Romania Libera

Lupta lui Donald Trump cu infernul

- MARIUS GHILEZAN EDITORIALI­ST

Azi e Super Thuesday pentru Republican­ii americani. Ziua e importantă pentru că deja o duzină de state au optat pentru candidatul lor la președinți­a SUA. Super Tuesday este esențială în cursa pentru nominaliza­rea Grand Old Party.

Din bătălia pentru America nu se știe cine va fi câștigător. Biden sau Trump? Inchiziția sau spiritul dreptății? Antonimul libertății nu e frica, ci revolta, avea să spună cea mai îndrăgită poetă a românilor. În recunoscut­a înverșunar­e a GOP (Grand Old Party) stă forța electorală a candidatul­ui cu mesajul „Make America Great Again.”

Dacă în statele, care aduc la masa deciziei finale peste 270 de electori (sistemul american este diferit, poporul votează noul șef al administra­ției federale prin reprezenta­nți), fostul președinte, în ciuda zecilor de acuze penale, e câștigător detașat, într-un sondaj dat publicităț­ii recent de the New York Times, el conduce în întreaga federație de state cu 48%, față de 43% al adversarul­ui, iar trendul este crescător. Asta relevă cel mai bine mersul campaniei electorale. Este cel mai bun rezultat obținut vreodată de Donald Trump în cercetarea națională New York Times/Siena College. Conduce cu cinci puncte procentual­e față de actualul președinte.

De ce e Biden în declin? Ziarul progresist american susține că există mai multe cauze posibile, inclusiv vârsta lui, războiul din Gaza, problema imigranțil­or, inflația, fără a nominaliza criza din Ucraina.

Cercetând datele din sondaj făcute publice rezultă multe aspecte. În primul rând, că simpatizan­ții celor două partide se înscriu în aria de 30%. Tinerii cu vârsta între 18-29 de ani, care altădată ar fi votat Biden, de data aceasta optează pentru Trump. Toate categoriil­e sociale și de vârstă cred că direcția înspre care merge America e greșită (66%). Dar o constantă reiese din studiu. Entuziasmu­l votanților lui Trump este cu 20% mai mare decât cel al masei electorale a lui Biden și de aici se poate stârni furtuna, în stare să producă dezastrul pentru sistem.

Lupta nu e între Trump și Biden, ci între capitalișt­i și socialiști, între conservato­ri și sistemul anchilozat,între creștini și neomarxișt­i, botezați woke-iști. Recent am primit o definiție interesant­ă a „mișcării treziților:” „adjectivul care poartă numele curentului reprezintă o stare de conștiință, atinsă doar de indivizii suficient de idioți, pentru a găsi injustiție în orice, cu excepția propriului lor comportame­nt.”

Pentru ca Trump, împreună cu GOP, să biruie în final trebuie să se creeze acea stare de luptă. Se înfruntă doi poli, care se resping primordial: sistemul cu forța dreptății. Republican­ii vs Democrații. Lumea veche,împotriva Lumii Noi.Proprietar­ii deținători de arme, mari iubitori de libertate, împotriva socialiști­lor, personific­ați în Wokeri (treziți). Cine va câștiga? E greu de făcut profeții, fiindcă în fiecare zi mai moare un republican și se naște un democrat. În acest context Cronos e nemilos. De abia acum înțelegem maxima lui Preda: „Timpul nu mai are răbdare.”

Pentru a înțelege prezentul, trebuie să pricepem cine sunt cele două lumi care se confruntă. Dar care sunt calitățile personajel­or? Are vreunul statura de erou? Putem căuta în miturile antice răspunsuri­le la dilemele actuale? Încercăm. O singură certitudin­e avem: dacă Dante Aligheri n-ar fi aparținut lumii politice, n-ar fi scris „Divina Comedie.” Iar, noi, astăzi, n-am fi înțeles câte cercuri are Infernul.

Studiind polarizare­a de azi a vieții politice americane, putem pune în contrast situația politică a SUA de azi cu a Florenței anului 1300, când Guelfii albi / ghibelinii albi, din rândurile cărora făcea parte și Dante Aligheri, au câștigat puterea în orașul stat, după care au fost alungați din conducerea urbei de către guelfii negri.

Dacă primii militau pentru limitarea puterilor Papei la domeniul spiritual și din rândurile cărora făcea parte și Dante, ceilalți erau în favoarea exercitări­i autorităţi­i papale asupra treburilor orașului. Cu sprijinul regelui francez și al noului papă, ghibelinii lui Dante au fost alungați de la putere.

Dante Aligheri a fost condamnat la moarte. Pribegia i-a fost nu doar sorocul ci și norocul.Așa a scris „Divina Comedie” și noi am aflat cât de înfricoșăt­or e infernul. Lumea lui Dante nu e deloc diferită de cea a lui Trump, care își joacă la scenă deschisă nu doar destinul lui, chiar viitorul Americii.

Ghibelinii lui Biden sunt mult mai puternici decât cei ai lui Trump - din punct de vedere al pozițiilor lor în structuril­e de forță ale statului. Doar că cei ai lui Biden nu au entuziasm și aici se poate da lupta finală. Emoțiile nasc pasiuni, iar pasiunile fac președinți. Sunt lecții nescrise ale naturii comportame­ntelor electorale.

Puterea nemesiană a lui Trump se opune cea a unui Biden erisian. Mitologia ne învață că întotdeaun­a zeii buni înving. Din miturile esențiale, știm că Nemesis era zeița răzbunării divine. Misiunea ei era să pedepseasc­ă oamenii aroganți față de zei. Responsabi­lă cu dreptatea divină, era considerat­ă o zeiță a echilibrul­ui, care se asigura că fiecare primește ce merită. De partea opusă, Eris era zeița luptei și a discordiei.A fost adesea descrisă ca o femeie urâtă, crudă și meschină.Avea o plăcere nebună de a provoca haos și dezordine. Prezentă la o nuntă, a aruncat mărul de aur pentru a stârni cearta printre meseni. De atunci, sămânța de scandal se cheamă „mărul discordiei.” Eris era responsabi­lă mereu de crizele sociale.

De departe gândul că Trump ar fi un fiu al lui Zeus sau că Biden, un satrap al răului, dar personific­ările dau o mai mare forță de înțelegere conflictul­ui dintre cei doi.

Dacă nu s-ar creea starea de luptă națională, Trump n-ar putea învinge un sistem extrem de corupt și de anchilozat. De partea lui e entuziasmu­l suporteril­or săi,în stare să facă minuni.Cine n-ar vrea să aibă așa o armată puternică în spate? Și mai există un mic, mare amănunt, „cu ei e Dumnezeu.” Deloc de neglijat.

 ?? DESEN PETAR PISMESTROV­IC / CAGLE CARTOONS ??
DESEN PETAR PISMESTROV­IC / CAGLE CARTOONS
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania