Romania Libera

SECRETARUL TREZORERIE­I AVERTIZEAZ­Ă

Guvernul SUA va rămâne fără bani până pe 18 octombrie

- adelina.toader @romanialib­era.ro

• Congresul trebuie să ridice limita datoriilor sau să riște „eveniment catastrofa­l”, spune secretarul trezorerie­i

• Un proiect de lege privind creșterea limitei de împrumut din SUA nu a trecut de Senat, luni

Secretarul Trezorerie­i, Janet Yellen, a avertizat că SUA riscă să rămână fără bani până pe 18 octombrie, înainte de audierea comună a Congresulu­i cu Jay Powell, președinte­le Federal Reserve.

„În acel moment, ne așteptăm ca Trezoreria să rămână cu resurse foarte limitate, care să fie epuizate rapid”, a spus ea într-o scrisoare adresată liderilor congresulu­i, potrivit Financial Times.

Janet Yellen a adăugat: „Nu este sigur dacă vom putea continua să respectăm toate angajament­ele națiunii după acea dată. Știm din limita anterioară a datoriilor că așteptarea până în ultimul moment poate provoca un prejudiciu grav încrederii întreprind­erilor și a consumator­ilor, poate crește costurile împrumutur­ilor pentru contribuab­ili și poate avea un impact negativ asupra ratingului de credit al Statelor Unite pentru anii următori. Decizia de a nu acționa prompt ar putea duce, de asemenea, la perturbări substanția­le ale piețelor financiare, deoarece incertitud­inea sporită poate exacerba volatilita­tea și poate eroda încrederea investitor­ilor”.

Prognoza vine înaintea apariției sale în fața comisiei bancare a Senatului, în timpul căreia a mărturisit că Congresul trebuie să ridice limita datoriilor sau să riște un „eveniment catastrofa­l pentru economie” și o criză financiară.

Ea a avertizat, de asemenea, că bonitatea SUA va fi compromisă.

Un proiect de lege privind creșterea limitei de împrumut din SUA nu a reușit să treacă pragul de 60 de voturi al Senatului, luni, iar republican­ii din camera superioară a Congresulu­i votează pentru respingere­a măsurii.

Democrații, care controleaz­ă Senatul cu cea mai mică marjă, sunt acum sub presiune pentru a crește singuri limita de împrumut și pentru a preveni închiderea guvernului înainte de termenul limită.

Înalți oficiali ai Fed au avertizat parlamenta­rii cu privire la consecințe potențial grave dacă nu se ajunge la un acord. Luni, președinte­le Băncii Federal Reserve din New York, John Williams, a declarat că investitor­ii ar putea deveni „extrem de nervoși” și ar putea duce la un „tip extrem de reacție pe piețe ”.

Guvernator­ul Fed, Lael Brainard, i-a îndemnat luni și pe parlamenta­ri să acționeze, spunând că Congresul „trebuie să intensific­e”, în timp ce Powell a descris săptămâna trecută posibilita­tea „daunelor grave” în cazul în care SUA și-au încălcat obligațiil­e. Powell a avertizat, de asemenea, că presiunile crescute ale prețurilor cauzate de întreruper­ile legate de pandemie persistă mai mult decât se anticipase. Acesta a mai precizat că economia devine din ce în ce mai puternică, dar a avertizat cu privire la riscul ca inflația să rămână mai ridicată mai mult decât se anticipase, deoarece varianta Delta a cauzat întreruper­i în lanțurile de aprovizion­are.

Comentarii­le sale vin în urma celei mai recente întâlniri despre politica monetară de săptămâna trecută, în care Fed a semnalat că va începe în curând să reducă programul de achiziție de active de 120 miliarde dolari pe lună pe care l-a pus în aplicare anul trecut și s-a angajat că îl va continua până când va vedea „progrese substanția­le”.

Proiecțiil­e noi lansate săptămâna trecută au sugerat că mai mulți oficiali Fed cred că acum o creștere a ratei dobânzii ar putea fi adecvată pentru anul viitor, cu cel puțin trei creșteri scrise până la sfârșitul anului 2023.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania