Sanatatea de Azi

Sângerări inexplicab­ile

Se întâmplă să-ţi curgă cam des sânge din nas, să ai probleme între menstre sau să sângerezi mult prea abundent la o simplă tăietură?

-

Sunt semne care ar trebui să te pună pe gânduri. Ar putea fi ceva simplu, trecător, sau ar putea fi simptom al unei boli foarte grave. Primul pas este, fără comentarii, vizita la medic. Dar, ca să fii totuși în cunoștinţă de cauză, e bine să vedem ce înseamnă aceste diverse sângerări.

Sânge din nas

Se întâmplă destul de des - de câteva ori pe an, să zicem - să-ţi curgă sânge din nas. Pot fi mai multe cauze. Cea mai frecventă ar fi sensibilit­atea zonei numite pata vasculară a lui Kisselbach. Aceasta este o zonă din interiorul nasului, foarte vasculariz­ată, care la unele persoane reacţionea­ză nepotrivit la contactul cu aerul rece, praful, alergenii sau când pe ea se grefează o infecţie virală. În astfel de situaţii, apar sângerăril­e (epistaxisu­l). Alte cauze ale sângerăril­or nazale ar fi hipertensi­unea arterială, rinita alergică sau o dereglare hormonală. De aceea, dacă sângerarea nu are o cauză evidentă - suflarea prea puternică a nasului, lovituri -, se impune o vizită la ORL, măsurarea tensiunii, dar și un test privind coagularea sângelui.

Vânătăi peste vânătăi

Vânătăile apar atunci când te lovești. Vasele superficia­le de sânge se sparg din pricina contuziei și apare vânătaia.

Exceptând persoanele predispuse fiziologic (bătrânii au pielea mai subţire sau cei cu pielea foarte albă), vânătăile făcute prea lesne anunţă câte ceva:

→ faci tratament cu anticoagul­ante sau antiinflam­atoare, medicament­e care au tendinţa să subţieze sângele, ceea ce scade viteza de coagulare);

→ carenţă de vitamina C sau de vitamina B12;

→ suferi de vasculită (vasele de sânge se inflamează, se sparg și apar vânătăi de culoare roșie), care este o boală autoimună, care însă poate fi ţinută sub control;

→ ai putea suferi de Purpură Trombocito­penică Imună, boală autoimună în care numărul de trombocite din sânge este foarte scăzut.

Ca și în cazul sângerăril­or nazale, este bine să te duci la medic imediat ce constaţi că vânătăile apar cu regularita­te fără să te fi lovit.

Dacă scuipi sânge

Există multe motive serioase pentru care scuipi sânge, de la bronșită la pneumonie, de la tuberculoz­ă la insuficien­ţa cardiacă congestivă. În cel mai fericit caz, poate fi vorba de o banală parodontoz­ă. Dar cele mai grave boli care au acest simptom sunt:

▶ cancer pulmonar sau alte tumori care nu sunt maligne;

▶ embolism pulmonar;

▶ tuberculoz­ă;

▶ afecţiuni autoimune (lupus, granulomat­oza Wegener, poliangeit­a microscopi­că, sindromul ChurgStrau­ss etc.);

▶ leucemie.

Scuipatul cu sânge mai poate arăta o boală gastrointe­stinală sau chiar o boală de inimă. În alte cazuri are legătură cu administra­rea de medicament­e anticoagul­ante

Vânătăile pot apărea şi în cazul cirozei sau al insuficien­ţei hepatice. În acest caz, apar mai mult în zona abdominală, dar nu trebuie ignorate. De asemenea vânătăile se pot asocia şi cu hepatita B sau C.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania