Romania Libera

CODUL FISCAL, MODIFICAT DIN NOU. PRINCIPALE­LE MODIFICĂRI ADUSE DE PARLAMENTA­RI

Codul fiscal s-a aflat ieri pe ordine de zi și mai multe ajustări ale prevederil­or ce țin de domeniul TVA-ului și de domeniul accizelor au fost incluse într-un proiect de lege care a primit, ieri, votul decisiv al Camerei Deputațilo­r. Documentul se referă

- Cristina.corpaci @romanialib­era.ro

Deputații au adoptat, marţi, un proiect de lege de modificare a Codului fiscal care prevede, între altele, instituire­a unor obligaţii pentru prestatori­i de servicii de plată, precum şi posibilita­tea de ajustare a bazei de impozitare a TVA pentru reducerile de preţ acordate ulterior livrării de bunuri sau prestări de servicii şi în situaţiile în care acestea nu sunt acordate direct clienţilor. Potrivit noilor prevederi, baza de impozitare a TVA se reduce şi în cazul în care se acordă reduceri de preţ după livrarea bunurilor sau prestarea serviciilo­r.

Prin excepţie, „dacă reducerile de preţ nu sunt acordate direct clientului, furnizorii de bunuri şi/sau prestatori­i de servicii trebuie să emită pentru fiecare perioadă fiscală un document centraliza­tor în vederea ajustării bazei de impozitare”.

În momentul de față, baza de impozitare a TVA se poate ajusta doar dacă reducerile de preț sunt acordate, după livrarea bunurilor sau prestarea serviciilo­r, direct clienților. Prevederil­e vor fi modificate în aşa fel încât ajustarea să fie posibilă pentru toate reducerile de preț acordate ulterior, indiferent dacă acestea sunt acordate direct clienților sau prin alte mecanisme de reducere a prețului. Totodată, se va introduce o regulă nouă potrivit căreia dacă reducerile de preț nu sunt acordate direct clientului, furnizorii de bunuri şi/sau prestatori­i de servicii trebuie să emită pentru fiecare perioadă fiscală un document centraliza­tor în vederea ajustării bazei de impozitare.

Proiectul clarifică termenul de depunere a declaraţii­lor aferente regimurilo­r speciale,stabilind în mod expres ultima zi calendaris­tică a fiecărei luni, chiar dacă aceasta este nelucrătoa­re. În actuala variantă a Codului fiscal se prevede că aceste declaraţii se pot depune până la finalul următoarei luni, după încheierea perioadei fiscale acoperite.

Actul normativ prevede instituire­a unor obligaţii pentru prestatori­i de servicii de plată de păstrare a evidenţelo­r privind plăţile transfront­aliere şi beneficiar­ii acestora şi de punere a acestor evidenţe la dispoziţia organelor fiscale. „Prestatori­i de servicii de plată sunt obligaţi să păstreze evidenţe ale beneficiar­ilor plăţilor şi ale plăţilor în legătură cu serviciile de plată pe care le prestează pentru fiecare trimestru calendaris­tic, pentru a permite organelor fiscale competente să efectueze controale privind livrările de bunuri şi prestările de servicii care se consideră că au loc în România, în vederea atingerii obiectivul­ui de combatere a fraudei în domeniul TVA”, stipulează actul normativ.

Această obligaţie se aplică numai serviciilo­r de plată prestate în ceea ce priveşte plăţile transfront­aliere.

„Se consideră că o plată este transfront­alieră în cazul în care plătitorul se află într-un stat membru, iar beneficiar­ul plăţii se află întrun alt stat membru, într-un teritoriu terţ sau o ţară terţă”, conform textelor introduse în Codul fiscal.

Obligaţia care le revine prestatori­lor de servicii de plată se aplică în cazul în care, în cursul unui trimestru calendaris­tic, un prestator de servicii de plată prestează servicii de plată care corespund unui număr de peste 25 de plăţi transfront­aliere către acelaşi beneficiar al plăţilor.

Numărul de plăţi transfront­aliere se calculează cu referire la serviciile de plată prestate de prestatoru­l de servicii de plată pentru fiecare stat membru şi pentru fiecare element de identifica­re. În cazul în care prestatoru­l de servicii de plată deţine informaţii conform cărora beneficiar­ul plăţilor dispune de mai multe elemente de identifica­re, calculul se efectuează pe beneficiar al plăţilor.

Proiectul mai prevede că pentru accizele aplicate producţiei de gaze naturale utilizate în scop tehnologic se introduc dispoziţii similare cu cele aplicate energiei electrice.

„Prin excepţie, nu se consideră ca fiind fapt generator de accize consumul de gaz natural utilizat pentru menţinerea capacităţi­i de a transporta şi de a distribui gaz natural, în limitele stabilite de autoritate­a de reglementa­re în domeniu”, mai prevede actul normativ iniţiat de Guvern.

Transpuner­ea în legislaţia naţională a Directivei europene privind sistemul comun al TVA „va avea un impact favorabil asupra mediului de afaceri,deoarece, prin păstrarea de către prestatori­i de servicii de plată de evidenţe referitoar­e la plăţile transfront­aliere şi punerea acestora la dispoziţia autorităţi­lor fiscale, acestea vor dispune de mai multe informaţii pentru a detecta frauda în materie de TVA în sectorul comerţului electronic şi pentru a colecta TVA suplimenta­ră”, se arată în expunerea de motive a proiectulu­i.

Proiectul de lege aprobat de Camera Deputațilo­r va merge la şeful statului. Prevederil­e prezentei legi intră în vigoare la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Va avea un impact favorabil asupra mediului de afaceri, deoarece, prin păstrarea de către prestatori­i de servicii de plată de evidenţe referitoar­e la plăţile transfront­aliere şi punerea acestora la dispoziţia autorităţi­lor fiscale, acestea vor dispune de mai multe informaţii pentru a detecta frauda în materie de TVA în sectorul comerţului electronic şi pentru a colecta TVA suplimenta­ră.” EXPUNEREA DE MOTIVE A PROIECTULU­I

 ?? ?? Deputații au adoptat, marţi, un proiect de lege de modificare a Codului fiscal
Deputații au adoptat, marţi, un proiect de lege de modificare a Codului fiscal
 ?? ?? Prevederil­e vor intra în vigoare la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial
Prevederil­e vor intra în vigoare la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial
 ?? ?? Proiectul de lege aprobat de Camera Deputațilo­r va merge la șeful statului
Proiectul de lege aprobat de Camera Deputațilo­r va merge la șeful statului
 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania