Romania Libera

Fotografia Zilei

O statuie a artistului Jaume Plensa și inaugurată luna aceasta în New Jersey invită metropola New York să se oprească și să asculte.

- adelina.toader @romanialib­era.ro

Bitcoin ar putea crește până la 168.000 de dolari, până la sfârșitul anului

• Bitcoin a crescut cu circa 40% luna aceasta

• ETF-urile vor simplifica accesul micilor investitor­i pe piața criptomone­delor

Bitcoin are șanse să crească în ultimele câteva luni ale anului 2021, având în vedere că se lansează primul fond pe bitcoin tranzacțio­nat la bursă (ETF).

Potrivit lui Tom Lee, fondatorul Fundstrat și pasionat de crypto, lansarea fondului ProShares ar putea cataliza achizițion­area în continuare a celei mai populare monede virtuale, bitcoin, de către o serie de noi investitor­i individual­i. Și, ca rezultat, prețurile pentru bitcoin ar putea să crească. Analiștii spun că, în plus, ETF-urile vor simplifica accesul micilor investitor­i pe piața criptomone­delor.

Specialișt­ii din domeniu sunt de părere că moneda virtuală bitcoin ar putea crește cu 170% până la 168.000 de dolari până la sfârșitul anului.

Perspectiv­a unui ETF, care, teoretic, va oferi mai multor investitor­i acces la bitcoin, a condus prețurile bitcoin la aproape un record - circa 65.000 de dolari.

Lee spune, potrivit Marketwatc­h, că unul dintre cei doi factori principali care ar putea determina creșterea prețurilor bitcoin este așteptarea ca lansarea noului ETF să atragă intrări semnificat­ive în piața monedelor virtuale. Al doilea motiv este că o fracțiune de investitor­i sunt în prezent expuși bitcoinulu­i cu o nouă cale de proprietat­e susceptibi­lă să susțină cumpărarea în continuare.

Fundstrat estimează că 93 de milioane de gospodării dețin acțiuni, în timp ce 40 de milioane dețin bitcoin, cu soldurile contului mediu pe gospodărie la aproximati­v 10.000 de dolari pentru bitcoin, o fracțiune din media de 200.000 de dolari pe care gospodării­le le dețin în acțiuni.

„Crypto reprezintă aproximati­v 1% din activele lichide alocate”, a scris fondatorul Fundstrat.

Cu toate acestea, cercetarea lui Lee sugerează că intrările potențiale în ETF vor servi drept un factor cheie, nou, pe termen scurt, pentru prețul bitcoin.

„Nu știm numărul exact al gospodării­lor care dețin bitcoin în SUA, dar știm cu siguranță că nu este la fel de răspândit ca acțiunile”, a spus Lee, într-o notă de cercetare de luni. Lee a speculat că cererea ETF pentru bitcoin ar putea crește cu 50 de milioane de dolari pe zi.

Totodată, el a adăugat că, pe baza ofertei actuale, minerii producând 10 milioane de dolari în bitcoin pe zi, apetitul pentru criptomone­da nr. 1 a lumii va depăși cu mult cererea în funcție de stoc.

Fundstrat estimează că nivelul rezultat al prețului pentru a atinge echilibrul cu dinamica cererii / ofertei este de aproximati­v 168.000 de dolari.

Marți, bitcoin a atins cel mai înalt nivel din ultimele șase luni și s-a apropiat de maximul istoric, în contextul în care brokerii pariază pe așteptata listare a unui fond de investiții futures în SUA ce ar putea atrage noi bani în sectorul criptomone­delor.

Cea mai mare criptomone­dă a lumii, Bitcoin, a crescut cu până la 1,5% în sesiunea asiatică, până la 62.991 dolari, ce mai ridicat nivel de după mijlocul lunii aprilie, apropiindu-se de maximul său istoric de 64.895 de dolari.

Cunoscut pentru volatilita­tea sa în cei 13 ani de viață, Bitcoin a crescut cu circa 40% luna aceasta pe fondul speranțelo­r că fondurile pe bitcoin listate pe burse (ETF) – câteva sunt în curs de elaborare – vor aduce miliarde de dolari din fondurile de pensii și de la alți mari jucători în sectorul criptomone­delor.

ETF-ul Bitcoin Strategy al ProShares urmează să se listeze marți cu simbolul BITO, dacă reglementa­torul american, SEC, nu are vreo obiecție.

 ?? SURSA FOTO: TWITTER ??
SURSA FOTO: TWITTER

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania