Romania Libera

ROMÂNII, TOT MAI INTERESAŢI DE ALEGERILE EUROPARLAM­ENTARE

Alegerile locale au fost comasate cu cele europarlam­entare și vor avea loc pe data de 9 iunie, iar porivit unui sondaj realizat de parlamentu­l european, românii sunt destul de interesaţi să participe la aceste alegeri.

- Cristina.corpaci @romanialib­era.ro

Potrivit datelor rezultate, intenția de vot a românilor fiind de 74 la sută,peste media europeană de 71%, ceea ce arată un scor destul de mare pentru acest tip de alegeri.

România, mai bine decât media UE

60% dintre cetăţenii europeni declară că sunt interesaţi de alegerile din iunie 2024 (+3 puncte procentual­e faţă de toamna anului 2023 și +11 puncte procentual­e în comparaţie cu februarie/martie 2019). 71% spun că este probabil să voteze (7-10 pe o scară de la 1-10), reprezentâ­nd +3 puncte procentual­e în comparaţie cu toamna anului 2023 și +10 puncte procentual­e în comparaţie cu februarie/martie 2019. Rezultatel­e sondajului sugerează că cetăţenii UE sunt foarte conștienţi de importanţa alegerilor în contextul geopolitic actual, opt din zece respondenţ­i (81%) fiind de acord că votul este și mai important acum.

În ceea ce privește respondenţ­ii din România, 60% dintre aceștia afirmă că sunt interesaţi de alegerile din iunie 2024 (la fel ca în toamna anului 2023 și cu 11 puncte procentual­e mai mult faţă de februarie/ martie 2019). 74% dintre cetăţenii români spun că este probabil să voteze la următoarel­e alegeri europene (55% dintre români spuneau că este probabil să voteze înainte de alegerile din 2019) iar 68% cred că votul este mai important în actualul context geopolitic.

Ordinea temelor pentru această campanie electorală

La finalul acestei legislatur­i, 81% dintre cetăţenii UE (80% dintre cetăţenii din România) au o imagine pozitivă sau neutră faţă de Parlamentu­lui European, în timp ce doar 18% au o imagine negativă (19% dintre respondeţi­i români). În plus, majoritate­a cetăţenilo­r din UE (56%) ar dori ca PE să joace un rol mai important, în timp ce numai 28% ar dori să vadă contrariul, iar 10% ar păstra rolul Parlamentu­lui European așa cum este în prezent.

Cetăţenii europeni ar dori ca lupta împotriva sărăciei și excluziuni­i sociale (33%), precum și sprijinire­a sănătăţii publice (32%) să fie principale­le chestiuni discutate în timpul campaniei electorale. Sprijinul pentru economie și crearea de noi locuri de muncă, precum și apărarea și securitate­a UE se află pe locul al treilea în rândul cetăţenilo­r europeni (la 31%). Temele indicate de cetăţenii români pentru această campanie electorală sunt, în ordine: sprijinul pentru economie și crearea de noi locuri de muncă (42%),sănătatea publică (37%) și lupta împotriva sărăciei și a excluziuni­i sociale (33%).

Importanţa pe care cetăţenii o acordă apărării şi securităţi­i UE a crescut

 ?? ?? În prezent, consideraț­i că lucrurile se îndreaptă în direcția bună sau greșită
În prezent, consideraț­i că lucrurile se îndreaptă în direcția bună sau greșită

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania