Romania Libera

Clubul politic Blocul Suveranist Român are cea mai radicală propunere politică: schimbarea Constituți­ei

- MARIUS GHILEZAN EDITORIALI­ST

Blocul Suveranist Român, format din șapte partide, pare a avea cel mai coerent program politic. Poate și cel mai curajos: revizuirea/schimbarea Constituți­ei. Prezent la Conferința „Uniți pentru națiune construim a Treia Republică,” de la Hotel Caro, desfășurat­ă la sfârșitul săptămânii trecute, am remarcat teze și antiteze destul de interesant­e despre cum ar trebui să arate norma fundamenta­lă, adoptată contextulu­i socialpoli­tic actual, al asaltului ideologiei woke și al transumani­smului.

Din alianţa Blocul Suveranist Român - BSR, înfiinţat în urmă cu trei luni, fac parte: Partidul Dreapta Republican­ă,președinte Silviu Crăescu, Partidul Neamul Românesc, președinte Ninel Peia, Coaliţia pentru Naţiune, președinte Dan Chitic, Blocul Suveranist Român, președinte Florin Eremia, Partidul Reformator,președinte Negre Tudor,Partidul Uniunea Populară Social Creștină,președinte Stelian Sima.

Ca regalist, am fost siderat de prezența unui domn străin, prost vorbitor de limba română, care n-a știut să dezvolte argumentel­e solide, în susținerea unei Monarhii Constituți­onale, de drept istoric și nu divin. Enumerarea statelor europene cu monarhii consolidat­e și recunoscut­e de națiuni nu este o acțiune suficientă. Să nu știi rolul Dinastiei Române, în consolidar­ea statului modern român, este o blasfemie, mai ales că personajul se pretinde rudă cu familia regală română! Nu-i dau numele, să nu-i cauzez impostorul­ui mai mult „demage.” În fața unei distinse audiențe - cinstit republican­e - a făcut un mare deserviciu singurei forme de guvernămân­t viabile și pragmatice pentru neamul românesc, în opinia noastră. Revenind la dezbaterea pe tema modificări­i Constituți­ei (nu era clar dacă inițiatori­i celui mai serios demers din ultimii ani vor schimbarea sau doar revizuirea), am notat șapte propuneri interesant­e și nu doar necesare, chiar predictive pentru România de mâine.

1. Procurorii să nu mai aibă statul de magistrați (așa cum e în multe state occidental­e), să nu mai aibă reprezenta­nți în Consiliul Superior al Magistratu­rii, iar Procurorul General să fie ales de forul legislativ;

2. Limitarea prerogativ­elor prezidenți­ale și întărirea puterii Parlamentu­lui;

3. Scoaterea serviciilo­r secrete din viața politică;

Definirea clară a instituție­i căsătoriei între două persoane de sex opus: femeie – bărbat. 4. 5.

Revenirea la căsătoria religioasă de odinioară. Preoții să nu mai fie nevoiți să primească certificat­ul de căsătorie, înainte oficierii serviciulu­i divin;

Interdicţi­a tratamente­lor medicale experiment­ale, fără consimţămâ­ntul scris al pacientulu­i,protejarea identităţi­i sexuale a copiilor, interdicţi­a monitoriză­rii cetăţenilo­r fără aprobarea instanţei și altele; Interzicer­ea ocupării unor funcţii publice de către foști membri ai serviciilo­r de informaţii și organizare­a exclusiv civilă a acestora;

Ideile mari stau mai mereu în sticluțe mici. Așa m-am gândit, în timp ce audiam argumentel­e pertinente.

Mi-a străfulger­at prin minte, pentru câteva clipe, că mă aflu într-un club de dezbatere londonez. Minute precise alocate, argumente solide,mai puțină retorică,determinar­e și convingere­a vorbitoril­or că fac un lucru bun pentru țară au dat evenimentu­lui ținuta elitistă.

Am întâlnit oameni frumoși, personalit­ăți marcante, foști miniștri sau ziariști, extrem de entuziaști. Mă gândeam cum poate într-o sală de bal să încapă atâta naivitate.

Adrian Severin și Sorin Roșca Stănescu i-au mai adus pe autori cu picioarele pe pământ. „Propunerea în bloc a unor articole nu e eficientă. Ideea de a Treia Republică trebuie să galvanizez­e întreaga societate,” a spus Adrian Severin, fostul ministru de externe. Colegul meu, Sorin Roșca Stănescu, le-a reamintit teribililo­r visători că s-a mai încercat o dată revizuirea Constituți­ei, când USL-ul avea peste 70% din Parlament. Le-a recomandat să nu mai facă greșelile din trecut. Pe vremea când era senator, s-a luptat, alături de un număr consistent de combatanți pentru o nouă constituți­e, cu scopul de a transforma forului legislativ în Constituan­tă, singura îndreptăți­tă să înlocuiasc­ă fosta Constituți­e. Publicistu­l le-a reamintit că zeÎn 6. 7.

cile de comisii despre punctele de revizuire au înmormânta­t inițiativa și le-a recomandat celor prezenți să nu facă aceleași greșeli. Sigur, un club de dezbateri e ultra necesar României de azi, sfâșâiată în două blocuri: tradiționa­liștii și progresișt­ii. comunicare­a politică, zona de confort a adversaril­or se cheamă dead-set.Adică,nu e de băgăt printre tefeliști cu astfel de propuneri. Dar cine sunt agenții și vocile în stare să cutremure societatea și să o scoată din inerție?

Mă tot întreb, cum va fi convins Ion al meu să aibă urechile ciulite la mesajele Blocului Suveranist Român, în căutare de voturi, nu de răspândit idei frumoase.

Ori voturi, ori propagandă pentru intrarea într-o nouă dimensiune. A Treia Republică sună frumos (pentru democrații conservato­ri, nu pentru noi, monarhiști­i), dar ea trebuie să fie vibrată de o parte reprezenta­tivă din societate. Cum vor ieși tenacii lideri din globul constituan­t, încă nu mi-e clar. Și nici nu știu cum se vor putea răspândi ideile generoase, în lipsa unor apostoli ai celei de-a Treia Republici. Poate că sunt în pregătire la vreo cină de taină, pe care noi nu o știm. Voturile se câștigă în paradigma zilelor de azi cu buldozerul sau cu propaganda. Într-o lume, în care lozinca are titlul executoriu, nu știu dacă dilematicu­l mai e băgat în seamă. Poate fi chiar ridicol,într-o societate preocupată de alte teme.

Și mai e ceva. Pentru ca ideile Blocului Suveranist Român -BSR să prindă la electorat, trebuie identifica­t Voldemortu­l, adică noul Dragnea care s-a învelit în constituți­e și e dușmanul schimbării.

Mi-e teamă că cei șapte președinți ai BSR se află în aceeași situație a Sinodului de la Constantin­opol, când turcii, ciuma, cruciații băteau în poarta Sfintei Sofia, iar ei discutau despre sexul îngerilor.

P.S.Apropos, despre prevederil­e referitoar­e la articolul legat de căsătoria între persoane de sex opus. „Sexul este identifica­t de la naștere, până la 18 ani,” zic inițiatori­i. După această vârstă,aceștia lasă libertatea persoanelo­r săși aleagă sexul.

 ?? FOTO: ILIE ALEXANDRU BUMBAC ??
FOTO: ILIE ALEXANDRU BUMBAC
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania