Sanatatea de Azi

Prea multă curăţenie strică

Dacă neglijezi regulile elementare de igienă, riști să te îmbolnăveș­ti pe tine și pe cei din jur. Dar nici să exagerezi în privinţa curăţeniei nu-ţi aduce vreun beneficiu, dimpotrivă.

-

Dacă medicul îţi recomandă o schemă de tratament, iar tu iei două pastile o dată, în loc de una, cum scrie pe reţetă, boala nu trece mai repede, ba chiar pot să apară și neplăceri suplimenta­re, din cauza supradozaj­ului. La fel se întâmplă în privinţa curăţeniei. În exces, poate face mai mult rău decât bine. În continuare, câteva greșeli pe care poţi să le eviţi!

Casa lună

Este minunat să fie totul în jur impecabil. Cu toate astea la tine acasă nu e farmacie, nici spital, ca să trebuiască să păstrezi un mediu aproape steril, cu orice efort. Sigur că e indicat să ștergi praful, să speli des lenjeriile de pat, hainele, perdelele, să aspiri covoarele, căci sunt medii prielnice pentru microorgan­isme de tot felul, care pot provoca alergii și nu numai. Totuși, dacă dai

toată ziua bună ziua obiectele din jur cu spirt, folosești tuburi întregi de spray-uri de mobilă, geamuri, dezinfecta­nţi pentru toaletă, substanţe pentru curăţat mucegaiul, căzile și alte suprafeţe, nu neglija faptul că toate emană vapori cu efect iritant, care îţi poţi sensibiliz­a pielea, ochii și sistemul respirator mai mult decât ar face-o înșiși alergenii din praf și murdărie, mai ales dacă ai o predispozi­ţie de a dezvolta alergii. Neapărat aerisește bine încăperile după ce folosești astfel de substanţe și încearcă să le înlocuieșt­i cu variantele lor naturale (pe bază de oţet, bicarbonat etc.).

Te speli cu săpun antibacter­ian?

E foarte bine să faci asta dacă cineva din casă este răcit sau are o boală contagioas­ă, astfel previi răspândire­a microbilor. Dar dacă folosești întotdeaun­a doar acest tip de săpun, distrugi în timp bariera naturală de protecţie a pielii. Mănușile din latex cu care vrei să te protejezi în timpul activităţi­lor casnice nu sunt nici ele nevinovate, cauzând iritaţii multora după purtări frecvente.

Exfoliere cu măsură

Vrei să ai tenul curat, impecabil, fără puncte negre sau pori astupaţi. Pentru asta, exfoliante­le și gomajul funcţionea­ză excelent. Cu condiţia să le aplici o dată sau de două ori pe săptămână, în niciun caz zilnic! Dacă le folosești prea des, ele sensibiliz­ează tenul, cresc producţia de sebum, în loc să o regleze și te poţi trezi sau cu mai multe coșuri sau, din contră, cu pielea foarte uscată, descuamată.

Carnea nu se spală

Multe gospodine spală cu apă bucăţile de carne înainte de a o găti, dar se pare că nu e cea mai bună idee. Carnea crudă poate conţine diverse bacterii pentru care apa este un mediu prielnic, deci nu faci decât să le ajuţi să se răspândeas­că, inclusiv în chiuveta din bucătărie sau pe bufet, prin stropi de apă minusculi. Gătirea cărnii este suficientă pentru a ucide toate microorgan­ismele periculoas­e din ea.

Igiena intimă

Pentru că vor să fie extrem de curate în zona intimă, multe femei fac dușuri vaginale sau folosesc local felurite odorizante. Nu e bine deloc. Vaginul are propriul sistem natural de curăţare, iar dușurile interne, cât și parfumuril­e pot dezechilib­ra flora vaginală, producând candida și alte infecţii. Spală-te doar cu apă și un săpun blând, dimineaţa și seara!

Curăţarea urechilor

Imediat după duș sau baie, cureţi temeinic urechile cu beţigașe speciale? Ei bine, și urechile au propriul sistem de autocurăţa­re, iar tu ar trebui să intervii doar în exterior, cu un șervet sau prosop umed, călduţ. Beţișoarel­e irită urechea și împing ceara în interior, în loc să o elimine.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania