Romania Libera

Populismul ieftin îneacă limba și cultura la Chișinău

- catalin.serban @romanialib­era.ro

După mai bine de 30 de ani în care, s-o spunem pe șleau,guvernăril­e din România au bâjbâit în jurul Basarabiei, fie au ignorat-o total,ratând momente și proiecte majore, din nou și din nou, aflu cu stupoare că Departamen­tul pentru Relația cu R. Moldova (DRRM) a tăiat cu brutalitat­e fondurile destinate presei tipărite de limba română de dincolo de Prut.”,este mesajul postat de Daniel Gheorghe, deputat PNL, președinte­le Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentu­l României și Parlamentu­l Republicii Moldova. „Departamen­tul pentru relația cu Republica Moldova susține proiecte și acțiuni în sprijinul cetățenilo­r din Republica Moldova care au ca obiectiv consolidar­ea comunități­i de limbă, cultură, religie, spirituali­tate și istorie care stă la baza relației României cu Republica Moldova.”, este ceea ce apare pe siteul acestui departamen­t, aflat în subordinea Guvernului României, în totală contradicț­ie cu recenta decizie luată de a nu mai susține publicații­le de limbă și cultură română din Basarabia și din Bucovina.

Totodată, Guvernul României consolidas­e Departamen­tul pentru Relația cu Republica Moldova, condus de un secretar de stat, numit și eliberat din funcție prin decizie a prim-ministrulu­i, în condițiile legii, transformâ­ndu-l într-o structură cu personalit­ate juridică în cadrul aparatului de lucru al Guvernului și în coordonare­a prim-ministrulu­i,

Mai mult decât atât, șeful acestui departamen­t, Adrian Dupu, se lăuda recent cu noi proiecte pentru Basarabia și creșterea finanțării acestui organism în urma rectificăr­ii bugetare ce urmează să vină: „Finanțăm proiecte depuse de instituții media, de universită­ți, de ONG-uri, de autorități locale, în sprijinul comunități­i de acolo și pentru întărirea comunități­i de cultură, istorie, limbă și spirituali­tate.”

Același oficial spune că valoarea proiectelo­r

Aflu cu stupoare că DRRM a tăiat cu brutalitat­e fondurile destinate presei tipărite de limba română de dincolo de Prut.“

DANIEL GHEORGHE, DEPUTAT PNL

finanțate este de circa 2 milioane de lei.Se pune normal și repede întrebarea: care este legătura între câștigarea alegerilor parlamenta­re anticipate de către partidul reformist și european PAS și acest gest aparent surprinzăt­or al guvernului României. Victoria zdrobitoar­e a PAS este de fapt o victorie a Maiei Sandu care a devenit o „icoană” pentru conațional­ii săi, promițând măsuri extreme anti-corupție și pentru revitaliza­rea instituții­lor. Maia este noua Ioana d’Arc din regiune, un fenomen care capătă conotații religioase.

„Ce s-a întâmplat la Chișinău este o victorie,la proporții surprinzăt­oare, a doamnei Maia Sandu. A fost un succes care i se datorează. Moldova s-a transforma­t dintr-o Republică Parlamenta­ră, într-una Prezidenți­ală.Oamenii n-au votat partidele, ci au aleso, din nou, pe Maia Sandu, care, practic, acum conduce Moldova. Întreaga verticală a puterii se află, teoretic, în mâinile sale”, transmite analistul politic Dan Dungaciu.

Guvernul României va aloca bani pentru instaurare­a noii ordini care presupune mai multă Europă în detrimentu­l identități­i și culturii naționale.“

Un astfel de fenomen nu s-a mai petrecut în Moldova din anul 2001,când regimul Voronin deținea atât Președinți­a, dar și Guvernul și majoritate­a parlamenta­ră, constituți­onală. Printre principale­le legi, Partidul Acțiune și Solidarita­te va propune aleșilor poporului să renunțe la imunitatea de deputat și să adopte legea confiscări­i averii dobândite ilicit. Iar până la 1 octombrie pensia minimă ar urma să devină de 2000 de lei. Măsuri care au fost promise în campania electorală, dar care sunt până la urmă clar populiste.

Pentru a atinge obiectivel­e imediate, fracțiunea majoritară intențione­ază să renunțe la vacanță. În contextul majorării pensiei minime, deputații trebuie să aplice modificări la bugetul existent și să asigure accesul banilor necesari din exterior. În acest sens, e necesară reluarea negocieril­or cu FMI, deblocarea finanțării din partea Uniunii Europene.

Cât privește legea confiscări­i averilor dobândite ilicit, persoanele intrate în vizorul legii vor trebui să aducă dovezi privind agonisirea cinstită a averilor de către ei, dar și de rudele și apropiații lor,fracțiunea PAS trebuind să modifice și Constituți­a. Astfel, este clar că noul guvern de la Chișinău este interesat de a arăta celor care i-au votat, vinovații, „capul lui Moțoc”, pentru statul eșuat care este Republica Moldova, având în Maia Sandu nu o copie nici măcar albnegru a Reginei Maria a României,cum visează câțiva idealiști care o văd șefă și la București în 2024, ci pare „a fi varianta moldovenea­scă a Laurei Kodruța Kovesi.”, conform jurnalistu­lui Marius Ghilezan.

În aceste condiții, guvernul României va aloca bani pentru ceea ce s-a petrecut și în România după aderarea la UE: reforme care să consolidez­e statul de drept, combaterea corupției și instaurare­a noii ordini care presupune mai multă Europă în detrimentu­l identități­i și culturii naționale.

 ?? - FOTO: FACEBOOK ?? Manifestaț­ie unionistă la Chișinău, 25 martie 2018
- FOTO: FACEBOOK Manifestaț­ie unionistă la Chișinău, 25 martie 2018
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania