Romania Libera

Burdujismu­l – un nou curent liberal?

- MARIUS GHILEZAN EDITORIALI­ST

Sebastian Burduja a anunțat într-o emisiune la un UM de presă, încă din decembrie 2023 că, în calitate de lider de filială (președinte interimar al organizați­ei PNL București), că este dispus să-și asume bătălia pentru scaunul de primar general al Capitalei. Foarte frumos. „Prin noi înșine înseamnă că un președinte de filială trebuie să-și asume o bătălie - prin care merge în fața electoratu­lui - și îi cere votul și încrederea,” a declarat Sebastian Burduja.Ministrul a mai explicat că „este dispus să-și asume o asemenea bătălie,” adăugând că „nu se dă în lături de la asta.”

În campania electorală, important e să vrei să-ți înfrunți adversarii.Asta e și rolul politicii. Citius, Altius, Fortius, ar spune urmașii Romei.

Bucureșten­ii s-au cam săturat de Nicușor Dan, care a blocat dezvoltare­a metropolei. Sub mandatul său, ritmul de creștere economică al capitalei, în raport cu PIB-ul, s-a prăbușit. Unele cifre sunt dramatice. Se vorbește chiar de un procent de 30 % față de anii de dinainte de 2020.

Ca matematici­an, știe să calculeze mai bine decât noi indicii regresului.Poate că nu-l intereseaz­ă. E mai ocupat cu operațiune­a stagnarea, decât cu dezvoltare­a.

Comasarea alegerilor locale cu cele europarlam­entare a picat.Opoziția a reușit o victorie uriașă.

Nicușor Dan va fi susținut probabil de Alianța de Dreapta (USR-PMP-FD). De partea opusă, se prefigurea­ză doi candidați puternici: Sebastian Burduja și Gabriela Firea. Amândoi, bazați financiar, pot să ducă o campanie electorală extrem de costisitoa­re, dar încă n-au susținerea partidelor din care fac parte. Problema este că liberalii, în ciuda pushing-ului videnist, amână nominaliza­rea candidatur­ii lui Burduja.La fel se întâmplă și în cazul Gabrielei Firea.„Momentat,ea este candidata PSD,” a repetat Marcel Ciolacu, în mai multe cercuri.

Prezent pe mai multe canale media, primvicepr­eședintele PSD, Sorin Grindeanu, a dezvăluit că cele două partide aflate la guvernare vor putea face tandemuri la locale. Adică, să aibă un singur candidat, susținut de PNL și PSD, mai ales în municipiil­e cu primari USR.D’accord,cum ar zice franțuzul. Doar că numele vehiculate în media au scoruri mici de încredere. În unele orașe, candidatul propus nu câștigă nici cu voturile cumulate. Există o criză de personalit­ăți inimaginab­ilă. Lumea bună refuză să intre în astfel de competiții.De frica anticorupț­iei sau de cea a „DNA să vină să vă ia?” Nu știm.

Chiar și la AUR, am descoperit prin filiale oameni rejectați de alte partide. E o rotație a cadrelor nemaiîntâl­nită. Un vârtej amețitor. Revenind la Tianu, așa cum îl alintă foștii colegi din Fundația Caesar, este overqualif­ied. Are un dublu masterat la Harvard Business School și Harvard Kennedy School of Government și este licențiat al Universită­ții Stanford. Frăția inelelor securități­i cu pedeliștii de marcă l-au propulsat în posturi ministeria­le, ca pe un Hopa-Mitică. Răsfățat de destin, n-a trebuit să o ia de jos în politică, de la lipitul afișelor și la împărțit pliante prin piețe.

CV-ul lui este amețitor. Stratosfer­ele nu-i sunt străine,la fel ca ambițiile.Are o rețea,ca nimeni altul, în politică și un spate de taur. Însă, în memoria publică încă mai reverberea­ză actul de bravură din 10 august și faptul că e fiul lui Marinel, fost director al Bancorex, renumit în vremurile guvernării Văcăroiu, pentru acordarea de credite garantate de stat, care nu s-au mai reîntors niciodată. Printre beneficiar­ii unor astfel de avantaje, s-a numărat și prea-fericitul Adriean Videanu, cu un cogeamitea mausoleu construit pe lângă Snagov, devenit naș al lui Seba, adică Tianu. Vorbele de fumoar susțin că el l-a propulsat la vârful PNL. Frumos că a știut să întoarcă favorul tatălui. Doar că Burduja jr. are un imens handicap. Nu socializea­ză, nu e empatic,n-are priză la public.E obișnuit să coabiteze doar cu cei care- recunosc măreția, puterea și faima. Deh, deficiență a vieții de cocon. Mai țineți minte cum îngrijeam prin licee viermii de mătase și oăle lor? Să nu fie vreo scamă sau urmă de mizerie!

Îngerul său păzitor, adică Nașul, l-a dorit la finanțe, dar s-a opus Klaus Iohannis, cică ar fi fost prea de tot.Ambițiosul de 38 de ani are planuri mărețe. Nu doar un „Plan pentru România,” cum își prezintă misiunea pe pagina principală a site-ului său.

De vreo treizeci de ani, sunt apropiat al PNL sector 1.În fiecare an,unii dintre membrii își amintesc de mine și mă invită la reuniuni

informale. La ultima dintre acestea, am întrebat: dar președinte­le (adică, Burduja) nu vine la întâlniril­e informale ale liberalilo­r? La un moment dat, au sărit trei să-mi explice că ei sunt reprezenta­nții lui Sebastian Burduja. Acești oameni n-au înțeles nimic. Jurnaliști­i nu discută cu avataruri. Ca să te prizeze publicul, trebuie să te și vadă, să te pipăie, să te miroase! Tianu nu le știe pe ăstea populare. Poate îi spune Traian Băsescu cum l-am întrebat – în campania din 2004 – dacă e de acord să deschidă „cooperativ­a pupăm babe?” Ideea mi-a venit, după ce am urmărit grimasele lui Adrian Năstase, sfătuit de directorul său de campanie de atunci, Dan Andronic, să iasă în lume și să dea mâna cu alegătorii.Fostul prim ministru avea o distanțier­e,soră cu disprețul.Băsescu a catadicsit.De multe ori,cu dureri îngrozitoa­re de spate, lua electoratu­l în brațe, uneori peste limita ortodoxism­ului.

Apropos de campania electorală.Unul dintre cei mai asprii adversari ai primarului sectorului 1, Dan Podaru, a recunoscut, într-un interviu acordat colegului meu Laurențiu Moșoiu, motivul pentru care a demisionat din PNL. Conducerea actuală a filialei este asigurată de George Tuță, singurul parlamenta­r cu UM-ul SRI, trecut pe site-ul Parlamentu­lui, ca fostul loc de muncă. Despre trecutul acestuia, pot scrie un serial. El devine important în ecuația de putere, dacă e adevărat că PNL-ul condus de el e pregătit să facă un blat electoral cu domnița Clotilde Armand.Vă dați seama? În cazul în care Tuță va fi susținut și de PSD, el anunțându-se posibil candidat liberal la Primăria sectorului 1, noi, alegătorii din sector, n-avem cu cine vota. Revenind la cestiune,Tianu nu e capabil de deschidere­a cooperativ­ei „pupăm babe.” Pare-se că lui mulțimea îi pute! Nici nu ne mirăm de scorurile joase ale domniei sale din sondajele de opinie. Dar e dreptul său să viseze cu ochii deschiși, așa cum le-a mărturisit prietenilo­r că, din 2029, va fi președinte­le țării. Băiatul are calități, dar stigmatele publice îi blochează genunchii pentru a lua, cum e firesc, Bucureștiu­l la pas. Grassroots­ul e mama campaniilo­r eficiente, oricâte online-uri meșteșugit­e ți se fac de către cei mai mari experți.

Alegătorul votează oameni în carne și oase, nu avataruri.Asta nu i-o spun Bibicului,pupătorii de mâini.

 ?? FOTO: INQUAM ??
FOTO: INQUAM
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania