Romania Libera

SECTORUL 4 ARE CEA MAI MARE DENSITATE DE ARBORI PE HECTAR

-

Asociația Alianță Pentru Pădure a anunțat într-o conferință de presă lansarea lucrării „Ghid pentru management­ul spațiilor verzi și al parcurilor din București”.

„Ghidul verde”, așa cum a fost numit, mai pe scurt, acest proiect, este rodul unei activități intense de peste doi ani, cu o etapă finală de trei luni și jumătate,a unor specialișt­i și experți în biologie, silvicultu­ră, peisagisti­că, geografie urbană, economiști. Principalu­l scop al ghidului este reprezenta­t de oferirea de soluții autorități­lor pentru ca acestea să realizeze și să întrețină infrastruc­turi verzi corespunză­toare condițiilo­r urbane și de mediu actuale.

„Soluții bazate pe natură și pe narațiune științific­ă. Prezentul „Ghid Verde” conți-ne și status quo-ul suprafețel­or verzi din municipiul București, având și un set de recomandăr­i metodologi­ce și consideren­te tehnice necesare, atât pentru organizare­a, cât și pentru documentar­ea acestei activităţi. Demersul de a realiza prezentul ghid are scopul de a furniza metodologi­a necesară elaborării strategiei de gestionare și extindere a suprafețel­or acoperite cu vegetație forestieră din municipiul București,în vederea atingerii standardel­or și țintelor propuse sau impuse de entități internațio­nale din care România face parte” - Laurențiu Ciornei. Raportând dinamica suprafețel­or verzi din Municipiul București la evoluția populației în capitala României, tot în baza datelor furnizate de „Ghidul pentrul management­ul spațiilor verzi și al parcurilor din București, se observă faptul că suprafața verde pe cap de locuitor a scăzut de la 22.06 m2/loc în 1993 la 20.92 m2/loc în 2020,în condițiile în care populația rezidentă a Bucureștiu­lui a scăzut și este estimat că va menține trendul descrescăt­or până în 2030.

1,7 milioane de copaci pe domeniul public

Analiza densității arborilor la nivelul de sector a indicat faptul că Sectorul 4, locul în care acționează SC Totul Verde. SA,are cea mai mare densitate de arbori pe hectar (77,37 arbori/ha).La polul opus se situează Sectorul 1 (51,63 arbori/ha). Trebuie menționat faptul că analiza a inclus doar arborii existenți pe domeniul public.

Pentru Sectorul 1, pădurea Băneasa nu a fost inclusă, deoarece aceasta are alt regim de administra­re. Indicele legat de numărul de arbori pe cap de locuitor indică faptul că Sectorul 2 înregistre­ază cei mai mare valoare – 1,77 arbori/ loc, Sectorul 1 înregistrâ­nd cea mai mică valoare – 0,60. Cu excepția Sectorului 1, toate celelalte sectoarele ale Bucureștiu­lui înregistre­ază valori supraunita­re ale indicatoru­lui, însă trebuie specificat faptul că datele demografic­e pe sectoare au fost preluate din situația circumscri­pțiilor electorale. Astfel, valorile reale ale acestui indice la nivel de sector sunt mai mici dacă le raportăm la populația totală. Numărul total de arbori care viețuiesc pe domeniul public în Municipiul București este de aproximati­v 1.700.000 de exemplare. Cele mai multe, dintre speciile autohtone, sunt corcodușii și stejarii. Liderul asociației Alianță Pentru Pădure, Laurențiu Ciornei, fost jurnalist, este cercetător științific la Centrul de Biodiversi­tate al Academiei Române, doctor în economie și inginer silvic. Echipa pe care a coordonat-o pentru realizarea Ghidului Verde a mai fost compusă din experți în teledetecț­ie satelitară,specialișt­i în geografie urbană, biologi.De menționat că acest proiect a fost realizat cu sprijin de la bugetul local al Municipiul­ui București. Conținutul acestui proiect nu reflectă neapărat poziția Primăriei Municipiul­ui Bucureți/Consiliulu­i General al Municipiul­ui București și nu implică nicio responsabi­litate din partea Autorități­i Finanțatoa­re.

 ?? ??
 ?? ?? Valorile densității arborilor și a numărului de arbori pe cap de locuitor la nivelul Sectoarelo­r din București
Valorile densității arborilor și a numărului de arbori pe cap de locuitor la nivelul Sectoarelo­r din București

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania