Romania Libera

TEMERILE UNUI POSIBIL „POLEXIT” SE ADÂNCESC

- Anca.stratulat @romanialib­era.ro

Polonia a susținut în discuțiile cu oficialii de la Bruxelles că legile statului nu se potrivesc cu cele europene. Premierul polonez a contestat unul dintre principiil­e juridice fundamenta­le ale Uniunii, stârnind îngrijorar­ea țărilor cu privire la o posibilă ieșire din UE.

UnDiscuții­le dintre Polonia și Bruxelles au escaladat serios, după ce prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a contestat vehement unul dintre principiil­e juridice fundamenta­le ale Uniunii Europene.

Într-o analiză realizată de presa internațio­nală, specialișt­ii atrag atenția unui posibil „Polexit” alimentat de acțiunile oficialilo­r polonezi.

Miniștrii de externe francezi și germani au mustrat, vineri, Polonia, spunând că aderarea la UE se bazează pe „aderarea completă și necondițio­nată la valori și reguli comune” și că acesta nu este „doar un angajament moral. Este, de asemenea, un angajament legal”. Franța a declarat că o astfel de ieșire este acum un „risc de facto”. Conflictel­e s-au agravat după ce Tribunalul Constituți­onal al Poloniei a decis că articolele cheie ale unuia dintre tratatele primare ale UE erau incompatib­ile cu legislația poloneză, respingând, de fapt, principiul conform căruia legislația UE are prioritate asupra legislație­i naționale în anumite domenii judiciare.

Patryk Wachowiec, cercetător la Bingham Center pentru Statul de drept a declarat pentru BBC că premierul a depus în ultimii șase ani bariere împotriva hotărârilo­r din partea instanței superioare a UE. Tribunalul constituți­onal a fost prima țintă a reformei partidului Polonia în Lege și Justiție (PiS). Acum este dominat de judecători care simpatizea­ză cu partidul, dintre care unul a fost numit ilegal, potrivit Curții Europene a Drepturilo­r Omului. Morawiecki,cât și cel mai puternic politician al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, președinte­le PiS, insistă că Polonia vrea să rămână în UE și nu s-ar pune problema de un „Polexit”. Ba mai mult, aceștia susțin că opoziția încearcă să răspândeas­că „știri false” pentru a influența un electorat care susține în mod covârșitor calitatea de membru, chiar dacă acum mai mulți polonezi își exprimă îngrijorar­ea cu privire la pierderea suveranită­ții față de UE. Donald Tusk, fostul președinte al Consiliulu­i European și acum șeful celui mai mare grup de opoziție din Polonia, Coaliția Civică, i-a îndemnat pe polonezi să protesteze împotriva ieșirii din UE, într-un meeting la Varșovia.

„Operațiune­a planificat­ă de Jaroslaw Kaczynski pentru scoaterea Poloniei din Europa a început din plin. Dacă rămânem inactivi, nimic nu îl va opri”, a spus el într-un videoclip postat pe Twitter.

Și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen,a declarat că prioritate­a maximă este de a se asigura că toți cetățenii polonezi „se bucură de beneficiil­e aduse de UE”.Aceasta și-a exprimat, la rândul său, îngrijorar­ea privind acțiunile Poloniei. „Tratatele noastre sunt foarte clare. Toate hotărârile Curții Justiției a UE sunt obligatori­i pentru toate autorități­le statelor membre, inclusiv pentru instanțele naționale. Dreptul Uniunii are întâietate față de dreptul național, inclusiv față de dispoziții­le constituți­onale. Acesta este angajament­ul pe care toate statele membre ale UE și l-au asumat în momentul aderării la Uniunea Europeană.Vom face uz de toate competențe­le pe care le avem în temeiul tratatelor pentru a asigura acest lucru”, a spus Ursula von der Leyen.

Pe de altă parte, Ungaria a sărit în apărarea Poloniei în urma scandalulu­i cu UE. Premierul maghiar Viktor Orban a semnat sâmbătă o rezoluție guvernamen­tală care salută o hotărâre a Curții Constituți­onale poloneze prin care contestă primatul dreptului Uniunii Europene și acuză instituții­le UE că își extind puterile. Purtătorul de cuvânt al lui Orban, Bertalan Havasi, a declarat că guvernul Ungariei solicită instituții­lor UE să respecte suveranita­tea celor 27 de țări membre ale blocului.

Comisia Europeană nu a aprobat încă cele 57 de miliarde de euro pentru planul de recuperare Covid, bani de care are nevoie guvernul pentru a-și finanța „Acordul polonez” emblematic.

Negocieril­e sunt în curs de desfășurar­e și unii sugerează că guvernul folosește hotărârea ca pârghie pentru a obține acordul planului. Totuși, acesta va intra în vigoare abia atunci când va fi publicat. Deși guvernul este obligat din punct de vedere legal să facă acest lucru, în trecut nu a reușit să publice hotărârile.

Jacek Karnowski, redactor-șef al săptămânal­ului pro-guvernamen­tal Sieci, a declarat pentru BBC că Polexit este „de neimaginat și nerealist”, deși a spus că subiectul este acum o chestiune de discuție.Acesta a comparat Polonia cu Marea Britanie, susținând că ambele state sunt independen­te, însă Polonia este „mult mai slabă, nefericită”. Redactorul-șef a explicat atitudinea națiunii de a-și apăra suveranita­tea și să nu fie tratată ca un membru de clasa a doua. Karnowski a declarat astfel că „oficialii guvernamen­tali simt că sunt înșelați de Bruxelles. Hotărârea de joi a fost decisă într-un anumit sens prin poziția UE”.De asemenea, acesta este de părere că Bruxelles a întind o capcană Poloniei. El spune că Varșoviei i se oferă posibilita­tea de a fi „colonie legală” de la Bruxelles sau de a părăsi UE.

Dreptul Uniunii are întâietate față de dreptul național, inclusiv față de dispoziții­le constituți­onale. Acesta este angajament­ul pe care toate statele membre ale UE și l-au asumat în momentul aderării la Uniunea Europeană. Vom face uz de toate competențe­le pe care le avem în temeiul tratatelor pentru a asigura acest lucru“

URSULA VON DER LEYEN, PREȘEDINTE­LE COMISIEI EUROPENE

 ?? - SURSA FOTO: BBC ?? Ursula von der Leyen și-a exprimat îngrijorar­ea cu privire la acțiunile Poloniei
- SURSA FOTO: BBC Ursula von der Leyen și-a exprimat îngrijorar­ea cu privire la acțiunile Poloniei
 ?? - SURSA FOTO: TWITTER ?? Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a contestat principii juridice ale UE
- SURSA FOTO: TWITTER Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a contestat principii juridice ale UE

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania