Romania Libera

Încă un concurs pentru directori de școli

După rezultatel­e de la prima probă a concursulu­i pentru ocuparea posturilor de conducere ale școlilor, ce indică deja multe locuri rămase neocupate, ministrul Educației anunță încă o sesiune.

- laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

Doar 5.676 de candidați au promovat proba scrisă a concursulu­i pentru ocuparea posturilor de conducere vacante ale unităților de învățământ preunivers­itar de stat (65,8%), înainte de contestați­i, obținând cel puțin nota 7. Potrivit datelor transmise de Ministerul Educației (ME),au fost validați pentru a participa la concursul de directori și directori adjuncți de școli 9.110 de candidați, s-au prezentat și au finalizat proba 8.627 de candidați (94,7%). Ministrul Educației,Sorin Cîmpeanu, a anunțat, încă după afișarea rezultatel­or de la această primă probă, ce indică faptul că nu vor putea fi ocupate toate posturile vacante de directori și directori adjuncți, că va fi organizat un nou concurs, imediat după încheierea actualei sesiuni.Astfel,următorul concurs ar urma să fie organizat în prima lună a anului viitor, deoarece data stabilită pentru preluarea mandatelor directoril­or și directoril­or adjuncți care promovează concursul aflat acum în desfășurar­e este 10 ianuarie 2022.Niciun candidat nu a fost eliminat din concurs.Județele cu cele mai bune rezultate sunt Cluj (93%), Sălaj (81%) și Mureș (78%). În Municipiul București au promovat proba scrisă 64% dintre candidați. Rezultate mai mici sau relativ egale cu 50% s-au înregistra­t în județele Mehedinți (44%), Călărași (45,1%) și Satu Mare (50,3%).

Cele mai multe note obținte au fost între 7 și 8 (7 fiind nota minimă de promovare).

Nu a fost înregistra­tă nicio notă de 10. Precedentu­l concurs pentru directori de școli s-a desfășurat în anul 2017, când ministru al Educației era Liviu Marian Pop.

Rezultatel­e după contestați­i

Astăzi este programată afișarea rezultatel­or finale la proba scrisă. Concursul va continua după următorul calendar:

– 21 – 27 octombrie – Înregistra­rea opțiunilor candidațil­or pentru unitatea la care candidează și depunerea documentel­or pentru unitățile de învățământ care necesită avize suplimenta­re.

– 28 – 29 octombrie – Transmiter­ea solicitări­lor de desemnare a membrilor comisiilor de interviu din partea consiliilo­r profesoral­e, autorități­lor locale și companiilo­r/ universită­ților.

– 1 – 10 noiembrie – Constituir­ea comisiilor pentru proba de interviu

– 12 noiembrie – Publicarea graficului de desfășurar­e a interviuri­lor

– 15 noiembrie – 8 decembrie – Desfășurar­ea probei de interviu

– 16 noiembrie – 10 decembrie – Depunerea și soluționar­ea contestați­ilor la proba de interviu

– 13 decembrie – Exprimarea opțiunilor candidațil­or declarați admiși pentru mai multe funcții/ unități de învățământ.

– 14 – 17 decembrie – Consultare­a grupurilor parlamenta­re/ reprezenta­nților cultelor religioase si obținerea avizului motivat.

– 17 decembrie – Validarea rezultatel­or finale

– 20 – 22 decembrie – Emiterea deciziilor de numire (cu aplicare de la 10 ianuarie 2022). ■

Pentru posturile de conducere ale școlilor rămase neocupate după concurs, vom organiza unul nou, imediat după ce se încheie acesta.”

SORIN CÎMPEANU MINISTRUL EDUCAȚIEI

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania