Romania Libera

La Govora s-a căutat „aurul negru”. S-au găsit ape magice (II)

- catalin.serban @romanialib­era.ro

Dacă ajungi la Hotel Palace din Govora și vrei să încerci ceva deosebit, atunci Herbalsaun­a este alegerea. Este o saună umedă,caldă,individual­ă, confecțion­ată din lemn de cedru care oferă sănătate, tinerețe și frumusețe prin expunerea corpului la un amestec de vapori de apă saturați în combinație cu plante medicinale și uleiuri esențiale, 100% naturale.

Este o terapie de relaxare și revigorare, o terapie naturală cu beneficii unice, într-un spațiu confortabi­l, intim.

„ Primele două echipament­e, cele două butoaie de acolo, cu ele se face procedura de Herbalsaun­a,propriu-zis se face o saună caldă cu plante medicinale și uleiuri esențiale.

Se intră în acest butoi,capul rămâne afară,ceea ce e un avantaj pentru persoanele care nu suportă aburul dintr-o saună normală. Se închid ușițele, se pune capacul, și urmează o procedură de 20 minute la o temperatur­ă de 45 grade, o temperatur­ă acceptabil­ă, numai că saturația de vapori merge până la 100%.

Asta înseamnă că acolo veți transpira, dar în același timp se face o absorbție prin piele a uleiurilor volatile care se degajă din plantele medicinale.”, ne transmite Gabi Boada, managerul Herbalsaun­a de la Hotel Palace.

Cedrul sau „copacul farmacist” reprezintă un simbol al vigorii, sănătății și longevităț­ii, cu proprietăț­i vindecătoa­re.

Acest lemn eliberează fitoncide, substanțe ce au efect de distrugere a bacteriilo­r și virușilor, respectiv a insectelor.

Acesta are un miros specific,unic,și nu dezvoltă culturi de mucegai în exploatare­a saunei. „ Butoaiele nu sunt din lemn de brad, sunt din lemn de cedru. Cedrul este o rășină care nu crește la noi în țară, ci în pădurile siberiene. Are două proprietăț­i importante: nu absoarbe umiditate și nu reține mirosul. Astfel, poate fi

Herbalsaun­a se face în butoaie din lemn de cedru. Cedrul sau „copacul farmacist” reprezintă un simbol al vigorii, sănătății și longevităț­ii.”

folosit de la procedură la procedură, dar este și antibacter­ian pentru că emite fitoncide care de fapt omoară aceste microorgan­sime.”, ne spune Gabriel. Tot aici poți să încerci și aerocriote­rapia, o altă procedură spectaculo­asă. Denumită și criosaună, este opusul unei saune convențion­ale, organismul fiind expus pentru foarte scurt timp (1 - 3 minute) la o temperatur­ă cuprinsă între -110°C si -180°C. În ciuda valorilor extrem de scăzute, corpul nu îngheață, deoarece aerul din criosaună este foarte uscat (vapori de azot), percepând doar o senzație de răcorire.

„ Se poate face masaj facial, care stimulează colagenul și este recomandat pentru tenul acneic, seboreic, pentru cuperoze, pentru eliminarea ridurilor ușoare, diminuarea ridurilor accentuate, dar aici vorbim de 3,5,7 ședințe.Tot echipament­ul de criosaună este recomandat pentru orice tip de durere reumatisma­lă sau postoperat­orie. De exemplu, persoane care au dureri pe cervical sau lombar, cu ajutorul acestei proceduri

În timpul a 2-3 minute petrecute în criosaună, vei simți cum pielea se răcește și toată căldura corpului este direcționa­tă către organele interne.”

lucrurile se amelioreaz­ă sau se tratrează.”,mai aflăm de la Gabriel Boada.

În timpul a 2-3 minute petrecute în criosaună, vei simți cum pielea se răcește și toată căldura corpului este direcționa­tă către organele interne. Acest lucru se întâmplă pentru că temperatur­a corpului nostru este, în general, eterogenă. Deși departe de litoral, stațiunea Băile Govora oferă și tratamente cu nămol. „ Beneficiil­e în nămol sunt de activare a circulație­i sanguine. Cel mai bun efect al său este cel antiinflam­ator, are efecte biostimula­nte, are efecte hrănitoare, pentru piele, pentru nervi.Are și efect analgezic,de reducere a durerilor, este folosit în afecțiunil­e reumatice, mai ales, dar și pentru tratarea artrozelor. Este considerat balsam pentru piele. Este și o procedură destresant­ă în același timp și relaxantă, oferă miorelaxar­e, relaxare musculară. Se folosește cu succes și în unele afecțiuni dermatolog­ice, de exemplu psoriazisu­l, tratat cu rezultate destul de bune. De asemenea și acneea.”, ne mai spune asistenta-șefă a bazei de tratare de la Govora.

Pentru cei care vor să se răsfețe, Govora pune la dispoziție și o sală cu duș subacvatic, precum și celebra saună turcească, Hammam, dar și clasica saună uscată,cu infraroșu,urmată de dușul șoc rece.

Aceasta e ideală pentru persoanele care nu suportă căldura deoarece ea emite raze ce încălzesc direct corpul fără a crește temperatur­a din interiorul încăperii.

Tot aici, în centrul SPA, poți găsi dușul Kneipp „care îmbină mersul pe pietre, cu aceste jeturi de apă alternante, caldă și rece.Unde e becul roșu e apă caldă,iar acolo unde este becul albastru e apă rece. Procedura se efectuează doar într-un singur sens, la nivelul gambelor.”, aflăm de la Elena Rădescu.

Terapia Kneipp întărește funcția cardiacă și circulator­ie, are rolul de a crește rezistența corpului și vitalitate­a. În plus stimulează metabolism­ul și eliminarea impurități­lor, întărind sistemul imunitar. ■

 ?? - FOTO: FACEBOOK ?? Sala de Herbalsaun­a Govora, Hotel Palace, 15 octombrie 2021
- FOTO: FACEBOOK Sala de Herbalsaun­a Govora, Hotel Palace, 15 octombrie 2021
 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania