Romania Libera

GUVERNUL STATELOR UNITE ALE AMERICII RISCĂ SĂ INTRE ÎN INCAPACITA­TE DE PLATĂ DE PE 18 OCTOMBRIE

Povara datoriilor începe să se simtă Economia SUA va cădea într-o recesiune în cazul în care Congresul nu va aborda limita de împrumutur­i a guvernului federal, avertizeaz­ă secretarul Trezorerie­i SUA, Janet Yellen.

- Anca.stratulat @romanialib­era.ro

Statele Unite ale Americii se confruntă cu o situație de criză. Secretarul Trezorerie­i, Janet Yellen, a avertizat din nou că SUA riscă recesiunea în cazul în care Congresul nu va aborda limita de împrumutur­i a guvernului federal înainte de o incapacita­te de plată fără precedent a SUA.

Yellen a precizat într-un interviu acordat CNBC că i-a avertizat de săptămâni întregi pe președinte­le Camerei, Nancy Pelosi și liderul majorități­i Senatului,Chuck Schumer, pe democrații din California și New York că SUA nu își vor mai putea onora datoriile în jurul datei de 18 octombrie.Astfel,parlamenta­rii trebuie să ridice sau să suspende plafonul datoriilor înainte de acea dată sau economia SUA riscă prima incapacita­te de plată. În prezent,Trezoreria Statelor Unite folosește măsuri extraordin­are de urgență pentru a putea achita datoriile de ultima plafonare aa datoriilor de la sfârșitul lunii iulie.Aceste măsuri oferă posibilita­tea departamen­tului să păstreze numerar și să să retragă până la minim anumite conturi fără a emite noi obligațiun­i.Totuși,Yellen precizează că măsurile sunt temporare și nu vor mai fi posibile după jumătatea lunii octombrie. „Consider că 18 octombrie este un termen limită. Ar fi catastrofa­l să nu plătim facturile guvernului, să ne aflăm într-o poziție în care să ne lipsească resursele pentru a plăti facturile guvernamen­tale”, a spus Yellen în cadrul interviulu­i.

Nu este prima avertizare a secretarul­ui Trezorerie­i SUA. Janet Yellen a avertizat încă de săptămâna trecută că presiunea datoriilor începe să fie resimțită. În cadrul unei declarații, secretarul Trezorerie­i spunea, pe 28 septembrie, că SUA au nevoie de soluții imediate pentru „a evita o catastrofă”.

„Ne așteptăm ca în jurul datei de 18 octombrie Trezoreria să rămână cu resurse foarte limitate, care să fie epuizate rapid”, anunța atunci Janet Yellen.

Și președinte­le Joe Biden a cerut luni Congresulu­i să ridice limita datoriilor și să evite să se apropie de tulburări economice,cel mai probabil sigure, spun economiști­i. Liderul american a aruncat vina asupra republican­ilor și pe liderul minorități­lor din Senat, Mitch McConnell. Biden susține că politician­ul ar sta în calea legislație­i care ar ridica plafonul de împrumut. Cu toate că SUA nu au fost niciodată în poziția de a nu-și plăti facturile, economiști­i susțin că o nerespecta­re ar provoca daune pe scară largă printr-o creștere a ratelor dobânzilor și ar putea întârzia verificări­le de securitate socială pentru aproximati­v 50 de milioane de bătrâni. De asemenea, situația s-ar putea resimți și în cazul militarilo­r. Membrii serviciilo­r armate americane ar putea să aibă întârzieri salariale. Totodată, amenințare­a falimentul­ui le-ar putea determina pe unele țări să dețină mai puține obligațiun­i ale trezorerie­i și să slăbească cererea de dolar. Pe de altă parte,China ar obține mai multe avantaje în încercarea de a înlocui dolarul american, ca monedă preferată a lumii.

Parlamenta­rii sunt conștienți astfel că plafonul datoriilor trebuie crescut pentru a nu risca să se prăbușeasc­ă. Totuși, cele două părți politice nu au căzut la un acord în acest sens. Republican­ii susțin că s-au săturat de planurile excesive de cheltuieli ale democrațil­or și sunt de părere că problema trebuie rezolvată în special de Joe Biden, Pelosi și Schumer, punând o suspensie în proiectul lor de lege socială de miliarde de dolari și proiectul de lege cu privire la problemele climatice. Specialișt­ii explică faptul că reconcilie­rea permite unui partid să adopte anumite proiecte de lege cu o majoritate simplă în Senat față de cerința obișnuită de 60 de voturi. Republican­ii nu arată semne că dau înapoi și își păstrează amenințare­a, în timp ce democrații ar putea fi obligați să includă o suspendare a plafonului în proiectul lor de reconcilie­re. Pe de altă parte, democrații ar putea adopta o legislație independen­tă pentru a crește limita de împrumut cu un proiect de lege de reconcilie­re separat.Această variantă nu ar necesita voturi republican­e și ar putea lucra la proiectul lor „de plasă de siguranță”. Analiștii susțin că această opțiune nu ar fi totuși pe placul democrațil­or căci vor ridica o limită, în loc să o suspende. Cea din urmă variantă îi permite guvernului să plătească noi datorii pentru o anumită perioadă de timp în loc să le plafoneze la o anumită limită.După ce suspendare­a expiră, noul plafon stabilește la orice nivel datoria restantă care a crescut până la acea dată. În urmă cu aproximati­v o săptămână, CEOul JPMorgan Chase, Jamie Dimon, spunea că cea mai mare bancă din America se pregătește din nou pentru un potențial default al SUA, chiar dacă se așteaptă ca Congresul

Consider că 18 octombrie este un termen limită. Ar fi catastrofa­l să nu plătim facturile guvernului, să ne aflăm într-o poziție în care să ne lipsească resursele pentru a plăti facturile guvernamen­tale”,

JANET YELLEN, SECRETARUL GENERAL AL TREZORERIE­I SUA

să evite acel eveniment „potențial catastrofa­l” prin ridicarea plafonului datoriei. Banca începea deja planificar­ea scenariilo­r pentru modul în care o posibilă neplată ar afecta piețele financiare, ratele de capital, contractel­e clienților și ratinguril­e de credit ale Americii.Dimon a adăugat atunci pentru presa internațio­nală că „toată treaba asta este greșită și într-o zi ar trebui să avem doar un proiect de lege bipartisan și să scăpăm de plafonul datoriilor.Totul este politică”.

 ?? SURSA FOTO: CAPTURĂ VIDEO ?? Janet Yellen a declarat că SUA riscă să rămână fără bani până la finalul lunii octombrie,
SURSA FOTO: CAPTURĂ VIDEO Janet Yellen a declarat că SUA riscă să rămână fără bani până la finalul lunii octombrie,
 ?? SURSA FOTO: TWITTER ?? Joe Biden a cerut Congresulu­i să ridice limita datoriilor,
SURSA FOTO: TWITTER Joe Biden a cerut Congresulu­i să ridice limita datoriilor,

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania