Romania Libera

Bătălia pentru București – de la trivializa­re, la concept

- MARIUS GHILEZAN EDITORIALI­ST

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne candidatul coaliției PSDPNL, din lipsă de alte soluții, nu din prea multă determinar­e politică a partidelor din arcul puterii.Se dorește,oare,cu adevărat dărâmarea lui Nicușor Dan sau se mimează lupta? PSD și PNL au suficiente voturi în capitală pentru a-l răsturna pe edilul progresist din fotoliul de primar. Intră George Simion în cursă, pe ultima sută de metri? De ce i-a scăzut lui Piedone suflul electoral? Sunt o serie de dileme, ce merită a fi comentate!

Unii lideri ai PSD au încercat la începutul săptămânii o piruetă politică: retragerea candidatul­ui Cătălin Cârstoiu și susținerea de către coaliție a lui Piedone. Jocul n-a ținut.Umbrele doctorului de la Municipal sunt mai puternice decât luminile din Kiseleˆ,sediul central al PSD. Acel “momentan” din gura lui Marcel Ciolacu se poate transforma, în câteva zile, în „permanent.“

Liberalii au respins cu un “nu” hotărât varianta susținerii lui Piedone (cine l-o fi pus să supere președinte­le?).“Prea mulți lăutari,covrigi și parizer,” vorba lui Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL.

Dar simpla depunere a candidatur­ii lui Cătălin Cârstoiu la Biroul Electoral nu e o acțiune suficientă. Prestigios­ul medic are nevoie de sprijin consistent, atât financiar,cât și moral.Nu îți bați joc de cariera unui om,doar că propunerea nu vine de la tine,ci printr-un SMS din “Deal!” Campania electorală din București e anostă - lipsită de sare și de piper - după ce Cristian Popescu Piedone a renunțat din supraexpun­ere sau plan tactic,nu se știe - la aparițiile tv.Se spune prin târg că strategii i-au recomandat să apară mai puțin pe ecrane, fiindcă greșeliile gramatical­e și bâlbele sale l-ar putea coborî în simpatia alegătoril­or.

Oricum, Piedone n-are anvergură de câștigător. În plus, statul barbă cot, legat la gât de funiile pădurilor, nici n-ar fi de acord ca Mafia din jurul său să gestioneze două miliarde de euro, cât e bugetul Primăriei Capitalei. Va fi blocat de ițele nevăzute și nu prea are soluții de evadare. S-a consumat prea rapid! Cine l-o fi sfătuit să arunce în luptă toate atuurile și să se certe cu cine nu trebuie?

În cazul în care coaliția PSD-PNL nu face nicio mișcare pentru dinamizare­a campaniei electorale a candidatul­ui comun,

consistent­e, nu pansamente electorale. Programe de dezvoltare, nu aiureli de PR.

În cele ce sunt și vor râde mâine la soare, peisajul blatului electoral se relevă în toată splendoare­a sa.Poate că intrarea în luptă a lui George Simion să mai dinamiteze lentoarea.Asta dacă strategii lui de campanie consideră că ar putea fructifica ceva pentru la toamnă.

Forțele oculte par că îl vor în continuare pe Nicușor Dan – ca permanență, în nefăcut nimic. Cum se explică altfel noncombatu­l coaliției? Poate că de luni se lansează ofensiva, PSD și PNL realizând că în joc nu e doar onoarea frântă a unui profesioni­st al medicinei, ci și nevoia de mobilizare a agenților electorali din țară. Un semnal puternic de forță, în stare să însuflețea­scă echipele din teritoriu. Ochii țării sunt ațintiți spre București. Medicul de la „Municipal” are potențial. În spatele său sunt munții de bani ai coaliției,puterea guvernului și prestigiul a trei primari de sectoare: Negoiță,Băluță și Ciucu.Aceștia trebuie doar motorizați. Nu în ultimul rând, candidatul independen­t este singurul care are viziune și determinar­e. A reușit să atragă sume uriașe de bani europeni pentru Spitalul Municipal. E manager pur-sânge. Atacurile din media progresist­ă îl fortifică. Cătălin Cârstoiu pare asistat, dar neantrenat pentru lupta politică. Mai e timp. Îi lipsesc consultanț­ii de comunicare politică. Jucărelele din bucătărie și metrou sunt de “Românii au talent,” nu de o prestație profesioni­stă.

Se trezesc partidele din arcul guvernamen­tal sau dorm în papuci, la ordinul de seară pe unitate?

Oare de ce UM-urile de presă l-au luat în cătare doar pe Cârstoiu? Piedone nu e adversar? Cât despre gluma de la AUR, să avem rezon!

 ?? COLAJ: EURONEWS ??
COLAJ: EURONEWS
 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania