Romania Libera

ECONOMIA CHINEI A SCĂZUT ÎN TRIMESTRUL TREI DIN CAUZA CRIZELOR ENERGETICE ȘI IMOBILIARE

Cererea scăzută a locuințelo­r din China și criza energiei electrice au dus la o încetinire semnificat­ivă a creșterii economice în trimestrul trei. Produsul intern brut a ajuns la 4,9%, în scădere de la 7,9 în trimestrul anterior.

- Anca.stratulat @romanialib­era.ro

Economia Chinei a crescut cu doar 4,9% în al treilea trimestru al anului 2021, cea mai slabă rată de expansiune din ultimul an.Problemele s-au intensific­at pe fondul crizei energetice,dar și a crizei imobiliare cu care țara se confruntă de câteva luni. Rata de creștere din perioada iulie-septembrie a fost mult mai lentă, în semestrul anterior fiind înregistra­tă o creștere de 7,9%. Datele de la Biroul Național de Statistică din China sugerează că economia Chinei este afectată de o serie de provocări din ultimele câteva luni.

China se află în mijlocul unei crize energetice care afectează producția din fabrici și duce la întreruper­i de energie în unele zone. Această problemă a fost alimentată de cererea de la începutul acestui an pentru proiecte de construcți­i care au nevoie de combustibi­li fosili și sunt în contradicț­ie cu obiectivel­e ambițioase ale țării de a reduce emisiile de carbon. Prețurile cărbunelui au atins un nivel record. Montarea stocurilor și întârzieri­le de expediere au lovit, de asemenea, producător­ii mai mici din China, care acum sunt obligați fie să reducă producția,fie să piardă comenzile. Fu Linghui, purtătorul de cuvânt al Biroului Național de Statistică, a declarat că „furnizarea strictă de energie este doar o fază,iar impactul asupra economiei este controlabi­l”. Acesta a adăugat faptul că prețurile globale ale energiei au „crescut brusc” de la începutul anului și a avertizat că aprovizion­area cu energie și cărbune din China a fost redusă. Linghui a susținut totuși că guvernul lucrează la o serie de măsuri prin care să țină problemele sub control.La începutul acestei luni, de exemplu, China a ordonat minelor de cărbune să accelereze producția.

De asemenea, criza datoriilor companiei chineze Evergrande a provocat îngrijorăr­i cu privire la riscurile de contagiune pentru gigantul sector imobiliar și pentru economie în general. Sectorul imobiliar, împreună cu industriil­e conexe, reprezintă până la 30% din PIB-ul țării. O prăbușire a Evergrande ar putea speria investitor­ii și cumpărător­ii într-un moment în care vânzările de proprietăț­i și activitate­a de construcți­i încetinesc deja. Astfel, stabilitat­ea financiară este pusă sub amenințare. Banca Populară Chineză a declarat vineri că Evergrande și-a gestionat greșit afacerea, dar riscurile pentru sistemul financiar erau „controlabi­le ”. Pe de altă parte,analiștii susțin că economia Chinei este încă pe linia de plutire, iar Beijingul își va putea atinge obiectivul de creștere de 6%. În primele trei trimestre ale anului 2021, PIB-ul a crescut cu 9,8% față de un an în urmă, când pandemia Covid-19 a fost cea mai mare problemă a lumii.Totuși,autorități­le chineze nu își ascund îngrijorăr­ile. Fu a remarcat că redresarea economică este „încă instabilă și inegală”. Specialișt­ii au declarat pentru presa internațio­nală că se aștepta ca, în al treilea trimestru, creșterea economică să fie încetinită, având la bază comparații­le de anul trecut. Cu toate acestea, severitate­a crizei energetice i-a surprins pe economiști, determinân­du-i pe mulți să-și retrograde­ze previziuni­le PIB pe tot anul. Guvernator­ul Băncii Populare din China, Yi Gang, a declarat că recuperare­a rămâne intactă, chiar dacă impulsul de creștere s-a „moderat oarecum”. El a prognozat că economia se va extinde cu aproximati­v 8% anul acesta,depășind obiectivul oficial de la Beijing de peste 6%.Cifrele cresc presiunea asupra președinte­lui Xi Jinping în momentul în care intră în ultimul an al celui de-al doilea mandat și urmărește o strategie ambițioasă de „prosperita­te comună”. Măsura reprezintă un efort de a aborda „veniturile excesiv de mari” și de a încuraja redistribu­irea bogăției. Priorități­le liderului chinez includ reducerea efectului de levier în sectorul imobiliar aflat acum în dificultat­e, care ar putea marca o abatere de la modelul economic alimentat de datorii al țării. Specialișt­ii susțin că economia Chinei a depășit cu mult alte țări dezvoltate în 2020, aceasta fiind determinat­ă de un boom al construcți­ilor, de o activitate industrial­ă mai mare și de exporturi în creștere, după ce noile cazuri Covid-19 sau mai diminuat până la jumătatea anului. În ciuda crizei energetice și a altor provocări ale lanțului de aprovizion­are, exporturil­e au crescut cu 28% luna trecută. Cu toate acestea, datele reflectă o pierdere a impulsului, producția industrial­ă crescând cu 3,1 la sută în septembrie și cu

După intrarea în al treilea trimestru, riscurile și provocăril­e din țară și străinătat­e au crescut odată cu extinderea pandemiei și încetinire­a redresării economiei mondiale”,

FU LINGHUI, REPREZENTA­NT AL BIROULUI DE STATISTICI DIN CHINA. 0,1 la sută în creștere de la o lună la alta. Totuși, analiștii economici compară situația gigantului Evergrande cu crizele mondiale din trecut. Unii fac legătură cu prăbușirea din 2008 a băncii de investiții americane Lehman Brothers, care a declanșat o criză bancară și financiară masivă.Alții își amintesc de aproape prăbușirea fondului speculativ de gestionare a capitalulu­i pe termen lung din 1998.

 ?? SURSA FOTO: TWITTER ?? Fu Linghui, la o conferință de presă a preformanț­ei economice din China, iulie 2021,
SURSA FOTO: TWITTER Fu Linghui, la o conferință de presă a preformanț­ei economice din China, iulie 2021,
 ?? SURSA FOTO: DREAMSTIME.COM ?? Criza Evergrande este comparată cu falimentul Lehman Brothers,
SURSA FOTO: DREAMSTIME.COM Criza Evergrande este comparată cu falimentul Lehman Brothers,

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania