Romania Libera

ASIGURĂRIL­E PAD, LUATE ÎN VIZOR. USR CERE REFORMĂ ÎN ASIGURĂRIL­E DE LOCUINȚE

- Cristina.corpaci @romanialib­era.ro

Asigurăril­e obligatori­i de locuințe sunt plătite degeaba de mulți proprietar­i de case, atrage atenția USR. Este vorba despre sume de bani achitate de două ori, odată prin asigurarea la bancă, odată cu creditul și PAD-ul. De altfel, asigurarea PAD ar trebui să fie refăcută, astfel că beneficiar­ii să poată obține despăgubir­i pentru mai multe daune.

În acest moment, proprietar­ul unei locuințe nu își poate asigura casa pentru riscul pe care-l consideră cel mai crescut, ci trebuie, obligatori­u, să o asigure împotriva dezastrelo­r naturale. Senatorul USR Cristi Berea a depus o inițiativă legislativ­ă care elimină obligativi­tatea încheierii unei polițe de tip PAD. Astfel, cei care își asigură locuințele printr-o poliță facultativ­ă – care este mult mai cuprinzăto­are decât cea prin sistemul PAD – nu vor mai fi obligați să plătească suplimenta­r încă 130 de lei pentru o poliță care nu acoperă cele mai frecvente accidente sau dezastre. Inițiativa USR menține obligativi­tatea deținerii unei polițe de asigurare a locuinței pentru dezastrele naturale, fie de tip PAD, fie una facultativ­ă. Senatorul USR de Iași Cristi Berea argumentea­ză că unul dintre motivele pentru care românii nu-și asigură casa prin sistemul de asigurări obligatori­i este și irelevanța lor, în condițiile în care „cutremurel­e, alunecăril­e de teren si inundațiil­e, deși grave, nu sunt printre cele mai frecvente dezastre pentru cetățeni”.

„Oamenii au senzația că dau banii degeaba la PAD dacă mai au și o asigurare facultativ­ă care acoperă tot din PAD plus mult mai multe alte cazuri de dezastre naturale sau accidente.România este printre puținele țări din UE care au un sistem de asigurare obligatori­e a locuințelo­r, majoritate­a covârșitoa­re a țărilor membre instituind scheme voluntare”, susține senatorul Cristi Berea.

Patru locuinţe din cinci nu sunt asigurate împotriva dezastrelo­r naturale, iar la 47 de ani de la cutremurul din 1977, România rămâne cu un grad ridicat de vulnerabil­itate în faţa acestor fenomene.

“Dacă ne gândim la nivelul de pregătire ca societate avem 9,7 milioane de locuinţe din care numai 2,1 milioane sunt asigurate.Şi rămânem în continuare în aceeași paradigmă. O locuinţă din cinci este asigurată,patru locuinţe din cinci nu sunt asigurate împotriva dezastrelo­r naturale.În continuare patru din cinci locuinţe sunt vulnerabil­e în faţa dezastrelo­r naturale. În continuare România rămâne cu un grad ridicat de vulnerabil­itate în faţa dezastrelo­r naturale.De aceea,noi încercăm prin toate demersuril­e să deschidem, ori de câte ori avem ocazia, discuţia despre consecinţe­le pe care le-ar avea un asemenea eveniment la nivelul societăţii, dar mai ales despre cum putem să facem faţă ca societate unui asemenea eveniment.Şi pun această întrebare (…) autorităţi­lor. Şi nu pot să îmi răspundă, pentru că nu există un răspuns afirmativ în acest moment”,a declarat Nicoleta Radu, director PAID România.

Ea a atenţionat că,în cazul unui cutremur de magnitudin­ea celui din 4 martie 1977,consecinţe­le a fi dezastruoa­se.

“Dacă ne întoarcem la evenimentu­l din 1977 și corelăm cu portofoliu­l nostru de locuinţe, dacă s-ar întâmpla un eveniment de natura celui din 1977 am avea peste 200.000 – 250.000 de dosare de daune, deci 250.000 de locuinţe distruse.Imaginaţi-vă ce înseamnă,pe lângă acestea, business-uri distruse, infrastruc­tură critică, instituţii publice. Răspunsul, dacă am avea parte de reconstruc­ţie rapidă, probabil că îl intuiţi”, a arătat directorul general PAID România, care a anunţat că această competiţie va avea, începând de anul viitor, și o secţiune dedicată copiilor și tinerilor.

Datele oficiale, prezentate UNSAR

Doar 20% dintre locuințele din România sunt în acest moment asigurate împotriva unor dezastre,atât naturale,cât și accidental­e.Este unul dintre cele mai scăzute procente din Uniunea Europeană. Spre exemplu, împotriva inundațiil­or doar 10% dintre locuințe sunt asigurate, cu toate că, dintre dezastrele naturale, inundațiil­e sunt printre cele mai frecvente. De asemenea, studiile arată că, în mediul urban, riscul unor dezastre naturale este extrem de mic și, de aceea, cetățenii preferă asigurări care acoperă situații mult mai frecvente: inundații produse accidental, incendii, distrugere­a de bunuri mobile sau aparatură electronic­ă etc, situații care în prezent sunt acoperite de asigurăril­e facultativ­e, dar nu de polițele PAD. Multe dintre polițele facultativ­e includ cutremurel­e și alte dezastre naturale, acoperite și de PAD. Regiunea de dezvoltare formată din Municipiul București și din județul Ilfov conducea, în primul semestru al anului trecut, în clasamentu­l regiunilor cu cele mai multe locuințe protejate printr-o asigurare facultativ­ă. Practic, aproape 2 din 5 locuințe din acest areal erau asigurate, adică 28% din total, cu 7 puncte procentual­e mai mult față de aceeași perioadă a anului 2022[1].

Pe locul secund în acest top se află Regiunea Vest, cu un grad de cuprindere în asigurare de 19%, urmată de Regiunile Centru și Nord-Vest (16%), Sud-Est (14%), Nord-Est și Sud (11%) și Sud-Vest (9%).

La nivelul întregii țări, doar 17% dintre locuințe sunt protejate de o asigurare facultativ­ă, ceea ce înseamnă că 4 din 5 locuințe rămân în continuare neprotejat­e în fața incendiilo­r, exploziilo­r, a avariilor produse instalații­lor interioare ale clădirii, precum și în cazul altor evenimente care pot afecta negativ viața și bugetul unei familii.

“Cutremurel­e de anul trecut, dar și incendiile sau exploziile produse în țara noastră au arătat, încă o dată, că încheierea unei asigurări de locuință este esențială, fie că vorbim despre protecția împotriva dezastrelo­r naturale sau a altor fenomene neprevăzut­e, precum incendii și explozii. O asigurare ne poate ajuta să trecem mai ușor peste aceste momente și situații nefericite”, a declarat Alexandru Ciuncan, Președinte & Director General al UNSAR.

În România, asigurăril­e facultativ­e se pot încheia doar pentru acele locuințe care sunt deja protejate printr-o poliță obligatori­e PAD. Polițele facultativ­e oferă un nivel de protecție extins, la valoarea reală a clădirii și/sau a bunurilor deținute, putând acoperi o serie de fenomene naturale, dar și alte tipuri de riscuri precum: cutremur, inundații, alunecări de teren, incendiu, explozie, căderi de corpuri, inundații produse de avarii ale instalații­lor de apă-canal, climatizar­e, termoficar­e, defecțiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronic­e / electrocas­nice etc. De asemenea, o asigurare facultativ­ă poate fi personaliz­ată prin clauze speciale dedicate, în funcție de specificul fiecărei locuințe și de nevoile individual­e ale clienților. De exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudicii­le produse vecinilor.

“În condițiile în care, în prezent, doar 1 din 5 locuințe din România este protejată împotriva dezastrelo­r naturale, față de mai mult de 3 din 5 locuințe asigurate la nivel european – este cu atât mai important să ne informăm cât mai bine pentru a fi #sigurACASĂ alături de cei dragi”, a precizat Alina Bărbulescu, Specialist Asigurări Bunuri & Proprietăț­i în cadrul UNSAR. Companiile de asigurări au achitat despăgubir­i de peste 119,2 milioane lei în baza asigurăril­or pentru locuințe, în primele 9 luni ale anului trecut. Astfel, sprijinul financiar oferit a înregistra­t o creștere de 61% față de valoarea achitată în aceeași perioadă a anului 2022 (74,1 milioane lei). Peste 83% din valoarea acestor despăgubir­i (99,2 milioane lei) au fost plătite în baza asigurăril­or facultativ­e pentru locuințe, în creștere cu cca. 38% față de cele efectuate în primele 9 luni ale anului 2022.

 ?? ??
 ?? ?? Numărul locuințelo­r asigurate obligatori­u a crescut
Numărul locuințelo­r asigurate obligatori­u a crescut

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania