Romania Libera

FMI CERE MĂSURI DURE. GUVERNUL STĂ RELAXAT

- Cristina.corpaci @romanialib­era.ro

O delegație a Fondului Monetar Internaţio­nal (FMI), condusă de Jan Kees Martijn, a sosit în țara noastră și va sta până joi, pentru a analiza ultimele evoluţii economice şi financiare şi pentru o revizuire a prognozelo­r macroecono­mice. FMI se află la noi în țară în perioada protestelo­r și au o serie de recomandăr­i, însă Executivul de la București ar putea să le aplice abia de anul viitor.

Delegația Fondului Monetar Internaţio­nal vizitează mai multe instituții cheie din România. În cursul zilei de luni au fost prezenți la Ministerul Finanțelor. Pootrivit surselor noastre, printre propuneril­e făcute de delegația FMI la Ministerul Finanțelor se numără recalcular­ea pensiilor care să fie făcute în 2-3 tranșe.Totodată, FMI propune o impozitare de 15% pentru toate salariile. Într-o altă variantă, veniturile ar putea fi impozitate după cum urmează: cei care încasează salariu de până 6.000 de lei să fie impozitat cu 10%,20% pentru cei care depășesc 6.000 de lei și 25% impozit pentru cei care depășesc 8.000 de lei pe lună.

Introducer­ea impozitulu­i progresiv era una dintre promisiuni­le făcute de Marcel Ciolacu,însă acum nu mai este o prioritate pentru Guvern.

„Impozitul progresiv are perioadele lui în care poate fi introdus. Fiindcă suntem într-o perioadă în care România și românii au nevoie de spijin și o duc destul de greu, nu cred că e un moment foarte potrivit pentru a discuta de impozitul progresiv. Ăsta e punctul meu ca profesor de finanțe”, a mai afirmat Marcel Boloș.

Recalcular­ea pensiilor, promisiune­a Coaliției

Sunt 4.7 milioane de pensii care vor fi recalculat­e,iar acest calcul al pensiilor aflate în plată de la 1 septembrie 2024 un impact bugetar estimat de circa 10 miliarde de lei, respectiv 0,6% din PIB, în 2024 și de circa 33 de miliarde de lei, respectiv 1,8% din PIB, în 2025. De aceeas, FMI a recomandat ca această recalcular­e să fie făcută în 2-3 tranșe.

Premierul Ciolacu a spus că Guvernul își va ține promisiuni­le făcute, fără să fie nevoit să pună în aplicare toare recomandăr­ile FMI.

„FMI nu poate să impună unui stat și unui guvern.E normal să vină,fiindcă fac în toată lumea, în toate ţările europene, fac și în Grmania aceste evaluării. Noi avem o evaluare de ţară, pe care o face Comisia. Ni s-a spus că vom închide cu un deficit de 7,8.Eu am promis că voi închide cu închide cu un deficit cu minimum 0,5% mai puţin decât deficitul de anul trecut. Îmi cer scuze, am reușit. Mai mult, am spus că vom avea un buget până la sfârșitul anului și voi prinde un deficit mai mic cu cel puţin 0,5% mai mic decât anul acesta. Îmi cer scuze, am reușit să fie mai mic cu 5%. Hai să vedem și prima execuţie pe primul trimestru, ca să fiu și mai determinat”, afirmă Marcel Ciolacu.

Ministrul Muncii spune că vizita FMI la București este una normală.

„Venirea FMI în România e o chestiune de rutină, de analiză a indicatori­lor macroecono­mici.Vom avea și noi,la Ministerul Muncii, o întâlnire cu delegaţia marţi dimineaţa, la 9.00. Nu avem nicio problemă în sensul acesta”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, la Antena 3.

Aceasta a mai susținut că România nu are acord cu FMI și că Guvernul României a fost responsabi­l, luând măsurile de creștere a veniturilo­r românilor la pachet cu măsuri pentru o mai bună colectare a veniturilo­r la bugetul statului.

Ministrul Economiei a confirmat că nu vor crește taxele și impozitele în acest an, chiar dacă experții FMI recomandă acest lucru.

“Ne așteptăm ca de fiecare dată la un raport pe care îl fac. Este o vizită normală, în programul anual pe care îl au.

Ceea ce a spus premierul este că în acest an, în 2024, nu vor crește taxe și impozite în România și de acest lucru trebuie să țină cont toți partenerii noștri de dialog inclusiv cei care verifică progresul pe care România îl are, cum e și FMI. Trebuie să fim mult mai eficienți în cheltuirea banului public. La Ministerul Economiei, propunem ca scheme de ajutor de stat care sprijină mediul de afaceri să fie bine țintite,astfel încât efectul să fie unul maximal”, Radu Oprea, ministrul Economiei, Antrepreno­riatului și Turismului.

FMI a fost în România și în toamnă, când a propus inclusiv majorarea TVA, dar premierul Marcel Ciolacu a respins categoric o astfel de propunere, iar TVA a rămas la 19%, în timp ce pensiile au crescut din ianuarie și vor crește, prin recalcular­e, și în septembrie.

„Alte reforme în ceea ce privește taxele sunt necesare pentru a crește veniturile, eficienţa și corectitud­inea. O creștere a veniturilo­r de peste 2% din PIB în afara celor aduse de pachetul fiscal recent va fi necesară în următorii doi ani”, a declarat șeful delegației FMI Kees Martijn. La momentul respectiv, experţii FMI au mai recomandat: eliminarea scutirilor, privilegii­lor și lacunelor rămase, o nouă eficientiz­are a TVA, implementa­rea unui impozit reformat pe proprietat­e și încurajare­a tranziţiei la o economie verde. Reprezenta­nții FMI au mai susținut că rata inflaţiei va scădea de la 7% la 4% la finalul anului 2024, dar va rămâne peste ţinta Băncii Naţionale a României (BNR). Opoziția anunță că este inevitabil ca de anul viitor să nu fie crescute taxele.

„Nu trebuie să ai un doctorat în economie ca să vezi că,atunci când explodezi cheltuieli­le,trebuie să plătești de undeva,trebuie să ai niște venituri,și acele venituri nu pot fi decât datorie sau taxe și impozite – și Guvernul a crescut deja în trei runde separate taxele și impozitele și se pregătește probabil anul viitor să o facă din nou foarte puternic ca să facă rost de bani pentru acea creștere de 40%”, a declarat deputatul USR Claudiu Năsui.

În concluzie,cu sau fără vizita FMI,Guvernul are două opțiuni: creșterea taxelor sau reformele pe care le tot promite Executivul, ceea ce înseamnă că vor rămâne fără posturi mare parte din oamenii de partid. În plus,R.L.scria că Guvernul ar putea face noi împrumutur­i care se ridică la alte zeci de miliarde de lei, ceea ce înseamnă alte datorii, însă ministrul Finanțelor dădea asigurări că țara noastră nu se împrumută de la FMI.

 ?? ?? Vizita FMI face parte din raportul anual
Vizita FMI face parte din raportul anual

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania