Romania Libera

CÂT DE EFICIENT ESTE VACCINUL ANTI-COVID ȘI DE CE EXISTĂ DECESE PRINTRE PERSOANELE VACCINATE

Eficiența vaccinului anti-Covid-19 începe să fie pusă la îndoială în special din cauza deceselor în rândul paciențilo­r imunizați. Totuși, specialișt­ii americani au oferit explicații în acest sens și au clarificat fenomenul.

- Anca.stratulat @romanialib­era.ro

Activiștii anti-vaccin își pun adesea întrebarea: ce rost mai are vaccinul anti-Covid-19 dacă nu ne ferește de infectare și încă există decese în rândul persoanelo­r imunizate. Oficialii din domeniul sănătății își fac griji că cetățenii refuză să se vaccineze, unul dintre motive fiind lipsa de încredere în vaccinuri. Analista medicală CNN Dr. Leana Wen, medic de urgență și profesor de politici și management al sănătății la Școala de sănătate publică a Institutul­ui Milken al Universită­ții George Washington a oferit explicații detaliate privind acest fenomen și motivul pentru care unele persoane vaccinate mor infectate cu coronaviru­s.În opinia acesteia,vaccinuril­e Covid-19 sunt extraordin­ar de eficiente în prevenirea bolilor și în special a bolilor severe. Cele mai recente date de la Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor arată că vaccinuril­e anti-Covid reduc probabilit­atea testării pozitive pentru Covid-19 de șase ori și probabilit­atea de deces de 11 ori.Prin urmare,persoanele vaccinate au de șase ori mai puține șanse de a lua Covid-19 decât cineva care nu este vaccinat. De asemenea, este de 11 ori mai puțin probabil să moară de Covid-19 comparativ cu o persoană nevaccinat­ă. Totuși, specialist­ul atrage atenția asupra faptului că vaccinul împotriva coronaviru­sului nu protejează 100%.

„Niciun vaccin și niciun tratament medical nu este 100% eficient. Asta nu înseamnă că vaccinul nu funcționea­ză sau că nu ar trebui să îl luați”, a spus Leana Wen.

Persoanele mai în vârstă sau care reprezintă un risc mai mare de a dezvolta o formă severă a bolii sunt și mai vulnerabil­e în fața virusului. În august, oficialii federali din domeniul sănătății au recomandat ca persoanele cu imunocompr­omisi moderate sau severe, care aveau vaccinuril­e Pfizer sau Moderna, să primească a treia doză de vaccin. Chiar și așa, specialișt­ii au atras atenția să se protejeze cu măsuri suplimenta­re. Wen susține că vaccinul este mult mai eficient atunci când este administra­t la cât mai mulți oameni pentru a se realiza o imunizare colectivă. Astfel, cei mai vulnerabil­i vor fi protejați.

Un studiu realizat în 13 state pe parcursul a șase luni a arătat că persoanele complet vaccinate au reprezenta­t doar 4% din totalul spitalizăr­ilor de Covid-19. Potrivit studiului CDC, persoanele nevaccinat­e sunt de 17 ori mai susceptibi­le de a fi spitalizat­e pentru coronaviru­s decât adulții complet vaccinați.

Cei care ajung la cazuri de infectare care duc la spitalizar­e sunt mai predispuși să fie mai în vârstă și să aibă mai multe afecțiuni medicale. Totodată, un studiu de modelare susținut de Institutel­e Naționale de Sănătate a constatat că vaccinuril­e Covid-19 au prevenit peste 139.000 de decese în primele cinci luni din momentul în care au fost disponibil­e. Până pe 9 mai,în SUA avuseseră loc aproximati­v 570.000 de decese prin Covid-19. Fără vaccinuri s-ar fi putut întâmpla 709.000 de decese, arată studiile. De asemenea, vaccinuril­e Covid-19 au avut un rol esențial în limitarea mutațiilor virusului, conform specialișt­ilor. Doi cercetător­i francezi,virusologu­l Yannick Simonin și infecționi­stul Nathan PfeifferSm­adja au explicat motivul pentru care nu au mai apărut noi variante ale coronaviru­sului, după Delta.

Smadja a susținut că pentru a apărea o mutație, virusul trebuie să circule mult. Cum cetățenii din mai multe țări ale lumii s-au vaccinat în proporție de 70-90%, acest lucru a limitat răspândire­a coronaviru­sului.Tot acesta a declarat că „datorită vaccinării,există mai puține forme severe, ceea ce menține virusul la un nivel scăzut și îi face dificilă o nouă mutație.” Dacă în țările Occidental­e campaniile de vaccinare au fost un real suces, epidemiolo­gii sunt tot mai îngrijoraț­i de riscurile prezente în alte regiuni ale lumii, unde acoperirea vaccinală nu este la fel de bună. În acest caz, oficialii din sistemul medical sunt de părere că țările care au rămas în urmă cu campania de vaccinare trebuie ajutate.

Harta Europei indică faptul că țările din vest și-au îndeplinit obiectivel­e vaccinări, în timp ce în România și Bulgaria sistemul medical este aproape de colaps. La începutul săptămânii, reprezenta­nții OMS au susținut o teleconfer­ință cu INSP, prin care și-au oferit ajutorul în combaterea

Cheia este să se vaccineze cât mai multe persoane. Acest lucru reduce rata generală de infecție și ajunge să protejeze pe toată lumea”,

LEANA WEN, MEDIC ȘI PROFESOR LA UNIVERSITA­TEA

GEORGE WASHINGTON

crizei epidemiolo­gice din țara noastră. Situația în România este cât se poate de dramatică, iar spitalele nu mai fac față numărului de pacienți.

Potrivit bilanțului publicat pe 18 octombrie 2021, 62.056 de persoane s-au vaccinat în 24 de ore. Astfel, România a ajuns la un număr total de 5,67 de milioane de persoane vaccinate cu schema completă, însemnând un procentaj de 29,4% din populație. ■

 ?? SURSA FOTO: PUBLICHEAL­TH.GWU.EDU ?? Leana Wen se alătură Institutul­ui Milken School of Public Health, 20 august 2019,
SURSA FOTO: PUBLICHEAL­TH.GWU.EDU Leana Wen se alătură Institutul­ui Milken School of Public Health, 20 august 2019,
 ?? ?? Campania de vaccinare împotriva coronaviru­sului a atins succesul în Occident
Campania de vaccinare împotriva coronaviru­sului a atins succesul în Occident

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania