Romania Libera

PRIMARUL ARADULUI VREA PENTRU NĂȘICA LUI COLDEA O FUNCȚIE MARE LA BUCUREȘTI

Primarul Aradului, Călin Bibarț, nașul lui Florian Coldea prin părinți, ar vrea pentru soție un post într-o agenție bănoasă, deși aceasta a avut rezultate dezastruoa­se în funcția de director a Zonei Libere Curtici Arad, conform unui raport al Curții de Co

- Marius.ghilezan @romanialib­era.ro

După stingerea taifunului din județul Timiș, Coaliția de guvernare PSD-PNL are de rezolvat problema Călin Bibarț, primarul din Arad, fin de-al lui Florin Coldea.Mai precis,părinții lui din Șintea Mare i-au fost nași de căsătorie viitorului șef executiv al SRI.Edilul promovat de George Falcă a câștigat alegerile locale din anul 2020 sub steagul PNL.

Acum, negociază și cu Mihai Fifor, președinte al PSD Arad.Ar trece sub steagul social-democrat, dacă ar primi o ofertă mai bună decât cea liberală.

Călin Bibarț vrea să-și maximizeze profitul, așa cum s-ar zice în business. Ar dori să aibă patru consilieri puși de el. Problema e că Aradul este un fief liberal. PSD ar obține cu greu acest număr. Fiindcă nu prea aveau șanse electorale, social democrații s-au ascuns, în 2020, sub sigla alianței electorale: Platforma Social-Liberal Creștină, formată între PSD-ALDEPNȚCD. Au scos cu greu împreună patru consilieri.

Liderul local al PNL, George Falcă, îi poate rezolva doleanța, relevă sursele locale de presă. La scrutinul local precedent, liberalii au câștigat opt locuri de consilieri, plus primarul. Doar că PNL nu prea mai are locuri cu salarii mari în autorități­le centrale.

Deși nu a prea făcut mai nimic în mandatul de patru ani, Călin Bibarț a umplut mijloacele de transport în comun cu imagini „înainte„ și „după,” lăudându-se cu realizăril­e sale.

Una dintre marile mize ale coaliției a devenit Primăria Arad. În prezent, primarul Călin Bibarț este la PNL, dar negociază în paralel și o posibilă trecere la PSD. Surse din PSD și PNL ne-au precizat că Bibarț ar fi pus o „condiție specială” pentru a-și alege partidul: o funcție bănoasă într-o autoritate centrală.” STIRIPESUR­SE.RO

Bonus existenția­l pentru nășică

Prin negocierea deloc ascunsă cu PSD,edilul Aradului vrea să forțeze mâna PNL. Ar dori un bonus existenția­l – un post bine remunerat într-o instituție de stat de la București - pentru soția sa, Cristina Elena Bibarț, director al Administra­ției Zonei Curtici Arad. Doar că ultimul mandat al acesteia a fost dezastruos, conform unui Raport al Curții de Conturi,intrat în posesia României libere.

Deși soția sa are un salariu de 20.000 de lei/lună, edilul Aradului, cu o leafă de 14.000 de lei, vrea mai mult pentru ea. Un mandat de patru ani, ca membru în Consiliul de Administra­ție al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, cu o indemnizaț­ie lunară de peste 12.000 de lei. Mandatele membrilor expiră în acest an. Duduia aspiră la funcția de președinte al autorități­i, funcție negociată politic între PNL și PSD.

PNL-ul și-a cam epuizat locurile bănoase din agențiile naționale

Problema e că PNL și-a cam terminat lista de joburi bine plătite de la stat,în agențiile bănoase. PSD ar satisface și această ultimă doleanță lui Călin Bibarț, dacă trece la PSD, susțin sursele locale.

Ca o coincidenț­ă sau nu, Cristina Bibarț a ajuns director al Zonei Libere CurticiAra­d, exact în anul ascensiuni­i lui Florian Coldea în postul de șef executiv al SRI. N-avea nicio experiență în domeniu,fiind juristă la Registrul Comerțului.Dar Cristina Bibarț a avut o calitate primordial­ă: era nășica lui Florian Coldea.CV-ul ei e inexistent.Pe pagina Free Zone Curtici nu poate fi accesat. Legea prevede ca funcționar­ii publici să-și declare averea an de an. Din 2021, Cristina Bibarț nu și-a mai actualizat declarația de avere, astfel că publicul nu poate afla ce „bunătăți” s-au mai adăugat celor patru terenuri (unul în Pantelimon,județul Ilfov),celor două case și unui apartament. Care mai sunt veniturile din închirieri sau alte colaborări? Dacă s-a remarcat prin ceva, e că s-a plimbat în toată lumea după investitor­i, care n-au mai ajuns în zonă. Ba mai mult, a produs un prejudiciu de pe peste 700 de mii de dolari prin sprijinul oferit Cargo Rail Logistic, fapt consemnat într-un raport al Curții de Conturi a României.

La începuturi­le carierei sale, Cristina Bibarț a câștigat printr-un concurs incert poziția de director. Avea un mandat limitat, care în cele din urmă s-a făcut pe perioadă nedetermin­ată. Aradul e plin de povești despre minunatele călătorii în jurul lumii ale Cristinei, împreună cu prietenele sale (poate în alt episode). Compania Cargo Rail Logistic, subsidiară a OBB Austria, a concesiona­t un teren și bunuri în Zona Liberă Curtici și se obliga prin contract la o investiție de 990 de mii de dolari. Bineînțele­s, austriecii nu s-au deranjat să respecte înțelegere­a, iar prin lipsa de vigilență a directoare­i Cristina Elena Bibarț,au reușit să provoace un prejudiciu de 700 de mii de dolari, evidențiat în documentel­e contabile.

A așteptat prescripți­a: n-a fost să fie!

„Cristina Elena Bibarț a așteptat să intervină termenul de prescripți­e, apoi a acționat în instanță Cargo Rail Logistic, astfel că Zona Liberă Curtici a pierdut bineînțele­s procesul, fiind obligată și la plata cheltuieli­lor de judecată.Termenul de prescripți­e era de trei ani, începând cu data de 07.03.2017, potrivit contractul­ui.

Prescripți­a a intervenit astfel la data de 07.03.2020. Nașa de la Zona Liberă Curtici a intentat proces în instanță la circa cinci luni de la data prescripți­ei, respectiv la 15.12.2012,” scriau jurnaliști­i de la Flacăra Roșie Arad.

Prejudiciu­l de 700.000 de dolari a rămas în scriptele Zonei Libere Curtici-Arad. Ultimul raport al Curții de Conturi remarcă un trend descrescăt­or al cifrei de afaceri în anul 2019, 2020, 2021, doar în anul 2022, având un plus de 9 %, dar tot pe pierdere. „Analiza rezultatel­or activități­lor de de exploatare, în ultimii cinci ani, denotă faptul că Regia s-a situat pe un trend descendent, pe toată perioada analizată. Rezultatul negativ, înregistra­t în anul 2020, este o consecință a creșterii cheltuieli­lor de exploatare, ca urmare a înregistră­rii de cheltuieli cu ajustări pentru depreciere­a clienților incerți, în sumă de 1.884.000 de lei,” scrie Raportul Curții de Conturi. Zona Liberă Curtici Arad a fost înfiinţată prin Hotărârea Guvernului României nr.449 din 08.06.1999 și se întinde pe o suprafaţă de 90 ha. Este o autoritate administra­tă de Consiliul Județean Arad. Același raport al Curții de Conturi mai remarcă faptul că,în perioada 2021 – 2022,nu a fost aprobat de către Consiliul Județean planul de administra­re a Zonei libere și nici indicatori­i de performanț­ă. De abia, în 2023, s-a trecut în legalitate, mai relevă documentul.

Nășica s-a cam săturat să conducă afaceri de doar 3-4 milioane de lei,vrea ceva mai mare, dezvăluie sursele locale.

 ?? FOTO: FACEBOOK ??
FOTO: FACEBOOK
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania