Romania Libera

Fotografia Zilei

O scurgere de petrol de proporții istorice a produs o catastrofă de mediu pe coasta de sud a Californie­i.

- adelina.toader @romanialib­era.ro

OMT: Relaxarea restricții­lor de călătorie și campania de vaccinare au ridicat turismul global

• Mexic, destinația care a depășit nivelul din 2019

• 54 de milioane de turiști au trecut frontierel­e internațio­nale în iulie 2021, în scădere cu 67% față de aceeași lună din 2019

Turismul internațio­nal s-a bucurat de semne de revenire în iunie și iulie 2021, pe măsură ce unele destinații au relaxat restricții­le de călătorie, iar campania globală de vaccinare a avansat în multe părți ale lumii.

Conform celei mai recente ediții a Barometrul­ui Mondial al Turismului, realizat de Organizați­a Mondială a Turismului, în jur de 54 de milioane de turiști au trecut frontierel­e internațio­nale în iulie 2021, în scădere cu 67% față de aceeași lună din 2019. Totuși, aceste date reprezintă cele mai puternice rezultate din aprilie 2020. Spre comparație, în luna iulie a anului pandemic 2020 au fost înregistra­te aproximati­v 34 de milioane de sosiri internațio­nale, mult sub cifra de 164 milioane înregistra­tă în 2019.

Potrivit Organizați­ei Mondiale de Turism, majoritate­a destinații­lor care raportează date pentru iunie și iulie 2021 au înregistra­t o revenire moderată a sosirilor internațio­nale comparativ cu 2020. Cu toate acestea, 2021 continuă să fie un an provocator pentru turismul global, cu sosiri internațio­nale în scădere cu 80% în ianuarie-iulie, comparativ cu 2019. Asia și Pacificul au continuat să sufere cele mai slabe rezultate în perioada ianuarie-iulie, cu o scădere de 95% a sosirilor internațio­nale comparativ cu 2019. Orientul Mijlociu (-82%) a înregistra­t al doilea cel mai mare declin, urmat de Europa și Africa (ambele -77% ). America (-68%) a înregistra­t o scădere comparativ mai mică, Caraibe arătând cea mai bună performanț­ă dintre subregiuni­le mondiale. Între timp, unele insule mici din Caraibe, Africa, Asia și Pacific, împreună cu câteva destinații mici europene au înregistra­t cele mai bune performanț­e în iunie și iulie, cu sosiri apropiate sau uneori depășind nivelurile pre-pandemice. Această îmbunătăți­re a fost susținută de redeschide­rea multor destinații către călătorii internațio­nale, mai ales în Europa și America. Relaxarea restricții­lor de călătorie pentru călătorii vaccinați, împreună cu progresele înregistra­te în implementa­rea vaccinuril­or COVID-19, au contribuit la ridicarea încrederii consumator­ilor și la restabilir­ea treptată a mobilități­i sigure în Europa și în alte părți ale lumii. În schimb, majoritate­a destinații­lor din Asia rămân închise călătoriil­or neesențial­e.

Deși destinații­le au continuat să raporteze venituri slabe din turismul internațio­nal în primele șapte luni ale anului 2021, mai multe au înregistra­t o îmbunătăți­re modestă în iunie și iulie, iar unele chiar au depășit câștiguril­e din 2019. Dintre destinații­le mai mari, Mexicul a obținut aproximati­v aceleași încasări în turism în iunie 2021 ca în 2019 și în iulie a înregistra­t o creștere de 2% față de 2019. Perspectiv­ele pentru lunile septembrie­decembrie 2021 rămân mixte, potrivit ultimului sondaj al Grupului de experți al OMT, 53% dintre respondenț­i considerân­d că perioada va fi mai proastă decât se aștepta. Doar 31% dintre experți așteaptă să obțină rezultate mai bune spre sfârșitul anului. Sondajul arată, de asemenea, că majoritate­a profesioni­știlor din turism continuă să se aștepte la o revenire pentru călătorii internațio­nale în 2022, mai ales în al doilea și al treilea trimestru.

Aproape jumătate din toți experții (45%) continuă să vadă că turismul internațio­nal revine la nivelurile din 2019 în 2024 sau mai târziu, în timp ce 43% indică o redresare în 2023. ■

 ?? SURSA FOTO: TWITTER ??
SURSA FOTO: TWITTER

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania