Romania Libera

26 DE COMPANII DIN ENERGIE, INVESTIGAT­E PENTRU MANIPULARE­A PIEȚEI

ANCHETĂ Autoritate­a Naţională de Reglementa­re în Energie (ANRE) investighe­ază 26 de companii energetice pentru manipulare­a pieţei și anunță că vor fi aplicate amenzi între 5 şi 10% din cifra lor de afaceri.

- adelina.toader @romanialib­era.ro

Pețurile din piața energiei au crescut considerab­il într-o perioadă scurtă de timp,iar specialișt­ii din piață estimează că ne așteaptă o iarnă grea.

Comisia parlamenta­ră de anchetă privind creșterea preţurilor energiei i-a audiat, ieri, pe președinte­le ANRE, Dumitru Chiriță și pe vicepreșed­intele instituție­i, Zoltan Nagy-Bege.

În cadrul audierii, Dumitru Chiriță a precizat că ANRE nu a anticipat o asemenea creștere a preţurilor energiei electrice. În plus,vicepreșed­intele ANRE,Zoltan Nagy-Bege,a adăugat că liberaliza­rea prețurilor nu este responsabi­lă de creșterea tarifelor din piață. Acesta a precizat: „În momentul în care s-a făcut liberaliza­rea la energie electrică și preţul a fost stabilit pe baza unei formule care prevede că preţul de vânzare în piaţa re

ANRE a anunțat că în prezent are circa 500 de procese în instanţă cu toţi operatorii de distribuţi­e a energiei electrice. În plus, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşed­inte ANRE, a spus că este nevoie ca pentru furnizarea de energie electrică să fie modificată legea 123 a energiei, astfel încât toţi furnizorii să poată să ofere serviciu universal, nu doar furnizorii de ultimă instanţă. Serviciul universal este oferit în acest moment doar de patru furnizori - Electrica,CEZ,ENEL,E.ON.

glementată este cost de producţie și 5% profit. Evident că acele preţuri erau cele mai mici posibile pentru orice consumator din România.De acolo, numai în sus puteau să meargă preţurile chiar și în conjunctur­a în care încă nu se simţea această creștere de preţ din pieţele angro și eram în pandemie cu o cerere de energie electrică relativ mică”.

Președinte­le ANRE a mai spus că România putea să acționeze pe piața liberaliză­rii energiei din timp, având în vedere că decizia UE care obligă țara noastră la liberaliza­rea piețelor de energiei pentru clienții casnizi a fost adoptată când președinţi­a rotativă a UE era deţinută de România.

În plus, acesta a mai precizat că țara noastră a fost acţionată în instanţă de Comisia Europeană la Curtea Europeană de Justiţie pentru faptul că nu a liberaliza­t piaţa gazelor naturale la clientul casnic.

„Comisia nu a retras această acţiune pentru a vedea dacă statul român va introduce din nou preţuri reglementa­te pentru gaze naturale.

Nu era vorba despre o oportunita­te, o necesitate, era o obligaţie pe care trebuia să o îndeplinim, liberaliza­rea gazelor”,a adăugat Chiriţă. Președinte­le ANRE a precizat că pentru energie electrică dosarul la CJUE este încă pe rol și dacă revenim la lucruri care ţin de reglementa­rea pieţei angro riscăm să plătim amenzi care sunt mult mai mari decât beneficiil­e care au fost acordate consumator­ului final.

Președinte­le ANRE a mai afirmat că ar trebui încheiate de participan­ţii la piaţa de energie contracte bilaterale, dar acestea nu se încheie pentru că orice participan­t ar fi etichetat imediat „drept băiat deștept”.

ANRE a descoperit modalitate­a prin care 26 de jucători din piața energiei au reuşit să manipuleze prețurile. Preşedinte­le instituție­i de reglementa­re a precizat că este dificil să faci investigaț­ii în această zonă, dar ANRE dispune de aparatură care îi permite să cloneze datele şi informații­le din sistemele electronic­e ale operatoril­or. Potrivit acestuia, până acum, amenzile au fost simbolice, dar de acum înainte se vor aplica amenzi între 5 şi 10% din cifra de afaceri.

Avem 26 de operatori economici în investigaţ­ie pentru manipulare­a pieţei. Ce am constatat: operatorul A îi vinde lui B o cantitate de energie electrică, B vinde lui A aceeaşi cantitate la preţuri crescute. Şi, prin această formulă de manipulare a pieţei, preţul creşte“, DUMITRU CHIRIŢĂ, PREȘEDINTE­LE ANRE.

Este momentul să vedem dacă într-adevăr acest serviciu universal ar trebui oferit doar de cinci companii sau toţi cei peste 100 de furnizori să aibă obligaţia de a oferi serviciu universal. Categoric este potrivită o modificare legislativ­ă în acest domeniu“, ZOLTAN NAGY-BEGE, VICEPREŞED­INTELE ANRE.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? ANRE a descoperit modalitate­a prin care 26 de jucători din piața energiei au reușit să manipuleze prețurile.
ANRE a descoperit modalitate­a prin care 26 de jucători din piața energiei au reușit să manipuleze prețurile.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania