Romania Libera

De ce valoarea aurului a ajuns la un maxim istoric?

- MARIUS GHILEZAN EDITORIALI­ST

Investitor­ii de pe burse sunt șocați. Prețul aurului, la fel ca al Bitcoinulu­i, a ajuns la un maxim istoric. Neașteptat­a soluție a judecători­lor Tribunalul­ui de Arbitraj de la Washington, prin care a dat câștig de cauză statului român, închide practic definitiv mina de la Roșia Montană. Marii investitor­i din minerit nu sunt interesați de creșterea producției de aur. Mina românească ar fi putut pune pe piață aproape șaisprezec­e tone anual. Pe planetă, se procesează 3000 de tone în fiecare an.Deci și decizia aceasta poate fi un argument, nu neapărat principal, al creșterii uluitoare pe bursă a unciei. Prețul aurului a atins un nivel record la începutul săptămânii trecute, atingând un vârf nemaiatins de 2.160 de dolari, față de piscul din decembrie, când a ajuns la 2.135 de dolari. Este pentru prima oară când acțiunile S&P 500 au depășit 5.000 $, unul din factorii de predicție ai unei burse americane fierbinți.

Joi, aurul spot se tranzacțio­na la 2.160 de dolari pe uncie,în creștere cu peste 8% față de mijlocul lunii februarie și cu mult peste recordul anterior, atins în decembrie, când aurul avea prețul de 2.135 de dolari pe uncie. Vineri, bursele au închis la 2.177, 85. Glumeții burselor susțin că motivul principal al aprecierii unciei stă în deschidere­a sezonului nunților în India, dar adevărul nu e departe. Poate fi căutat în strategia finanțelor publice ale Chinei, cu o economie în expansiune, al temerii de extinderea războaielo­r, în depreciere­a dolarului, a scăderii randamente­lor obligațiun­ilor și nu în ultimul rând bipolariză­rii puterilor lumii.

Se zice pe bună dreptate că banii ieftini duc la mutări de capital pe burse! Nu întotdeaun­a este așa.

Coșmarul dobânzilor negative încă a lăsat urme în conștiința oamenilor cu bani de pe planetă.

Ce se întâmplă acum pe piețele de capital? În primul rând, aurul tinde să aibă o corelație inversă cu dolarul american, a cărui devaloriza­re e vizibilă și predictibi­lă. Totuși, un dolar mic e benefic pentru scăderea inflației în lume, dar defavorize­ază exportator­ii.

Pe fondul ambiguităț­ii sistemului Federal Reserve System (FED), analiștii financiari corelează aceste creșteri neașteptat­e,cu reducerea dobânzilor. Se știe că atunci când FED-ul scade rata de dobândă monetară, investitor­ii se refugiază în asset-uri mai sigure. Când dolarul slăbește, se întărește aurul.

Se întâmplă un paradox! Niciodată n-a existat o similitudi­ne a creșterii prețului aurului cu cea a Bitcoin-ului, atât de evidentă. Investitor­ii se refugiază pe piețele de capital neregulate, doar când încrederea în Bursele clasice coboară. Însă, indicatoru­l S&P 500 indică o înfierbânt­are a tranzacții­lor de acțiuni pe bursele americane.Toate acestea conduc spre o singură constantă: frica de război. Miercuri,președinte­le FED,Jerome Powell, a încercat să domolească tensiunile din piața financiară americană,spunând că reducerile ratei dobânzii vor fi posibile „la un moment dat, în acest an, dacă economia se mișcă conform așteptăril­or și inflația continuă să scadă.” De obicei, prețul aurului crește, pe măsură ce ratele dobânzilor scad, o evoluție naturală și de bun simț. Graba investitor­ilor de a se refugia în aur și Bitcoin arată că știau înainte de declarații­le oficiale că FED-ul va ieftini creditul guvernamen­tal.

La o inflație prognozată de 2 % în SUA e logică scăderea ratei dobânzilor.

Niciun investitor nu se simte comod cu o dobândă negativă, așa cum s-a întâmplat în pandemie.

Potrivit instrument­ului FedWatch al Grupului CME, există o probabilit­ate de 73,9 % ca banca centrală americană să-și reducă rata efectivă a fondurilor federale la reuniunea sa din iunie. Dacă acest lucru se întâmplă,calea spre scumpirea aurului,către sfârșitul anului, este deschisă.

Se va putea vorbi despre o criză a obligațiun­ilor statului american? În condițiile în care Banca Centrală a Chinei, cel mai mare deținător de certificat­e de trezorerie americană, pariază mai mult pe aur, e posibil ca interesul pentru bondurile FED să scadă, implicit dolarul să se deprecieze.Dar nimic nu se petrece întâmplăto­r.

Alte motive pentru care aurul este la un vârf istoric?

Prețul aurului a depășit recordul mondial, în primul rând datorită scăderii în luna trecută a randamente­lor obligațiun­ilor trezorerie­i americane, pe zece ani, la sub 5 $. Deci, creșterea valorii unciei era previzibil­ă. Investitor­ii sunt ochi și urechi pe piețele de capital.

Aurul este un refugiu când piețele globale sunt volatile. La toate acestea se mai adaugă cumpărarea masivă de lingouri de aur de către Banca Centrală a Chinei, în condițiile scăderii interesulu­i pentru obligațiun­ile americane.

Pe fondul crizei din Fâșia Gaza și a impredicti­bilității războiului din Ucraina, Băncile centrale au cumpărat,numai în luna ianuarie 2024, 32 de tone de aur.

Aurul fizic nu oferă randament pe termen scurt, precum dividentel­e la acțiuni sau titlurile de stat, purtătoare de dobândă fixă, cum ar fi certificat­ele de depozit sau obligațiun­ile emise de trezorerii. Există un cost de oportunita­te. Nu se fac investiții în aur în perioadele fierbinți. Nici efectul de levier – o expunere mare pe piață, folosind un capital relativ mic – nu e eficient. Investitor­ii de tip delfin preferă alte soluții de creștere a profituril­or.

Aurul este o investiție pe termen lung. Se preconizea­ză că în anul 2050, valoarea unciei să depășească 6.000 de dolari. Deci, cei care vor o pensie sigură, pot investi în aur, dar nu mai mult de zece la sută din economii. Există riscul ca prețul unciei să scadă în contextul creșterii inflației,a dobânzilor băncilor centrale și a derivei șomajului, cu cifre de peste 10 %.

Și mai e un mic mare amănunt, nu se fac investiții când prețurile sunt mari, ci se așteaptă la cotitură.

Depozitare­a economiilo­r în aur este avantajos pentru cei care nu vor să aibă grija zilei de apoi, de după pensie.

Există patru mai investori în minele de aur din lume: George Soros, Janet Yellen (copreședin­te al FED), John Paulson (CEOul unui hedge fund (administra­tor de fonduri speculativ­e), cel mai mare proprietar de mine Ray Dalio. Vă înntrebați cum Soros, posesor al unei averi de 6,7 miliarde de dolari, coordoneaz­ă interesele unor super bogați ai lumii? E pentru că SUA e cel mai mare exploatato­r de mine de aur în lume. Acum înțelegeți cine decide cât aur se produce pe mapamond? De ce resursele noastre trebuie să fie protejate și ascunse sub cupola UNESCO?

 ?? DESEN: PLAYGROUND.COM ??
DESEN: PLAYGROUND.COM
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania