăilă.„Trebuie să facem mult mai multe eforturi în săptămânil­e care urmează. Varianta Delta a coronaviru­sului creează o situaţie fragilă și periculoas­ă în același timp”, a explicat Kyriakides.

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a afirmat că UE și-a respectat promisiune­a de a repartiza doze suficiente, adică aproximati­v 500 de milioane, pentru a vaccina 70 la sută din populaţia adultă, dar i-a îndemnat pe români „să ia decizia corectă de a se proteja pe ei înșiși și pe cei din jurul lor și să se vaccineze”.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, recunoștea încă de acum o lună că „dorința de vaccinare a scăzut în ultima perioadă” și că acest lucru „reprezintă un motiv real de îngrijorar­e”. În opinia ministrulu­i, cei care doreau cu adevărat să se vaccineze deja au făcut-o, iar acum trebuie găsite metode pentru a-i încuraja și pe ceilalți.

Ministrul Ioana Mihăilă consideră că statul român a ajuns acum în punctul în care trebuie să ofere cetățenilo­r încă nevaccinaț­i o cale de imunizare anti – Covid foarte ușor disponibil­ă. În Uniunea Europeană, sub coordonare­a autorități­lor de la Bruxelles, campania de vaccinare a pornit mai târziu și mai lent decât cele din Marea Britanie și din Statele Unite, unul dintre motive fiind dozele de vaccin care, inițial, erau insuficien­te. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a explicat că la început a fost subestimat­ă dificultat­ea de a produce vaccin anti – Covid în masă. „Dar lupta împotriva virusului nu este un sprint - este un maraton care necesită rezistenţă și tenacitate”, a argumentat Ursula von der Leyen. Drept dovadă că situația în Europa s-a ameliorat, agențiile de presă difuzau chiar ieri o declarație a comisarulu­i UE pentru piaţa internă, Thierry Breton, care anunța că Uniunea Europeană a depășit Statele Unite în ceea ce privește procentul din populaţie care a primit cel puţin prima doză de vaccin anti – Covid. „Uniunea Europeană a vaccinat până în prezent cu prima doză o parte mai mare a populaţiei sale decât Statele Unite, 55,5 la sută față de 55,4 la sută”, anunța, simultan, printr-un mesaj postat pe Twitter, secretarul de stat pentru Afaceri Europene al Franței, Clément Beaune. Conform unui studiu realizat de Universita­tea Johns Hopkins (SUA), Bulgaria are cea mai mare rată de mortalitat­e din UE (4 la sută), cu privire la persoanele decedate, dintre cele infectate cu Covid. Această mortalitat­e este ridicată și în Ungaria, Slovacia, România și Italia. Mortalitat­ea în rândul persoanelo­r cu Covid este mai ridicată în țările unde sistemele de sănătate publică sunt subfinanța­te și unde scepticism­ul față de vaccinarea anti – Covid este mai pronunțat. În România, coordonato­rul campaniei de vaccinare anti – Covid, dr. Valeriu Gheorghiţă, anunţase că, la data de 30 iunie au ieșit din termenul de valabilita­te 43.000 de doze de vaccin produs de AstraZenec­a. Aceste doze nu au fost distruse ci carantinat­e.

Vedem eforturile pe care le faceţi, dar este neapărată nevoie să sporim rata de vaccinare în rândul cetăţenilo­r români. Nu trebuie să ne complacem în situaţia în care ne aflăm“

STELLA KYRIAKIDES, COMISAR PENTRU SĂNĂTATE AL UE

Există un procent, o parte a populaţiei care dorea să se vaccineze şi a ajuns să se vaccineze, există o parte a populaţiei care are nevoie de un imbold să ajungă la vaccinare“

IOANA MIHĂILĂ, MINISTRUL SĂNĂTĂȚII

 ?? – FOTO INQUAM ?? În România au ieşit din termenul de valabilita­te 43.000 de doze de vaccin produs de AstraZenec­a
– FOTO INQUAM În România au ieşit din termenul de valabilita­te 43.000 de doze de vaccin produs de AstraZenec­a
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania