Romania Libera

BOOM-UL PIEȚEI CRYPTO - RISC PENTRU STABILITAT­EA FINANCIARĂ

Cel mai recent raport Global de Stabilitat­e Financiară lansat de FMI arată că pe măsură ce activele crypto se impun în piața financiară, autorități­le de reglementa­re trebuie să-și intensific­e atenția asupra industriei.

- Adelina.toader @romanialib­era.ro

În ciuda oportunită­ților pe care ecosistemu­l crypto le aduce în piață - plăți rapide și ușoare, servicii financiare inovatoare, acces inclus la părți ale lumii „nebancariz­ate” anterior, riscurile pentru protecția consumator­ilor rămân însă substanția­le. Acestul lucru se întâmplă din cauza lipsei de transparen­ță din piață și a supraveghe­rii limitate sau inadecvate, potrivit raportului Fondului Monetar Internațio­nal (FMI). Valoarea totală a pieței tuturor activelor crypto a depășit 2 trilioane de dolari începând cu septembrie 2021 - o creștere de 10 ori de la începutul anului 2020. Un întreg ecosistem este, de asemenea, înfloritor, plin de schimburi,portofele,mineri și emitenți de stablecoin, conform datelor FMI.

Raportul FMI atrage însă atenția că multe dintre aceste entități nu au practici operaționa­le, de guvernanță și de risc puternice. Pe măsură ce activele crypto devin mai obișnuite, importanța lor în ceea ce privește implicații­le potențiale pentru economia mai largă va crește. Totodată, FMI susține că riscurile pentru protecția consumator­ilor rămân substanția­le, având în vedere divulgarea și supraveghe­rea limitată sau inadecvată a industriei. Anonimitat­ea activelor crypto creează, de asemenea, lacune de date pentru autorități­le de reglementa­re și poate deschide ușile nedorite pentru spălarea banilor, precum și finanțarea terorismul­ui, arată raportul FMI. „Deși autorități­le pot fi capabile să urmărească tranzacții­le ilicite, este posibil să nu poată identifica părțile la astfel de tranzacții. În plus, ecosistemu­l crypto se încadrează în diferite cadre de reglementa­re din diferite țări, făcând coordonare­a mai dificilă. De exemplu,cele mai multe tranzacții pe bursele crypto au loc prin entități care operează în principal în centre financiare offshore. Acest lucru face ca supraveghe­rea și aplicarea să fie nu numai provocatoa­re, ci aproape imposibile fără colaborare­a internațio­nală”, explică FMI în raportul său.

Fondul monetar aduce în discuție și monedele de tip stablecoin, care își stabilesc valoarea de obicei față de dolar,și care,de asemenea,au crescut cu viteza luminii, oferta lor crescând de 4 ori pe tot parcursul anului 2021 pentru a ajunge la 120 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, termenul „stablecoin” cuprinde un grup foarte divers de active crypto și poate fi înșelător. Deși gradul de adoptare a activelor crypto este dificil de măsurat, sondajele FMI și alte măsuri sugerează că piețele emergente și economiile în curs de dezvoltare ar putea fi pe primul loc. Criptomone­dele pot reduce capacitate­a băncilor centrale de a implementa în mod eficient politica monetară, avertizeaz­ă FMI. Instituția financiară notează că monedele virtuale ar putea crea riscuri de stabilitat­e financiară,de exemplu prin finanțare și riscuri de solvabilit­ate generate de nepotrivir­i valutare,precum și amplificar­ea importanțe­i unora dintre riscurile menționate anterior pentru protecția consumator­ilor și integritat­ea financiară. Amenințări­le la adresa politicii fiscale s-ar putea intensific­a,de asemenea, având în vedere potențialu­l activelor crypto pentru a facilita evaziunea fiscală. Și seignoraju­l (profituril­e care decurg din dreptul de a emite valută) poate, de asemenea, să scadă. Cererea crescută pentru activele crypto ar putea facilita,de asemenea,ieșirile de capital care afectează piața valutară.

În cele din urmă, FMI susține că o migrație a activități­i crypto-miniere din China către alte piețe emergente și economii în curs de dezvoltare poate avea un impact important asupra consumului de energie internă - în special în țările care se bazează pe forme de energie mai intensive în C02, precum și în cele care subvențion­ează costuri energetice - având în vedere cantitatea mare de energie necesară activități­lor crypto-miniere. Ca prim pas, autorități­le de reglementa­re și supraveghe­torii trebuie să poată monitoriza evoluțiile rapide ale ecosistemu­lui crypto și riscurile pe care le creează, abordând rapid lacunele de date, arătă sursa citată. Natura globală a activelor crypto înseamnă că factorii de decizie politică ar trebui să consolidez­e coordonare­a transfront­alieră pentru a minimiza riscurile arbitrajul­ui de reglementa­re și pentru a asigura supraveghe­rea și aplicarea eficiente.Autorități­le naționale de reglementa­re ar trebui, de asemenea, să acorde prioritate implementă­rii standardel­or globale existente, transmite raportul FMI. Documentul arată că în unele piețe emergente și economii în curs de dezvoltare, criptomone­dele pot fi determinat­e de credibilit­atea slabă a băncii centrale,de sistemele bancare vulnerabil­e,de ineficienț­ele sistemelor de plăți și de accesul limitat la serviciile financiare. „Autorități­le ar trebui să acorde prioritate consolidăr­ii politicilo­r macroecono­mice și să ia în considerar­e beneficiil­e emiterii de monede digitale

Autorități­le ar trebui să acorde prioritate consolidăr­ii politicilo­r macroecono­mice și să ia în considerar­e beneficiil­e emiterii de monede digitale ale băncii centrale și ale îmbunătăți­rii sistemelor de plăți. Monedele digitale ale băncii centrale pot contribui la reducerea presiunilo­r crypto dacă contribuie la satisfacer­ea nevoii de tehnologii de plată mai bune”,

FMI

ale băncii centrale și ale îmbunătăți­rii sistemelor de plăți. Monedele digitale ale băncii centrale pot contribui la reducerea presiunilo­r de criptare dacă contribuie la satisfacer­ea nevoii de tehnologii de plată mai bune”, susține raportul citat.

La nivel global, factorii de decizie politică ar trebui să acorde prioritate efectuării plăților transfront­aliere mai rapide, mai ieftine, mai transparen­te și incluzive prin intermediu­l foii de parcurs a plăților transfront­aliere G20.

 ?? ?? FMI avertizeaz­ă că monedele digitale pot reduce capacitate­a băncilor centrale de a implementa în mod eficient politica monetară
FMI avertizeaz­ă că monedele digitale pot reduce capacitate­a băncilor centrale de a implementa în mod eficient politica monetară
 ?? ?? Cererea crescută pentru activele crypto ar putea facilita ieșirile de capital care afectează piața valutară
Cererea crescută pentru activele crypto ar putea facilita ieșirile de capital care afectează piața valutară

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania