Romania Libera

Fotografia Zilei

Secretarul american al Apărării Lloyd J. Austin, aflat în vizită în țara noastră, s-a întâlnit cu ministrul Apărării Nicolae Ciucă şi cu preşedinte­le Klaus Iohannis.

- adelina.toader SURSA FOTO: PRESIDENCY.RO

Rusia decide să nu suplimente­ze gazele naturale către Europa

• Gigantul rus de gaz Gazprom nu a rezervat capacitate suplimenta­ră de tranzit de gaze către Europa

• Analiștii energetici spun Rusia încearcă astfel să forțeze aprobarea Nord Stream 2

@romanialib­era.ro

Rusia a decis să nu mărească aprovizion­area cu gaze naturale în Europa, reducând speranța că Moscova își va diminua controlul asupra pieței gazelor. Hotărârea a venit la scurt timp după ce președinte­le Vladimir Putin declara că Rusia este pregătită să ajute Europa. Rezultatel­e licitațiil­or, extrem de bine anticipate, au arătat că gigantul rus de gaz Gazprom nu a rezervat capacitate suplimenta­ră de tranzit de gaze pentru noiembrie, fie prin sistemul de conducte ucrainene, fie prin liniile către vestul Europei prin Polonia. Gazprom a rezervat doar 30 de milioane de metri cubi pe zi pe ruta Yamal-Europa de 86,5 milioane de metri cubi pe zi disponibil­ă pentru noiembrie, o cantitate comparabil­ă cu cea rezervată în septembrie. În plus, raportul nu arată niciun volum rezervat prin Ucraina. Rezultatel­e licitației sunt considerat­e un semnal cheie pentru piață a volumelor viitoare, deoarece au loc cu două-trei săptămâni înainte de luna în care este furnizat gazul natural.

Analiștii energetici spun că rezultatel­e arată că Rusia se grăbește puțin să stimuleze aprovizion­area către regiune și oferă dovezi suplimenta­re că Kremlinul încearcă să permită o pornire lină a fluxurilor comerciale prin Nord Stream 2 - controvers­ata conductă de gaz natural concepută pentru a livra gaze din Rusia direct în Germania prin Marea Baltică. Rezultatel­e din raport vin la scurt timp după ce Putin a sugerat că Rusia ar putea furniza aprovizion­are suplimenta­ră Europei într-un moment în care milioane de gospodării se confruntă cu facturi majorate de energie pentru iarnă.

Președinte­le Rusiei a respins, de asemenea, sugestiile că țara folosește gazul ca armă geopolitic­ă, potrivit CNBC.

Oferta de mai mult gaz „condiționa­tă de Nord Stream 2”

Rusia este cel mai mare furnizor de gaze din Europa, cu o cantitate de aproximati­v 43% din importuril­e de gaze din Uniunea Europeană, potrivit datelor compilate de Eurostat pe anul trecut.

Cu toate acestea, fluxurile de gaze naturale ale Rusiei către Europa au fost volatile de la sfârșitul lunii septembrie și s-au adăugat la anxietatea pieței și la majorările de prețuri din domeniul energiei.

Contractel­e din noiembrie la hub-ul olandez TTF - un punct de referință european pentru gaze naturale - s-au tranzacțio­nat marți dimineață cu aproximati­v 92 de euro pe megawatt/oră. Contractul pe prima lună a scăzut cu aproximati­v 2% în ziua respectivă, comparând câștiguril­e anterioare și a crescut cu aproape 400% de la începutul anului. Parlamenta­rii UE și șeful companiei energetice de stat din Ucraina, Naftogaz, au acuzat anterior Gazprom că a reținut în mod deliberat volume suplimenta­re de gaze în Europa și a aprofundat criza energetică a regiunii. Agenția Internațio­nală pentru Energie, într-o rară mustrare publică a Rusiei, a emis, de asemenea, o declarație la sfârșitul lunii septembrie prin care a solicitat Moscovei să trimită mai mult gaz în Europa pentru a atenua criza de aprovizion­are din regiune.

Rusia a declarat că și-a îndeplinit integral obligațiil­e contractua­le față de Europa.

Pe de altă parte, luni, operatorul Nord Stream 2 din Elveția a declarat că a umplut prima linie a conductei cu așa-numitul gaz „tehnic” și că este acum pregătită pentru fluxurile comerciale.

Criticii Nord Stream 2 consideră că această conductă nu este compatibil­ă cu obiectivel­e climatice europene, crește dependența regiunii de exporturil­e rusești de energie și cel mai probabil va consolida influența economică și politică a lui Putin asupra regiunii.

 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania