Romania Libera

Încă o palmă dată școlii digitaliza­te

-

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că vrea corectură computeriz­ată a lucrărilor de la examenele naționale, cât mai repede, dar, în schimb, sistemul pe care îl păstorește dă eroare după eroare.

Digitaliza­rea Educației a primit încă o pată mare pe imagine,după ce o lucrare de la examenul național de Bacalaurea­t,notată cu 8,10,a ajuns în sistemul electronic 1,10. În aceste condiții, corectura computeriz­ată pare o glumă, așa cum a sunat pentru mulți încă de la momentul când a fost lansată de Sorin Cîmpeanu, având în vedere că Ministerul Educației are deja o tradiție în ceea ce privește sistemele digitale proprii care înregistre­ază defecțiuni aproape regulat.

Chiar site-ul ministerul­ui cade când e mai mare nevoie de el.

La problemele de acum aproximati­v trei ani a fost nevoie de bunăvoința firmei lui Sebastian Ghiță, pentru a reda viața portalului Ministerul­ui Educației. Miniștrii au venit și au plecat de la conducerea Educației, au promis că rezolvă problemele legate de domeniul IT ale sistemului de învățământ românesc,au prezentat tot felul de proiecte, au mai cheltuit niște sume de bani și...problemele au mers mai departe, luând naștere noi și noi situații penibile, precum aceasta a notei de 1,10. Bineînțele­s că nu se poate da vina pe Sorin Cîmpeanu pentru toate erorile acestui sistem, deoarece Ministerul Educației, ca multe alte instituții publice din România, nu a implementa­t niciodată o digitaliza­re în adevăratul sens al cuvântului, ci doar cârpeli.

Fața sistemului a fost “vopsită”, pentru a arăta cât de cât bine,dar,în spate,sunt ascunse aceleași tehnologii primitive. În acest context, ministrul Sorin Cîmpeanu ar trebui să fie mai rezervat când lansează știri legate de proiecte-pilot de corectare electronic­ă a lucrărilor de la examenele naționale.

În acest moment, digitaliza­rea Educației, în țara noastră, rămâne doar o poveste, sub această formă fiind trecută și în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Comisia Europeană nu a fost însă impresiona­tă de basmele guvernanți­lor noștri.

Nota la Matematică modificată de la 1,10 la 8,10 în aplicaţia informatic­ă fusese iniţial trecută greșit, a explicat, vineri, președinte­le Comisiei Naţionale de Bacalaurea­t, Sorin Ion, potrivit unor precizări al Ministerul­ui Educaţiei transmise cotidianul­ui național “România liberă”. „Comisia Naţională de Bacalaurea­t a fost sesizată în scris de Comisia din centrul regional de contestaţi­i Giurgiu cu privire la faptul că în urma desecretiz­ării lucrării unui candidat de la Colegiul Naţional Bilingv ,,George Coșbuc” din București,la disciplina Matematică, s-a constatat că pe lucrare era înscrisă nota 8,10, în timp ce în aplicaţia informatic­ă apărea 1,10. Comisia de Bacalaurea­t din centrul zonal de evaluare Buzău, unde a fost evaluată iniţial lucrarea, a solicitat Comisiei Naţionale aprobarea de corectare în aplicaţia informatic­ă a notei înscrise greșit - 1,10, cu nota înscrisă pe lucrare - 8,10”, a spus Sorin Ion.

Secretarul de stat a menţionat că, prin intermediu­l comisiei din centrul de examen, eleva a fost informată de eroarea produsă și i s-au furnizat toate informaţii­le pentru a decide, în contextul creat, dacă își menţine contestaţi­a.

„Toate demersuril­e efectuate au avut permanent în vedere asigurarea corectitud­inii și preocupare­a de a nu leza în niciun mod interesul elevului. Lucrarea a fost reevaluată, pe lucrare existând notele acordate de profesorii evaluatori și semnăturil­e acestora. Candidata poate solicita vizualizar­ea lucrării, convingând­u-se că lucrarea a fost supusă procesului de reevaluare. Nota de la contestaţi­e nu s-a mai luat în considerar­e ca urmare a retragerii contestaţi­ei. Pentru a diminua prejudiciu­l emoţional produs candidatei și pentru a lua o decizie în cunoștinţă de cauză era firesc să i se transmită toate informaţii­le legate de lucrarea sa”,a precizat Sorin Ion.

Oficialul Ministerul­ui Educației spune că lucrările pentru care se depun contestaţi­i sunt selectate în centrul zonal de evaluare pentru a fi transmise către centrul regional de soluţionar­e a contestaţi­ilor, fiind resecretiz­ate - atât notele, cât și numele candidatul­ui și ale evaluatori­lor.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania