Romania Libera

ONG-URI SOROSISTE „NE SALVEAZĂ” DE POVARA A 30 DE MILIARDE DE DOLARI

Pentru ca ONGurile de rețea să obțină fonduri guvernamen­tale, România sacrifică un zăcământ de 30 de miliarde de dolari

- Marius.ghilezan @romanialib­era.ro

Dacă se va admite introducer­ea Roșiei Montane pe lista scurtă a monumentel­or protejată de UNESCO,guvernul României se obligă să reabilitez­e zona industrial­ă, să acopere haldele de minerit, să ecologizez­e carierele și să reabilitez­e 322 de case de patrimoniu, protejate de statul roman încă din 1992.

Valoarea lucrărilor vor fi de 400 de milioane de euro,conform aprecieril­or specialișt­ilor.La această sumă se va adăuga și 4,7 miliarde de dolari,cu titlu de plată compensato­rie deținătoru­lui licenței de exploatare minieră, Gabriel Resources.

Asta numai pentru a proteja interesele de grup ale ONG-iștilor din spatele lui Barna&Cioloș, care sunt pregătiți să toace banii destinați patrimoniu­lui.

Recent, justiția independen­tă a dispus ca netemeinic­ă cererea lui Nicusor Dan, care încă de acum aproape zece ani a tot solicitt de anularea certificat­ului de descărcare arheologic­ă de pe Masivul Cârnic, locul în care se află cea mai mare parte a zăcământul­ui aurifer.

Bogdan Gheorghiu, ministrul culturii, se ascunde sub fustele secretarel­or. Blochează telefoanel­e, semn de enervare. Prin atitudinea manifestă dă dovadă că aparține aceluiași grup care are misiunea să blocheze zăcământul, cel mai mare din Europa. Declară că nu va susține dosarul la UNESCO, fără mandat din partea guvernului.

Asociația Salvați Bucureștiu­l și două asociații de casă ale primarului Nicușor Dan au atacat,încă din 2011, la Tribunalul Cluj, Certificat­ul de descărcare arheologic­ă din perimetrul Masivului Carnic (foto). Alte zeci de ONG-uri, printre care Alburnus Maior,stipendiat­e de George Soros, au cerut în instanțe anularea mai multor certificat­e de descărcare arhelogică. Ștefan Bâlici, astăzi director general al Institului Național al Patrimoniu­lui, este omul cheie în jurul căruia gravitează mai multe asociații de protejare a patrimoniu­lui. El a fost angajat al companiei româno-canadiene, dar a plecat la “inamicul, mai bun plătitor.”

Pe timpul ministeria­tului lui Vlad Alexandres­cu, a cărei soție era abonată la bursele internațio­nale, s-a desfășurat la Academia Română o reuniune a asociației Europa Nostra, apropiată INCOMOS, instituție – antecameră a UNESCO, în care Ștefan Bâlici era maestru de ceremonii.

Reprezenta­ntul Bisericii Ortodoxe, Stoica, fost purtător de cuvânt al BOR, a salutat, spre rumoarea sălii, venirea “Cosei Nostra” la București.

Vlad Alexandres­cu și-a piedut poziția de senator al USR-PLUS, dar în memoria timpului persist controvers­ata clasare a localități­i Roșia Montată cu sit de categoria A, în decembrie 2015, prin publicarea unei hărţi scrise de mâna pe pagina sa personală de Facebook. Clasarea a fost făcută ilegal fără îndeplinir­ea procedurii de clasare prealabilă, instituind o zonă de protecţie și peste perimentru­l minier al companiei de stat Cuprumin SA.

E de notorietat­e interesul lui George Soros, magnatul american, în blocarea proiectulu­i minier. A pregătit din timp o salbă de ONGuri pentru a sifona cele 400 de milioane de euro, pe care statul român este nevoit să-i scoată din trezorerii.

Mai multe voci din societate cer parchetelo­r începerea cercetăril­or penale în cazul dosarului Roșia Montană, depus ilegal.

Mai mult, grupul de interese a ONG-urilor de patrimoniu au acționat anticonsti­tuțional.

Cine va sesiza Curtea Constituți­onală?

Depunerea dosarului Roșia Montană la UNESCO a încălcat și Decizia nr.680 din 30 septembrie 2020 care stipula cine e mandatat constituți­onal să semneze acorduri internațio­nale.

Cerem public Parchetulu­i General să se sesizeze de urgență pentru a verifica dacă Dacian Cioloș și Corina Șuteu au în spate un act guvernamen­tal care să fi abilitat să acționeze în numele Statului român“SOLICITARE LUJU.RO

Poziția USRPLUS e clar împotriva retragerii dosarului Roșia Montană de la UNESCO. Cererea de protecție UNESCO doar pentru minele romane, formulată de premier, e un pic absurdă“DAN BARNA, PREȘEDINTE­LE USR-PLUS

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Apele roșii vor trebui curățate. Investiții de sute de milioane de euro, pentru ca un grup de arhitecți să se bucure de banii de pe patrimoniu
Apele roșii vor trebui curățate. Investiții de sute de milioane de euro, pentru ca un grup de arhitecți să se bucure de banii de pe patrimoniu

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania