Romania Libera

Ocolul Bucureștiu­lui în 30 de zile

- MARIUS GHILEZAN EDITORIALI­ST

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. „Și mă ocoli...” – vorba bancului.Dar totul pare a fi moșmondit pentru ca rezultatul final să fie cel dorit de Ambasadă.

Marcel Ciolacu s-a dat peste cap, în urmă cu o lună (ar fi făcut orice să nu ajungă Gabriela Firea candidat) și iată că nemernicul context l-a dus în situația de a o lua în brațe și a-i recunoaște, în sfârșit, nu doar competența administra­tivă, dar și tracțiunea electorală. Noroc că liberalii s-au delimitat de responsabi­litatea desemnării „doctorului de dinți sau de genunchi, nu-l cunoaștem,” vorba lui Rareș Bogdan.

În fatidica zi de luni, liderii celor două partide au bătut recordul orar al vreunei ședințe politice.Și nu la partid,ci la guvern. Cincisprez­ece ore pentru marea răsucire a deciziei de a o lua de la început. E și asta o performanț­ă?

Dar iată cronologia unei zile de foc! Liderii PSD s-au reunit la ora 10:10. După o oră, au apărut și liberalii. Pe la 12:08, candidatul Cătălin Cârstoiu a aflat de la noi, jurnaliști­i, că s-a renunțat la el. A stat degeaba cu Programul politic: „300 de proiecte pentru București,” pe șaptezeci de pagini, în brațe și cu ochii pe telefon. După lipsa de eleganță a celor care în urmă cu o lună îl prezentau ca soluția magică, au urmat câteva ore de transpiraț­ii și de telefoane. „Un alt independen­t era exclus.” Pe Marcel Ciolacu îl și luase gura pe dinainte: „s-a încheiat vremea independen­ților!”

Cei trei primari de sectoare ai PSD (Negoiță și Băluță) și Ciprian Ciucu de la PNL au spus pas-parol. Ce era de făcut? Mai rămânea mai puțin de o săptămână pentru depunerea listelor de semnături și a dosarului de candidat. „Ne iubim s-au dormim separat?” – acest gând plutea în mintea multora. După lungi deliberări, „comasații” au decis să meargă separați. Dar cu cine? Noi nu aflasem,decât de primirea unui telefon misterios, de peste mări și zări, care a întors soluția la punctul de plecare. Astfel, liderii PSD și PNL și-au depășit starea de orgoliu furibund și l-au sunat cu extaz moderat pe doctorul de la Municipal. Acesta a ajuns la Guvern, în jurul orei 19:00, punând pe masă proiectul cu 300 de idei. Degeaba. În cinci ore, n-au reușit să-i convingă. Ciolacu și Ciucă i-au cerut insistent să se retragă singur. N-a vrut. A insistat competiție. Vă dați seama că asta s-a întâmplat după ce eșuaseră toate căile de negociere? La scurt timp, năbădăiosu­l mâncător de mici la tarabă și cu snickers-i de șapte sute de euro în picioare, i-a dat replica imediată: „Cine să mă retragă? Firea și Burduja sunt de sacrificiu.”

Gabriela Firea s-a pus pe treabă. Organizare, sta§, echipă de campanie. Nu există nicio explicație logică de ce liderii coaliției au făcut ocolul Bucureștiu­lui în 30 de zile. Au fost șantajați? Li s-au pus dosarele pe masă? S-a prăvălit anticorupț­ia peste ei? Din toată tărășenia,liberalii au ieșit cel mai puțin ciuruiți.Au și avut norocul cu ieșirea timpurie a lui Rareș Bogdan, care s-a delimitat tactic de candidatur­a doctorului Cârstoiu.

Multă lume se întreabă de ce Gabriela Firea a acceptat umilința. Principalu­l motiv ar fi că un lider politic de condiție și care-și respectă electoratu­l nu-l trădează.Are probabil cel mai mare număr de alegători dintre toți politicien­ii români.

Sebastian Burduja are șansa de a se căli electoral. Nu poți face o mare carieră politică fără să treci măcar o dată printr-un turnir electoral. La firul ierbii, se învață politica electivă,nu prin birouri. Cursa de o sută de metri garduri e o provocare pentru amândoi. Mai ales pentru Gabriela Firea, care vrea să demonstrez­e că încă mai are putere în PSD.

E greu de crezut,totuși,că voința ambasadei va fi răsturnată de un proces electoral corect. Rămâne să ne lămurim!

 ?? FOTO: INQUAM PHOTOS ??
FOTO: INQUAM PHOTOS
 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania