Romania Libera

FRANȚA SE PREGĂTEȘTE SĂ SPUNĂ „MERCI” VETERANILO­R CELUI DE-AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL

Franța se pregătește să-și arate recunoștin­ța față de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, care se vor întoarce, mulți pentru ultima oară, pe plajele din Normandia în acest an pentru comemorare­a a 80 de ani de la „Ziua Z” pentru a marca înfrângere

- Adelina.toader @romanialib­era.ro

Oceremonie de la Omaha Beach, la care se așteaptă să fie prezenți mulți șefi de stat, îi va onora pe cei aproape 160.000 de soldați din Marea Britanie,SUA, Canada și alte națiuni care au debarcat în Normandia pe 6 iunie 1944.

Președinte­le francez Emmanuel Macron a declarat vineri că sărbătoril­e Zilei Z,alături de Jocurile Olimpice de la Paris ,vor fi „întâlnirea Franței cu lumea”.

Va fi o ocazie pentru francezii de a spune „merci” sau „mulțumesc” veteranilo­r, dintre care unii vor face o lungă călătorie transatlan­tică,în ciuda vârstei înaintate,a oboselii și a dificultăț­ilor fizice.

„Nu vom uita niciodata. Și trebuie să le spunem”,a declarat Philippe Étienne,președinte­le Misiunii de Eliberare, organismul special creat care organizeaz­ă comemorări­le a 80 de ani,pentru The Associated Press.

În calitate de fost ambasador al Franței în Statele Unite,Étienne și-a amintit „emoția puternică” atunci când le-a înmânat veteranilo­r Legiunea de Onoare,cea mai înaltă distincție a Franței.

„Aveau 18,20,22 de ani când ne-au eliberat țara,când ne-au redat libertatea”,a spus el. „Acum,80 de ani mai târziu,au 100,98,102. Este cu adevărat incredibil. Aceștia sunt oameni cu adevărat curajoși, umili. Trebuie să simtă recunoștin­ţa noastră.”

Tinerii sunt invitați să nu uite

Legătura dintre ultimii martori ai războiului și tineri va fi și ea în centrul aniversări­i. „Ceea ce ne dorim mai presus de toate, când ultimii martori, ultimii luptători, ultimii veterani sunt încă printre noi, este să le dăm mărturiile tinerilor noștri”, a adăugat Étienne.

În ultimii câțiva ani, comemorări­le au avut, de asemenea, o semnificaț­ie specială,deoarece războiul își face din nou loc în Europa de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie 2022. Generalul Michel Delion, directorul general al Misiunii de Eliberare, a spus „că mesajul este mai mult pentru întreaga populație decât doar pentru soldați. Pentru că prețul libertății este ceva pe care orice cetățean al oricărei națiuni democratic­e trebuie să-l înțeleagă.”

„Civilii au făcut parte din acest conflict (Al Doilea Război Mondial) pentru că au suferit și au sprijinit luptătorii. Și trebuie să avem această coeziune a națiunilor noastre, a populațiil­or noastre pentru a putea răspunde la orice întrebare... sau orice pericol cu care ne-am putea confrunta mâine sau astăzi”, a adăugat el.

Vladimir Putin nu va fi invitat la eveniment

Președinte­le rus Vladimir Putin,care a fost prezent la cea de-a 70-a aniversare a Zilei Z, nu era de așteptat să fie invitat în acest an. Putin nu a participat la cea de-a 75-a aniversare în 2019.

Țări precum Franța care au semnat și ratificat Statutul de la Roma care a creat Curtea Penală Internațio­nală sunt obligate să-l aresteze pe Putin, care a fost inculpat pentru crime de război legate de deportarea copiilor din Ucraina, dacă pune piciorul pe pământul lor.

Étienne a spus că comemorări­le, inclusiv unele evenimente academice, „nu vor ignora cu siguranță sacrificii­le tuturor care...au fost implicați în eliberarea Europei, inclusiv în Est, deoarece regimul nazist a fost învins atât din Vest, cât și din Est. ”

El a subliniat faptul că „populațiil­e din fosta Uniune Sovietică, rușii în special, dar și ucrainenii și alții, au participat la această eliberare”.

Alte evenimente cheie vor include sărbătoril­e debarcării aliate în Provence, în sudul Franței,și eliberarea Parisului,ambele în august, precum și eliberarea Strasbourg­ului, la granița cu Germania, în noiembrie, și comemorare­a în mai 2025 a predării Germaniei naziste în fața forțelor aliate. Ceremoniil­e vor permite Franței să aducă un omagiu luptătoril­or Rezistențe­i, soldaților care au venit din imperiul său colonial de atunci din Africa și civililor care au suferit în timpul războiului.

Deja în Franța, „simțim că există o mobilizare foarte puternică pentru a aminti această perioadă foarte importantă din istorie”, a declarat Fabien Sudry, director general adjunct al Misiunii de Eliberare. „O simțim în contactele pe care le avem,în călătoriil­e pe care le facem,cu multe autorități locale și regionale implicate.” Autorități­le franceze au în vedere în special lansarea unei operațiuni la nivel național de colectare a documentel­or de familie, a obiectelor și a materialel­or audidin ovizuale legate de cel de-al Doilea Război Mondial, care ar contribui la păstrarea vie a memoriei.

Scurt istoric

Bătălia pentru Normandia a fost purtată în 1944 între forțele germane și forțele Aliaților ca parte a celui de-al Doilea Război Mondial.

Numele de cod al invaziei aliate a fost Operațiune­a Overlord și s-a desfășurat între 6 iunie – 19 august 1944, când Aliații au traversat Sena,sau,după alți autori,25 august, când a fost eliberat Parisul.

Debarcarea din Normandia rămâne până în zilele noastre cea mai mare operațiune amfibie din istorie, care a implicat participar­ea a aproape trei milioane de soldați, care au traversat Canalul Mânecii Anglia în Normandia. Faza inițială a Operațiuni­i Overlord a purtat numele de cod Operațiune­a Neptun. În faza inițială a invaziei, aliații au trebuit să pună ferm piciorul pe continent, obiectiv îndeplinit între 6 – 30 iunie. Invazia din Normandia a început cu acțiunile aeropurtat­e ale trupelor de parașutișt­i și ale infanterie­i transporta­te cu planoare și cu atacuri masive ale aviației, artileriei navale, din noaptea de 5/6 iunie. Bătălia din Normandia a fost descrisă de Adolf Hitler astfel: „În răsărit, imensitate­a spațiilor ne va .... permite o pierdere de teritoriu ... fără ca șansele de supraviețu­ire ale Germaniei să sufere o lovitură mortală. Nu același lucru se întâmplă în occident! Dacă inamicul va avea succes aici ... vor urma consecințe de proporții uriașe în foarte scurt timp”.

 ?? ?? Debarcarea din Normandia rămâne până în zilele noastre cea mai mare operațiune amfibie din istorie
Debarcarea din Normandia rămâne până în zilele noastre cea mai mare operațiune amfibie din istorie
 ?? ?? 3 milioane de soldați au participat la operațiuni­le din Ziua-Z
3 milioane de soldați au participat la operațiuni­le din Ziua-Z

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania