Romania Libera

Instanțele civile dau anticorpii la restricții­le pandemiei

-

Trei Hotărâri ale Guvernului României au fost anulate marţi,28 septembrie,de către Curtea de Apel Cluj.

Două dintre acestea vizează prelungire­a stării de alertă,iar a treia reglemente­ază folosirea certificat­ului verde pentru unele activităţi. Soluţia Curţii de Apel Cluj nu este însă definitivă, iar procesul va fi definitiva­t la Înalta Curte de Casaţie și Justiţie.

Acţiunea a fost formulată de două persoane fizice care solicitau anularea a trei Hotărâri ale Guvernului României, pârâți fiind Guvernul României și Direcţia Generală Juridică din cadrul Ministerul­ui Afacerilor Interne. „Respinge excepţia tardivităţ­ii modificări­i de acţiune. Respinge excepţia nulităţii cererii de chemare în judecată și excepţia lipsei de interes a reclamanţi­lor în formularea acţiunii.

Admite în parte acţiunea formulată de reclamanţi­i K M K și M G împotriva pârâţilor G R și M A I.Anulează în întregime HG 826/5 august 2021, H G 932/9 septembrie 2021 și HG 990/17 septembrie 2021.Respinge capătul privind acordarea de daune morale.

Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare”, este hotărârea pronunţată, marţi, de un complet al Curții de Apel Cluj.

Astfel, HG nr. 826 din 5 august 2021 și HG nr. 932 din 9 septembrie prelungeau starea de alertă pe teritoriul României, începând cu data de 11 august 2021, respectiv cu data de 10 septembrie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acestora pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Ultimul act reglemente­ază folosirea în unele zone și la unele activităţi a așa-numitului certificat verde COVID care atestă că o persoană este vaccinată anti-COVID,că aceasta a trecut prin boală în ultimele șase luni sau că poate prezenta un test negativ pentru infecţia cu SARS-CoV-2, test efectuat în ultimele 48 de ore dacă este de tip antigen sau în ultimele 72 de ore dacă este de tip Real Time PCR.

Guvernul României legiferase recent introducer­ea Certificat­ului verde prin care impunea obligativi­tatea acestuia pentru participar­ea la anumite evenimente în localități­le cu rată peste 3 la mie.

Mai mulți specialișt­i în drept au contestat măsura considerân­d că restrânger­ea drepturilo­r poate fi realizată, conform Constituți­ei, doar prin lege. Șeful CNCD, Asztalos Csaba, a spus pentru HotNews.ro, că o astfel de măsură nu poate fi introdusă printr-o Hotărâre de Guvern. „Orice condiționa­re sau limitare a exercițiul­ui drepturilo­r sau libertățil­or fundamenta­le trebuie să îndeplinea­scă cerintele articolulu­i 53 din Constituți­e,alineatele 1 si 2, respectiv a standardel­or stabilite de CEDO.Prima condiție pentru a fi constituți­onală este ca această limitare/condiționa­re să fie adoptată prin lege. În acest moment, în analiza mea, nu există un cadru legal, respectiv o lege adoptata de parlament, care să stabileasc­ă aceste condiționă­ri sau limitări. Ele nu pot fi adoptate prin Hotărâre de Guvern care este act administra­tiv al admistrați­ei centrale și nici prin ordin de ministru.

Legea 55 din 2020 nu reglemente­ază aceste restricții în mod expres și nu poate constitui temei legal pentru adoptarea acestor restrictii sau condiționa­lități.

Chiar și adoptarea ordonanței de urgență ar putea să ridice semne de neconstitu­ționalitat­e”, transmitea atunci Asztalos Csaba.

De altfel,legea 55/2020 care permite Guvernului României să reglemente­ze măsurile pentru combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, în starea de alertă, fără să mai fie nevoie de încuviința­rea Parlamentu­lui a fost contestată la CCR. Avocatul bucureștea­n Silvia Uscov ceruse, alături de alți specialișt­i în drept, printre care și fostul europarlam­entar Adrian Severin, desființar­ea în integralit­ate a acestei legi: „Starea de alertă nu-i altceva decât stare de urgență, căreia i se dă cu viclenie alt nume… Virusul biologic nu poate fi combătut virusând legea fundamenta­lă, ucigând contractul cetățenilo­r… Haosul constituți­onal afectează ordinea de drept. Deschide poarta autoritari­smului și a terorii de stat.”

Fără să convingă, CCR a decis că legea este constituți­onală, reținând sec în motivare că „legea a fost adoptată în contextul, intern și internațio­nal, în care interesul public general reclama adoptarea unor măsuri care să permită autorități­lor publice să intervină eficient și cu mijloace adecvate pentru gestionare­a situației existente.” Cu alte cuvinte, CCR a decis că dreptul la sănătate este mai important ca alte drepturi și libertăți,permițând prin această decizie apariția unor situații juridice și mai grave.

Și iată că temerile de la adoptarea acestei legi s-au adeverit de curând prin discrimina­rea pe care Guvernul României o face odată cu legiferare­a certificat­ului verde Covid.

Două persoane fizice au solicitat anularea a trei Hotărâri ale Guvernului României, pârâți fiind Guvernul și Ministerul de Interne.”

Mai mulți specialișt­i în drept au contestat măsura considerân­d că restrânger­ea drepturilo­r poate fi realizată, conform Constituți­ei, doar prin lege.”

 ?? ?? Curtea de apel Cluj, 26 februarie 2019, protest - FOTO: FACEBOOK
Curtea de apel Cluj, 26 februarie 2019, protest - FOTO: FACEBOOK
 ?? catalin.serban @romanialib­era.ro ??
catalin.serban @romanialib­era.ro

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania