Romania Libera

CRIZA EVERGRANDE DIN CHINA, „ÎNGHIȚITĂ” DE LIPSA SEVERĂ DE CĂRBUNE ȘI ELECTRICIT­ATE

China se confruntă cu una dintre cele mai grave crize. În timp ce gigantul imobiliar Evergrande se prăbușește, lipsa severă de cărbune și electricit­ate îi presează pe oficialii chinezi să găsească soluții cât mai rapide.

- Anca.stratulat @romanialib­era.ro

Economia Chinei a cunoscut o ascensiune semnficati­vă după recesiunea în care a intrat din cauza pandemiei,însă unele industrii nu au reușit să țină pasul.Gigantul imobiliar Evergrande,al doilea cel mai mare din țară,a intrat într-o criză majoră care dă peste cap întreaga piață.Vastul sector imobiliar din China, care contribuie cu 29% la produsul intern brut al țării, se confruntă cu un fenomen tot mai amplu de saturație a pieței construcți­ilor.Situația din prezent este considerat­ă cea mai mare provocare cu care se confruntă actualul președinte, Xi Jinping. Liderul statului încearcă să reformeze marile companii îngropate în datorii și să le mențină pe linia de plutire. Evergrande a acumulat datorii de 300 de miliarde de dolari, iar efectele s-ar putea resimți la nivel global. Presa internațio­nală notează faptul că aproximati­v 90 de milioane de locuințe au rămas acum goale, având capacitate­a de a găzdui toată populația Germaniei, Canadei sau Franței. Totodată, 15 blocuri din orașul Kunming din sud-vestul Chinei au fost demolate în luna august. În mai puțin de un minut, acestea au fost distruse prin explozibil. De asemenea, complexul imobiliar Sunshine City II a rămas neocupat încă din anul 2013,după ce un dezvoltato­r imobiliar a rămas fără bani, iar altuia i s-au găsit nereguli în procesul de construcți­e.

Criza de lichidităț­i generată de Evergrande s-ar resimți la nivel internațio­nal, avertizeaz­ă specialișt­ii. Dacă în urmă cu doi ani gigantul chinez era văzut drept unul dintre cele mai puternice companii din lume, acum este evidențiat­ă viteza cu care se pot prăbuși averile marilor firme.De asemenea, situația arată și defectele profunde ale modelului de creștere economică din China.În țară s-au construit foarte multe „cartierefa­ntomă”, cu blocuri înalte, dar nelocuite. Sectorul imobiliar este pus sub amenințare și ar putea să renunțe la poziția de principal motor al creșterii economice.Analiștii economici susțin că problema pieței imobiliare chineze datează de mulți ani, însă abia acum a ieșit la suprafață. Președinte­le Xi Jinping și-a manifestat în repetate rânduri nemulțumir­ea față de excesele din sectorul imobiliar. De asemenea, Partidul Comunist Chinez a formulat în acest sens chiar „trei linii roșii” pentru a reduce nivelul datoriilor din acest sector de activitate. China a fost pentru o perioadă îndelungat­ă cel mai mare motor al prosperită­ții globale, iar orice scădere a creșterii economice va fi resimțită în toată lumea.

„Chiar dacă China evită o criză bruscă, perspectiv­ele pe termen mediu sunt mult mai negative decât se recunoaște în general”, a declarat Jonas Goltermann, cercetător în cadrul firmei britanice de consultanț­ă și cercetare economică Capital Economics. În timp ce criza Evergrande a fost în atenția lumii în ultimele săptămâni, țara se mai confruntă cu o problemă și mai mare: lipsa gravă de cărbune, dar și de electricit­ate. Reflectând o economie în plină expansiune, producția de electricit­ate a Chinei a crescut cu 616 Terawatt-oră (13%) în primele opt luni ale anului 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea consumului a fost condusă de sectorul serviciilo­r (+ 22%) și industriil­e primare (+ 20%), cu creșteri oarecum mai lente, dar încă rapide, din partea producției (+ 13%) și a utilizator­ilor rezidenția­li (+ 8%). Pe de altă parte, producția hidroelect­rică a scăzut ușor în acest an și funcționea­ză la cel mai scăzut nivel din 2018.Pentru a compensa deficitul, generatoar­ele termice au fost puse sub presiune. Odată cu creșterea producției termice, mișcările de marfă pe rețeaua feroviară națională au crescut cu 11% în primele opt luni ale anului. Cărbunele este cel mai important produs transporta­t pe cale feroviară. Stocurile s-au epuizat rapid, iar multe centrale s-au confruntat cu o lipsă gravă de cărbune. Prețul acestuia aproape s-a dublat la aproape 210 dolari pe tonă, în creștere de la doar 90 dolari.Autorități­le de reglementa­re de la Administra­ția Națională a Energiei și Comisia Națională de Dezvoltare și Reformă au susținut că este necesară o creștere a producției interne de cărbune și gaz, în special pe timp de iarnă. Guvernele provincial­e și producător­ii de energie din zonele nordice și de pe coasta de est încearcă, de asemenea,să cumpere provizii suplimenta­re din Mongolia, Rusia și Indonezia. Astfel, prețurile internațio­nale cresc, la rândul lor. Standardel­e ecologice privind emisiile de gaze au fost înăsprite pentru chinezi, iar cererea este tot mai mare din partea producător­ilor. Acum, oficialii chinezi sunt presați să crească importul de cărbune pentru a menține fabricile deschise, iar alimentare­a

Chiar dacă China evită o criză bruscă, perspectiv­ele pe termen mediu sunt mult mai negative decât se recunoaște în general”, JONAS GOLTERMANN, CERCETĂTOR CAPITAL ECONOMICS

cu apă în anumite zone este, la rândul ei, pusă sub risc. Restricții­le în ceea ce privește consumul de energie au pus marile companii în dificultat­e, iar producția a fost întreruptă. Peste 30 de firme listate în Taiwan, cu operațiuni în China, au încetat să lucreze din cauza noilor măsuri impuse. Mai multe regiuni din China au fost afectate din cauza deficitulu­i de energie. Astfel, a doua cea mai mare economie a lumii dă semne de încetinire.

 ?? SURSA FOTO: TWITTER ?? Evergrande se confruntă cu cea mai mare criză din ultimele decenii,
SURSA FOTO: TWITTER Evergrande se confruntă cu cea mai mare criză din ultimele decenii,
 ?? ?? China se confruntă cu o criză energetică masivă
China se confruntă cu o criză energetică masivă

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania