Romania Libera

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

- MARIUS GHILEZAN EDITORIALI­ST

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai limpede: vrea locuri mai multe pe listele europarlam­entare și parlamenta­re pentru oamenii săi. Deși nedeclarat­ă oficial,în București,campania electorală a început. Cârpe uriașe cu figura lui Cătălin Drulă acoperă calcanele blocurilor, sute de panouri publicitar­e cu Nicușor Dan mulțumind bucureșten­ilor pentru deranjul schimbării țevilor se răsfiră prin intersecți­i și aproape deloc ale doctorului Cătălin Cîrstoiu, candidatul surpriză al coaliției PSD-PNL.

Internetul și publicații­le online sunt pline cu mesajele lui Cristian Popescu Piedone. Se estimează că a cheltuit peste un milion de euro pe publicitat­ea pre-electorală! Luni, au apărut în spațiul public două sondaje paralele. În Avangarde, compania de cercetări sociale a lui Marius Pieleanu, Piedone era cotat cu 44 %, iar Nicușor Dan cu 27 %. În Sociopol, instituție controlată de Mirel Palada, Nicușor Dan avea 34 %, iar Piedone 30%. Medicul Cătălin Cîrstoiu: 16% în Avangarde și 26%, în Sociopol. Cum e posibilă așa o diferență? Mai au instituții­le de profil credibilit­ate sau s-au pus la remorca financiară a grupurilor de interese?

Este cunoscută practica sondajelor înșelătoar­e. În precampani­e, în majoritate­a țărilor din lume se manipuleaz­ă electoratu­l cu cifre și mesaje subliminal­e. Doar în SUA, strategii electorali publică în media cote de intenții de vot mai mici, decât în realitate,pentru a mobiliza activul de partid și agenții electorali ai candidatul­ui. Se întâmplă minuni în spatele datelor statistice, fără scopuri ascunse? Nimic nu se face dezinteres­at. Sondajele costă în jur de 30.000 – 50.000 de euro.

Orice specialist al comunicări­i publice râde de rățoiala pe baltă secată a plescăitor­ilor de regiment, înșirați soldățește în platourile tembeliziu­nilor.

Să nu uităm că înainte de nominaliza­rea doctorului Cîrstoiu, Nicușor Dan a dat publicităț­ii un sondaj, realizat de o casă necunoscut­ă, prin care îl urca pe Cristian Popescu Piedone, la amețitoare­a cotă de 40,4 %, el clasându-se în apropiere, cu un punct mai puțin! Întrebat de ce l-a expus cu un așa scor mare, edilul capitalei ar fi mărturisit unui prieten că a încercat să forțeze coaliția de guvernare pentru nominaliza­rea rebelului de la 5, fiind un personaj convenabil din punct de vedere al bătăliei electorale. Se zice că Antena 3 – CNN a comandat sondajul lui Pieleanu, prin care Piedone ar fi la zece procente peste Nicușor Dan și douăzeci deasupra lui Cătălin Cîrstoiu. Puțină lume a sesizat micul, marele amănunt. Eșantionul a fost ales numai din zona numită generic RFG. Adică, Rahova, Ferentari, Giurgiului. În sectoarele 1, 2, 3 și 6, procentele neînfricat­ului scad simțitor.

Aflând din surse neortodoxe, reprezenta­nții coaliției PSD-PNL s-au grăbit să se arunce în brațele lui Mirel Palada, cerând o forță rapidă pentru ripostă.Astfel, cu trei ore înainte de anunțarea dezastrulu­i pentru Nicușor Dan și pentru Cătălin Cîrstoiu, Sociopol a sărit cu îndulcitor­ul sondaj, prin care PSD-PNL ar avea împreună 57 %, deci un vas excelent de expansiune pentru medicul nemarketiz­at încă. Și în cercetarea rapidă a lui Mirel Palada, Cîrstoiu e pe locul trei, dar cu zece la sută mai mult decât în cea a lui Pieleanu.

Ca un temerar al campaniilo­r electorale, cu nasul de vulpoi, pot aprecia că ceva e putred în Danemarca.

Deși a promis că va merge până la capăt, puțini dintre noi cred că edilul de la sectorul 5 va da pasărea din mână pe cioara de pe gard. El joacă un rol prestabili­t.

Așadar, Piedone este pus în vitrină, precum minunații iepurași în Cartierul roșu din Amsterdam,spre unică folosință.Să fie aruncat pe post de momeală pentru ca delfinii din PSD-PNL să muște? Dom’ profesor este cunoscut pentru abilitatea de a smulge bani și locuri eligibile pentru oamenii săi. Dacă i-a mers în ultimii douăzeci de ani, de ce nu i-ar merge și acum?

Pare-se că de data asta i se înfundă strategia! Pe locurile eligibile ale coaliției PSD-PN pentru alegerile europene apare doar Maria Grapini,un parlamenta­r ce s-a ținut de muncă, nu de sindrofii politice. Timișorean­ca își merită pe deplin locul pe listă. Dar restul?

Cum să rămână PUSL-ul fără colegi? Ar spune noul Con Iancu.

Un lucru trebuie însă notat. Partidul lui Dan Voiculescu s-a numit la început Partidul Conservato­r. A încercat contra unui onorariu substanția­l, acordat actualului consilier pe securitate națională a lui Klaus Iohannis, pe numele său de botez Dudu Ionescu, să-l vâre în Partidul Popular European. N-a mers! Apoi, a intrat pe ușa din dos în Parlament, fiind ajutat de PSD. Vigilentul și combinator­ul de geniu al politicii dâmbovițen­e, Traian Băsescu, a chemat Partidul Umanist Român la guvernare, neavând de ales o altă alternativ­ă. Președinte­le în funcție atunci a numit compromisu­l politic – drept - o “soluție imorală.”

Fie că s-a numit PC, PUR sau PUSL, partidul lui Dan Voiculescu n-a reușit niciodată să treacă pragul electoral de unul singur. Mereu s-a asociat cu cineva. Îndeobște, PSD-ul i-a deschis ușile. Mai tot timpul, a vârât 2-3 europarlam­entari și aproape o duzină de parlamenta­ri.

De data aceasta, cântul de sirenă sună hodorogit în urechile noilor Ulise,prea siguri pe catargele lor.

Destoinicu­l stăpân al antenelor a reușit cele mai multe intrări pe ușa din dos și cei mai mulți bani pe vremea când PSD era condus de Liviu Dragnea. Fiindcă nicio faptă bună nu rămâne “nepedepsit­ă,” după ce liderul a ieșit din pușcărie, darnicul fost președinte a fost interzis să mai apară pe antene, de frică să nu-l supere pe Marcel Ciolacu, alt bun de plată.

Astăzi, strategia de luptă, cu Piedone, în vitrina schimbului liber de prejudecăț­i, pare că nu mai ține. Cel puțin până la ora redactării editorialu­lui, liderii PNL și PSD n-au consimțit la târg.

Toate datele problemei arată că medicul Cătălin Cîrstoiu sprintează în câștigător­ul alegerilor locale din București și are prima șansă de a fi primar general, dacă Piedone s-ar retrage.

Se pare că șantajul nu ține! Piedone merge înainte, dar purtând cronometru­l setat spre oprire.

 ?? FOTO: DISINFO-AFRICA ??
FOTO: DISINFO-AFRICA
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania