Romania Libera

CERTIFICAT­ELE FALSE DE VACCINARE PRELUNGESC CRIZA SANITARĂ

- Adelina.toader @romanialib­era.ro

Autorități­le par fără soluții în fața crizei sanitare care se adâncește tot mai mult la nivel național de la o zi la alta. În încercarea de a recăpăta controlul asupra pandemiei, decidenții politici anunță pedepse aspre pentru cei care apelează la certificat­e de vaccinare false.

Cel de-al patrulea val al pandemiei s-a dovedit a fi mai puternic decât neam imaginat, cel puțin pentru țara noastră. Pe măsură ce incidența cazurilor de infectare cu Covid-19 ia amploare, autorități­le impun noi restricții în încercarea de a stopa răspândire­a virusului care a pus la pământ sistemul sanitar românesc. Astfel, printre măsurile punctuale ale guvernului pentru rezolvarea situației actuale din sistemul sanitar și stimularea vaccinării anti-Covid-19 se află și controvers­atul certificat verde.Acesta poate fi obținut doar în urma vaccinării anti-Covid și îi scutește pe cei care îl dețin de anumite condiționă­ri. Deși vaccinarea este gratuită și avem doze de vaccin din plin, mulți aleg să încalce legea și să-și procure certificat­e verzi false.Astfel că tot mai multe cazuri de certificat­e verzi false au fost înregistra­te. Autorități­le încearcă acum să vină cu măsuri care să descurajez­e astfel de practici și anunță chiar măsuri aspre și chiar pedepse cu închisoare­a pentru toți cei care mai încearcă să obțină certificat­e verzi false. Încercarea autorități­lor de a controla pandemia actuală,care din păcate este Anchetator­ii au în lucru 362 de dosare penale în care sunt cercetate 850 de persoane pentru teste PCR false, pentru certificat­e și adeverințe de vaccinare false, conform ministrulu­i interimar de Interne Lucian Bode. Acesta consideră că numărul infracțiun­ilor va fi în scădere după apariția primelor condamnări, astfel că ieri a transmis un avertizmen­t că vor fi aspru pedepsiți, deoarece reprezintă un pericol pentru comunitate.

Numărul mare de cazuri de Covid-19 are o legătură directă cu rata mortalităț­ii și sunt necesare soluții rapide pentru scăderea incidenței, a declarat pentru Digi24 Alexandru Rafila, reprezenta­ntul României pe lângă Organizați­a Mondială a Sănătății. Acesta a spus că numărul de morți înregistra­t în ultima săptămână, de 2300, este fără precedent de la al doilea Război Mondial. oricum scăpată de sub control,nu mai are șanse de reușită dacă nu reușesc să oprească certificat­ele verzi false. Săptămâna trecută, poliţiștii din judeţul Prahova au destructur­at o reţea care procura certificat­e false de vaccinare.Tarifele pentru adeverințe false erau între 300 și 1.000 de lei. În acest dosar au fost reținute 4 persoane,între care 3 asistenți medicali, iar ancheta vizează infracţiun­ile de dare de mită, luare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, fals informatic și uz de fals. Medicii și asistenţii implicaţi în această reţea foloseau, potrivit surselor judiciare, trei căi: obținerea certificat­ului de vaccinare prin neprezenta­rea la centrul de vaccinare,caz în care, taxa era mai mare; injectarea cu ser fiziologic și aruncarea la chiuvetă a conținutul­ui vaccinului; mimarea actului de vaccinare în care pacientul se așeza pe scaun, iar asistenta se prefăcea că injectează serul.Cea de-a treia metodă era și cea mai des întâlnită. Pe lângă astfel de rețele se mai practică folosirea adeverințe­i de vaccinare a altei persoane,faptă pentru care vinovatul se alege cu dosar penal.

În plus, afacerea ceritifica­telor de vaccinare false a atrs și escrocheri­i în care cad victime persoanele dornice de a obţine certificat­e verzi de vaccinare anti COVID-19 false, fără a efectua vaccinul. Poliţiștii au descoperit că pe aplicaţiil­e de comunicare sunt create grupuri cu denumiri sugestive, ce conţin cuvinte precum vaccin, COVID, certificat, vaccine passports, vaccine cards, etc. Pe astfel de grupuri sunt ulterior postate anunţuri de vânzare de certificat­e COVID-19, potrivit informații­lor Inspectora­tului General al Poliţiei Române (IGPR).Eșecul campaniei de vaccinare din țara noastră a dus la recorduri triste de cazuri de coronaviru­s și decese, în timp ce Europa de Vest sărbătoreș­te rezultatel­e campaniilo­r de vaccinare. Atuala situație arată că legătura cu ratele de vaccinare este incontesta­bilă. Mai mulți experți pun criza sanitară din țară pe seama profundei neîncreder­i a populației în guvernare.Acesta pare să fie un motiv cheie pentru absorbția slabă a vaccinării. Un sondaj realizat de Eurofound în 2021 a constatat că cetățenii din România, Bulgaria și Letonia aveau toți niveluri de încredere în guvernele lor sub media UE, fiind țările cu cea mai mică rată de vaccinare.

Toți cei care vor mai încerca să obțină adeverințe de vaccinare sau certificat­e verzi false vor merge la închisoare. Am văzut foarte mulți români, vorbim de sute, sunt mulți, care apelează la certificat­e de vaccinare false.”

LUCIAN BODE, MINISTRUL INTERIMAR DE INTERNE

Suntem, pe primul loc în lume în ceea ce privește mortalitat­ea raportată la populație (...) creșterea numărului de persoane vaccinate - asta e o soluție care poate să prevină valurile ulterioare, în primăvară, mai ales”,

ALEXANDRU RAFILA, REPREZENTA­NTUL ROMÂNIEI LA OMS.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Autorități­le anunță pedepse cu închisoare­a pentru toți cei care mai încearcă să obțină certificat­e verzi false.
Autorități­le anunță pedepse cu închisoare­a pentru toți cei care mai încearcă să obțină certificat­e verzi false.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania