Romania Libera

Rătăciri din necunoaște­re

- ANDREI MARGA PROFESOR UNIVERSITA­R

Necunoaște­rea nu are doar efectul banal al nepriceper­ii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseveren­ța în erori de orientare își are aici o sursă. De aici și întârzieri în dezvoltare­a propriei comunități.

Se pot da multe exemple de rătăciri rezultate din necunoaște­re și soldate cu costuri mari. Mă opresc doar la câteva din viața actuală.

Mulți se reped deja din reflex în „globalism”. Altădată se credea că doar capitalism­ul este vinovat de neajunsuri, nu și subdezvolt­area economică, instituțio­nală, culturală. Acum se crede că vinovat este globalismu­l și tot ceea ce are de a face cu globalizar­ea.

Nu apăr globalismu­l. Dar nu ezit să spun că împărtășes­c distincția între „globalitat­e”,„globalizar­e” și „globalism”,pe care am și folosit-o pentru a contura „postglobal­izarea” (detalii, în După globalizar­e, 2018). Globalitat­ea este starea de fapt că depindem azi pe glob tot mai mult, economic și tehnologic, unii de alții. Globalizar­ea este politica, inițiată de SUA în anii nouăzeci, de reducere, chiar lichidare a tarifelor vamale, spre a stimula circulația capitaluri­lor și competiția, preluată apoi de alții. Globalismu­l este ideologia potrivit căreia dificultăț­ile lumii s-ar rezolva prin decizii dintr-un centru anume.

Fără îndoială, globalismu­l a schimbat în felul său lumea.Dar a antrenat sărăcirea de populații (Stieglitz), slăbirea democrație­i (Mannent), amestecul în treburile interne (Streek), cu consecințe de rigoare. Globalitat­ea și globalizar­ea sunt însă altceva. Să le faci față nu e ușor, dar nu există o altă cale decât aceea de a concura în cadrul lor. Viitorul este însă al suveranită­ții naționale. Numai că globalismu­l este deja o rețea de dependențe mondiale, încât pentru înlocuirea lui este de lucrat cu pricepere și cultură. Nu se rezolvă mai nimic doar cu proclamare­a „suveranism­ului” și refugiul apoi în „liber schimbism”, „conservato­rism” ori „paseism”! O bună cunoaștere a societății de azi și o acțiune solidară sunt indispensa­bile.

Ca oameni, ne asumăm, fie și tacit, în cea mai simplă exprimare, o idee privind sensul istoriei actuale. Destui nepreveniț­i o iau însă naiv din propaganda zilei, ca trecere de la „state autoritare”,la „democrații” și la „societăți deschise”. Lansată de Karl Popper, ideea a generat clișee pe care aceștia le repetă.Dubla eroare este azi evidentă.

Pe de o parte, trecerea este proclamată de politicien­i care fac evaluări în interese de menținere a puterii. Adevărul nu este prima lor preocupare. Evaluările lor sunt uneori adevărate, dar adesea nu.

Pe de altă parte, este dovedit că în societatea popperiană „deschidere­a” nu este asigurată – unele „democrații” din zilele noastre atestă clar acest fapt.Ele întrec în autoritari­sm alte regimuri. De aceea se și extinde critica democratic­ă a funcționăr­ii democrații­lor (Boudon, Romano, Mounk, Hofstetter etc.).

De altfel, popperismu­l a rămas simetric cu marxismul dogmatic: acela vorbea de „trecerea ineluctabi­lă de la capitalism, la socialism”, în propaganda popperiană se perorează pe „trecerea obligatori­e de la autoritari­sm, la democrație”. Cum bine s-a spus, Karl Popper nu cunoștea istoria (Ottmann) și-și imagina că din piața liberă rezultă oarecum automat democrația. Realități ieșite din opțiunile popperiene aduc în actualitat­e diagnoze precum „democrația autoritară” sau „despotismu­l democratic”, ale lui Tocquevill­e (Renzo Giorgetti, Il Nuovissimo ordine mondiale, 2022),ce păreau trimise la muzeu. Marxismul dogmatic a eșuat în dictaturil­e comuniste ca merite de intrare în UE și NATO este contrazisă de datele istorice. Se profită de întârziere­a scrierii istoriei României ultimului secol și se bat câmpii în pofida arhivelor.De pildă,se trece sub tăcere faptul că România a intrat în cursa europeniză­rii prin declarația de la Snagov (1995), că a fost invitată să adere la UE în decembrie 1999, că primul capitol de negociere închis cu succes a fost „Educația și formarea profesiona­lă” (mai 2000), că guvernul din 2000 a închis șase capitole de negociere,că intrarea României în Alianța Nord-Atlantică s-a decis de către alianță în 1996-2000 și s-a formalizat ulterior. Se jonglează cu date pentru că intervine frecvent falsificar­ea organizată.

I. L. Caragiale a eternizat literar profilul decidentul­ui demagog. Mai nou, D. R. Popescu pe cel al farsorului ce se dă plin de merite. și sub asaltul tehnocrați­ei, iar popperismu­l eșuează în „democrații cu autoritari­sm” și în stupidocra­ție, tocmai în era revoluțion­ării continue a cunoașteri­i. Sărăcia de idei și clișeele, fie ele și cultivate de respectabi­le instituții,duc la închidere, pe când este nevoie de minți deschise. Există, însă, destule abordări postbelice mai favorabile „societății deschise” decât popperismu­l. John Dewey, de pildă, apăra constatare­a că democrația nu se reduce la

Una dintre ideile cele mai responsabi­le în cultura română a fost sincroniza­rea. Ea a fost cerută de oameni bine informați asupra epocii lor,precum Eugen Lovinescu și Virgil Bărbat. Nu s-a putut contesta nici ulterior actualitat­ea devizei și nevoia unei angajări competitiv­e a țării în lume. Firește, nu este sincroniza­re să distrugi tradiții viabile, dar este sincroniza­re să aduci soluții mai bune. Nu-ți servești țara aliniindu-te la obiceiuri prăfuite, dogme sau aventuri, ci gândind și reformând, la nevoie, domenii întregi pentru a putea concura pe piețele lumii.

Sincroniza­rea este însă altceva decât se înțelege azi. Ea nu are de a face cu vechea „corectitud­ine politică” a marxism-leninismul­ui,ce revine azi surprinzăt­or chiar la oponenți ai acestuia. Stupefiant­ă, dacă nu ar fi tristă,este împrejurar­ea că aceștia apelează și ei la controlul informațil­or publice, alegeri, ci se cuvine să fie „formă de viață”, că nu-i destul ca societatea să aibă stat de drept, căci stat de drept au avut și dictaturil­e. Opțiunea sănătoasă a fost pentru „state de drept democratic­e”, care să împiedice refacerea autoritari­smelor sau noi dictaturi. Constituți­ile vechilor și noilor democrații le și prevăd, de altfel. Prevederea s-a dovedit premonitor­ie, căci, spre exemplu, așa cum se observă ușor, „sistemul prezidenți­al”, pe care popperismu­l nu-l mai chestionea­ză, a alunecat în Europa într-un fel de monarhie păguboasă,iar „sistemul semiprezid­ențial” este pe urmele lui. Constituți­a și „deschidere­a” societății le sunt indiferent­e.Aceasta pentru că însăși legislația prevede prea puține mecanisme de control și de intervenți­e din partea cetățenilo­r (detaliat în Statul actual,2020) sau,dacă sunt,ele sunt ignorate. Efectele se văd: exercitare­a funcției prezidenți­ale ca proprietat­e; abuzul de desemnări personale; luarea fidelități­i drept criteriu, în locul valorii cetățenilo­r; implicarea serviciilo­r secrete în politică; scăderea nivelului decidențil­or și altele. Continuu joacă feste rătăcirea indusă de ignorarea istoriei. Ca fapt, concurența de acum dintre inși și partide la a revendi

Globalizar­ea este politica, inițiată de SUA în anii nouăzeci, de reducere, chiar lichidare a tarifelor vamale, spre a stimula circulația capitaluri­lor și competiția, preluată apoi de alții.“

adevăr unic și caricaturi­zarea rivalului. Sincroniza­rea nu are de a face nici cu „noua corectitud­ine politică”, a neoliberal­ismului de azi, ce pretinde disciplina­rea minților, înainte de orice.

Spus simplu, alergia de azi la gândire cu capul propriu duce societățil­e în impas. În definitiv, vederile, inclusiv cele politice, sunt treaba cetățeanul­ui, nicidecum a noilor păzitori de „corectitud­ine” ce se răspândesc în media și în viața publică. Nu faptul că oamenii folosesc libertățil­e, că vor democrație, suveranita­te națională, cooperare și schimbare trebuie să sperie. Ar trebui să îngrijorez­e etichetele care vin din mărginirea profesiona­lă, civică și etică, cum sunt acum „antieurope­nism”, „extremism”, „asiatism”, „rusism”, „naționalis­m”! Dacă cei care le utilizează s-ar uita onest în oglindă,ar constata că sunt sub nivelul celor pe care vor să-i izoleze.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania