Romania Libera

PREȘEDINTE­LE NIGERIEI AVERTIZEAZ­Ă CĂ ARMELE FURNIZATE DE OCCIDENT ÎN UCRAINA „SE INFILTREAZ­Ă” ÎN AFRICA

- Adelina.toader @romanialib­era.ro

Guvernul nigerian spune că armele furnizate din străinătat­e, mai exact trimise din Vest, către guvernul ucrainean au început să se răspândeas­că în regiunea Africii de Vest. Armele ilegale au început să „se infiltreze” în regiune, a declarat președinte­le Nigeriei.

Un avertismen­t urgent a fost emis recent de însuși președinte­le Nigeriei, Muhammadu Buhari. O declarație oficială postată pe site-ul biroului președinți­ei nigeriene anunță că președinte­le Buhari „a cerut mai multă vigilență și întărirea securități­i în jurul granițelor, atrăgând atenția asupra numărului crescut de arme, muniții și alte arme ce provin din războiul dintre Rusia și Ucraina și care ajung în regiunea Lacului Ciad”.

Acesta marchează cea mai clară confirmare de până acum că armele destinate forțelor ucrainene ies din țară în număr mare, exact așa cum au atras atenția și se temeau mulți observator­i, având în vedere armele în valoare de miliarde de dolari care au fost pompate în timpul războiului ce durează de mai bine de de nouă luni.

Președinte­le Buhari a spus: „Din păcate, situația din Sahel și războiul declanșat în Ucraina servesc drept surse majore de arme și luptători care întăresc rândurile teroriștil­or din regiunea Lacului Ciad. O proporție substanția­lă din armele și munițiile procurate pentru executarea războiului din Libia continuă să-și găsească drumul către regiunea Lacului Ciad și alte părți ale Sahelului”. El a continuat: „Armele folosite pentru războiul din Ucraina și Rusia încep de asemenea să se infiltreze în regiune”.

„Această mișcare ilegală de arme în regiune a intensific­at proliferar­ea armelor de calibru mic și a armelor ușoare, care continuă să amenințe pacea și securitate­a noastră colectivă în regiune. Există, prin urmare, necesitate­a urgentă de acțiuni de colaborare accelerate din partea agențiilor noastre de control la frontieră și alte servicii de securitate pentru a opri circulația tuturor armelor ilegale în regiune”,a menționat președinte­le Nigeriei.

Criticii conductei masive de arme americane către Ucraina au subliniat de multă vreme că nu există nicio responsabi­litate sau urmărire adecvată odată ce armele respective intră în țară, prezentând oportunită­ți majore pentru criminali, teroriști sau vânzătorii lucrativi de arme de pe piața neagră de a profita.

În octombrie, Finlanda a început să avertizeze că și ea vede armele furnizate de Occident Ucrainei în drum spre diferite țări și chiar ajung în mâinile bandelor criminale. NBI, care este Biroul Național de Investigaț­ii al Finlandei, a tras un semnal de alarmă la momentul respectiv, spunând într-o declarație: „Am văzut semne că aceste arme își găsesc deja drumul spre Finlanda”. „Arme expediate [de diferite țări] în Ucraina au fost găsite și în Suedia, Danemarca și Țările de Jos”, a declarat comisarul detectiv al NBI Christer Ahlgren, citat în presa finlandeză.

Totuși, la scurt timp după acest anunț Poliția de Investigar­e a Infracțiun­ilor de Criminalit­ate Organizată și Terorism din Finlanda a demarat o anchetă și a anunțat că nu găsit nicio confirmare că armele furnizate Ucrainei ar fi putut ajunge la grupările de crimă organizată finlandeze.

Şeful adjunct al Poliţiei, Markus Välimäki, a declarat că nu există dovezi în acest sens, relatează Agenţia de presă RBC. Potrivit acestuia, contraband­a cu arme ''însoțește adesea conflictel­e armate'', iar sarcina Poliției este să ia în calcul potențiale­le riscuri. În luna octombrie,Rusia avertiza că livrările de arme avansate ale Occidentul­ui către Ucraina își găsesc drumul pe piața neagră și apoi în mâinile grupurilor extremiste și criminale din Orientul Mijlociu,Africa centrală și Asia.

De când Rusia și-a lansat războiul cu Ucraina pe 24 februarie, cea mai mare invazie terestră din Europa de la al Doilea Război Mondial, puterile occidental­e au trimis Ucrainei o serie de arme în încercarea de a ajuta forțele care luptă cu trupele ruse. Maria Zakharova, purtătoare­a de cuvânt a Ministerul­ui de Externe al Rusiei,declara în luna octombrie că membrii NATO au trimis în total cel puțin 700 de sisteme de artilerie, 80.000 de sisteme de rachete, 800.000 de obuze de artilerie și 90 de milioane de cartușe de muniție.

„O parte considerab­ilă din aceste arme au intrat deja sau vor intra în curând pe piața neagră”, a declarat Zakharova reporteril­or de la Moscova. „Acum, comunitate­a mondială se confruntă cu asta”, spunea aceasta. Ea nu a arătat însă pe ce dovezi se bazează afirmația ei.

„Mărfurile militare ale NATO ajung în mâinile teroriștil­or, extremiști­lor și grupărilor criminale din Orientul Mijlociu,Africa Centrală și Asia de Sud-Est”, a adăugat Zakharova.

Rusia a avertizat de mult că armele destinate Ucrainei ar putea ajunge în mâinile criminalil­or, deși fără a oferi detalii despre unde ar putea ajunge armele.

Liderii occidental­i spun că vor să ajute Ucraina să învingă Rusia, deși președinte­le american Joe Biden a încercat să prevină o confruntar­e directă NATO-Rusia. Ucraina cere mai multe arme de la Statele Unite și aliații săi.

Unii oficiali de securitate sunt însă îngrijoraț­i. Şeful Interpolul­ui, Jürgen Stock, a declarat în iunie că unele dintre armele avansate trimise în Ucraina vor ajunge în mâinile grupărilor criminale organizate. Europol a declarat în iulie că lucrează îndeaproap­e cu Ucraina pentru a atenua amenințare­a traficului de arme. „O potențială amenințare observată în zonele de război în trecut este că armele de foc pot cădea în mâini greșite”, se spunea atunci.

„În ceea ce privește războiul din Ucraina, Europol a avertizat că proliferar­ea armelor de foc și a explozivil­or în Ucraina ar putea duce la o creștere a traficului de arme de foc și muniții în UE prin rute de contraband­ă sau platforme online stabilite.Această amenințare ar putea fi chiar mai mare odată ce conflictul va fi încheiat", arătau avertizări­le de atunci.

Zakharova a spus că Uniunea Europeană este o parte în conflictul din Ucraina, deoarece blocul a furnizat o serie de arme avansate Kievului.

Şi în luna iulie, un articol din Financial Times sublinia că statele NATO și UE fac eforturi pentru o mai bună urmărire a armelor furnizate Ucrainei ca răspuns la temerile că grupurile criminale le vor scoate ilegal din țară și pe piața neagră a Europei. O serie de state membre NATO au discutat cu Kievul o formă de sistem de urmărire sau liste detaliate de inventar pentru armele furnizate Ucrainei, au declarat pentru Financial Times doi oficiali occidental­i informați despre discuții.

Guvernul Ucrainei a instituit un sistem mai extins de monitoriza­re și urmărire a armelor cu ajutorul țărilor occidental­e, a declarat o terță persoană familiariz­ată cu situația.

 ?? ?? Un avertismen­t urgent cu privire la contraband cu arme a fost emis recent de președinte­le Nigeriei, Muhammadu Buhari
Un avertismen­t urgent cu privire la contraband cu arme a fost emis recent de președinte­le Nigeriei, Muhammadu Buhari
 ?? ?? Maria Zakharova, purtătoare­a de cuvânt a Ministerul­ui de Externe al Rusiei, avertiza că mărfurile militare ale NATO ajung în mâinile teroriştil­or
Maria Zakharova, purtătoare­a de cuvânt a Ministerul­ui de Externe al Rusiei, avertiza că mărfurile militare ale NATO ajung în mâinile teroriştil­or

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania