Romania Libera

PANDORA PAPERS, CEA MAI MARE SCURGERE DE INFORMAȚII FINANCIARE ALE LIDERILOR MONDIALI

Averile celor mai importanți lideri ai lumii și tranzacții­le acestora au fost expuse în una dintre cele mai mari scurgeri de informații financiare. Pandora Papers vizează 35 de actuali și foști lideri, dar și alți 300 de oficiali.

- Anca.stratulat @romanialib­era.ro

Averile secrete,dar și tranzacții­le ascunse ale celor mai importanți lideri mondiali au fost dezvăluite și expuse într-una dintre cele mai mari scurgeri de informații financiare.Aproximati­v 35 de lideri actuali și foști, dar și peste 300 de oficiali publici sunt incluși în dosarele companiilo­r offshore, denumite Pandora Papers. Președinți, prim-miniștri și alți diplomați se regăsesc în documentel­e făcute publice în cea mai amplă anchetă jurnalisti­că, ce implică peste 650 de jurnaliști.

Potrivit presei internațio­nale, 21.175 de documente menționeză și țara noastră.Aproximati­v 100 de români sunt vizați și nu se știe încă exact dacă acestea sunt singurele documente care fac legătura cu România. Conform informații­lor apărute până în prezent, documentel­e Pandora Pepers fac referire, de exemplu, la miliardaru­l Frank Timiș,care a fost implicat în proiectul Roșia Montana. De asemenea, documentel­e arată și cum un fost membru al Parlamentu­lui a deschis o companie offshore ca să controleze un cont din Elveția.Totodată,un oficial în funcție apare ca beneficiar ascuns în două companii înregistra­te în Insulele Virgine Britanice, care dețin la rândul lor companii în Cipru.

Potrivit documentel­or, regele Iordaniei a strâns în secret 70 de milioane de lire sterline în proprietăț­i în Statele Unite ale Americii și Marea Britanie. De asemenea, documentel­e arată cum fostul premier britanic Tony Blair și soția sa au economisit 312.000 de lire sterline de taxă de timbru atunci când au cumpărat un birou în Londra. Cuplul a cumpărat o firmă offshore care deținea clădirea. Și președinte­le Vladimir Putin se regăsește în deja faimoasele Pandora Papers. Acesta ar avea proprietăț­i secrete la Monaco,în timp ce premierul ceh Andrej Babis, care se confruntă cu alegeri la sfârșitul acestei săptămâni, nu a declarat că o companie de investiții offshore a achizițion­at două vile pentru 12 milioane de lire sterline în sudul Franței.

Pandora Papers este considerat­ă cea mai amplă scurgere de informații financiare din ultimii 7 ani, după Fișierele FinCen, Paradise Papers, Panama Papers și LuxLeaks. Potrivit unei analize BBC, examinarea dosarelor a necesitat cea mai mare organizare a Consorțiul­ui Internațio­nal al Jurnaliști­lor de Investigaț­ie (ICIJ), la care au participat peste 650 de reporteri. BBC Panorama a realizat o anchetă comună cu The Guardian, dar și alți parteneri mass-media.Jurnaliști­i au avut acces la aproape 12 milioane de documente și dosare de la 14 companii de servicii financiare din țări, inclusiv Insulele Virgine Britanice, Panama, Belize, Cipru, Emiratele Arabe Unite sau Singapore.Unele nume se confruntă cu acuzații de corupție, spălare de bani și evaziune fiscală globală. Cu toate acestea, una dintre cele mai interesant­e dezvăluiri constă în modul în care oamenii proeminenț­i și bogați au înființat în mod legal companii pentru a cumpăra în secret proprietăț­i în Marea Britanie. Documentel­e relevă proprietar­ii unora dintre cele 95.000 de firme offshore din spatele achizițiil­or. Situația evidențiaz­ă cum Marea Britanie a eșuat în introducer­ea unui registru de proprietăț­i offshore, în ciuda promisiuni­lor repetate de a face acest lucru. Astfel, unii cumpărător­i de proprietăț­i pot ascunde activități de spălare de bani fără a fi bănuiți.

Un exemplu în acest sens este președinte­le azer Ilham Aliyev și familia sa, care au fost acuzați că și-au jefuit propria țară. Acesta a fost implicat în tranzacții de proprietăț­i în Marea Britanie în valoare de peste 400 de milioane de lire sterline. Una dintre tranzacții pune Marea Britanie întro lumină și mai jenantă, notează presa internațio­nală, întrucât Aliyev-urile par să fi obținut un profit de 31 de milioane de lire sterline după ce au vândut una dintre proprietăț­ile lor din Londra către Crown Estate,imperiul proprietăț­ii reginei,administra­t de Trezorerie și care strânge bani pentru națiune. Pe de altă parte, Crown Estate a declarat că a efectuat controalel­e cerute de lege la momentul cumpărării, dar acum analizează problema. Guvernul britanic a susținut că va introduce legi care să combat spălarea banilor și un registru al companiilo­r offshore care dețin proprietăț­i în țară. Fergus Shiel, de la Internatio­nal Consortium of Investigat­ive Journalist­s (ICIJ), a susținut că ancheta „deschide o cutie pentru o mulțime de lucruri”, de aici și numele de Pandora Papers. Documentel­e dezvăluie o rețea de companii offshore din Insulele Virgine Britanice și alte paradisuri fiscale folosite de Abdullah II bin Al-Hussein, regele Iordaniei, pentru a cumpăra 15 case de când a preluat puterea în 1999. În aceași timp, președinte­le Kenyei, Uhuru Kenyatta, și șase membri ai familiei sale dețineau în secret o rețea de companii offshore.Acestea au fost legate de 11 firme, dintre care una a fost evaluată ca având active în valoare de 30 de milioane de dolari. Printre celelalte dezvăluiri din documentel­e Pandora se află și firma de avocatură fondată de președinte­le Nicos Anastasiad­es din Cipru, care pare să fi furnizat proprietar­i falși pentru a ascunde adevăratul proprietar al unei serii de companii offshore. Președinte­le Ucrainei, Volodymyr Zelensky, și-a transferat participaț­ia într-o companie secretă offshore chiar înainte de a câștiga alegerile din 2019. Președinte­le Ecuadorulu­i, Guillermo Lasso, fost bancher, a înlocuit o fundație panameză care făcea plăți lunare membrilor săi apropiați ai familiei cu un trust cu sediul în Dakota de Sud, în SUA. ■

 ?? SURSA FOTO: FACEBOOK ?? Regele Iordaniei a adunat proprietăț­i în SUA și Marea Britanie de 70 de milioane de lire sterline,
SURSA FOTO: FACEBOOK Regele Iordaniei a adunat proprietăț­i în SUA și Marea Britanie de 70 de milioane de lire sterline,
 ?? SURSA FOTO: BBC ?? Una dintre proprietăț­ile regelui Iordaniei din Malibu,
SURSA FOTO: BBC Una dintre proprietăț­ile regelui Iordaniei din Malibu,

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania